Dongeribukse, jeans, olabukse - kjært barn, mange navn. Det ikoniske plagget er et must i garderoben til enhver mann, og du kan gjerne eie flere modeller i ulike snitt, materialer og farger.

Et par velpleide, mørke rådenim-jeans kan brukes til de aller fleste uformelle anledninger, mens sorte varianter kan brukes i formelle sammenheng- gjerne dresses opp med velsydde skinnsko, som glatte oxfords. Du bør også eie en lysere jeans til de varme månedene.

Butikkene fylles av nyheter i alle stiler, fasonger og farger, og alle kan finne et nytt tilskudd i garderoben.

Jeans fra: Levi's - Levi's - Tiger of Sweden - Nudie Jeans

Visste du at

Ordet jeans er mye eldre enn Levi’s, og ble brukt om bukser brukt av arbeidsfolk sannsynligvis fra omtrent 1500-tallet. Ordet betyr sterkt stoff fra Genova. Omtrent samtidig prøvde skreddere fra Nimes i Frankrike å lage noe lignende, på fransk de nimes - forkortet denim.

Regular passform

Dette er en jeans med rett passform og normal i livet. Dette er modellen som har et klassisk utseende og passer de aller fleste.

Finn din perfekte jeans her.

Jeans fra : Hugo Boss - Levi's - Jeanerica - Levi's - NN07

Slim og smal passform

Som navnet tilsier er dette en modell som er smalere passform i lårene og nedover på leggen. Buksene er ofte laget i stretchmateriale, som gjør at de føles komfortable. Har du trent litt ekstra og lyst å vise det frem, kan denne modellen var midt i blinken for deg.

BOSS - Tramarossa - Levi's - Levi's

Ekstra smal passform

Her er modellene som både kan være høye og lave i livet- hvert merke har sin preferanse. Likheten er ekstra smal passform i beina. Se flere Skinny-jeans her.

Jacob Cohën - Tiger of Sweden - Tiger of Sweden - Morris

Løs passform

En mer avslappet bukse som gjerne kalles Boyfriend- og Loose-fit kan både være ankelkort eller helt lang. Noen merker liker å gjøre denne modellen smalere nederst, mens andre beholder den løse passformen hele veien. Du finner et godt utvalg løse jeans her.

Woodbird - Dr. Denim - Just Junkies

Tips til vask

De fleste vasker jeansen alt for ofte. For å gi buksene lenger levetid og spare miljøet, er det helt i orden å bruke plagget noen dager ekstra før du kaster det i vaskemaskinen.

Jeansen bør vrenges, lommene bør tømmes og glidelåser bør lukkes. Husk at denim kan inneholde overskuddsfarge, så ikke vask mørkeblå jeans med hvite plagg. Det kan også være lurt å bruke vaskemiddel som ikke inneholder blekemiddel og helst unngå tøymykner. Det gjelder gjerne alle bukser som inneholder stretch, da tøymyker inneholder enzymer som kan faktisk ødelegge stretchfibrene i plagget.