Til 17. mai er det mye som skal koordineres, og er man ute i god tid slipper man stresset med å skaffe nye pensko i siste liten - et stress som kan koste dyrt, og som fort kan angres på når man kun kan velge mellom det som er igjen på hyllene.

Vi har funnet klassiske og håndlagde pensko som vil holde i mange år fremover:

Oxfords

Oxford-skoene er klassiske dress-sko som passer til svært formelle anledninger. Disse skoene dukket opprinnelig opp i Irland og Skottland, men fikk popularitet hos studentene på Oxford-universitetet på 1800-tallet. Oxfords ble opprinnelig laget som en kortere versjon av høystøvlene «Oxonians» som et opprør mot trenden med ankelstøvler på 1800-tallet. Etter hvert kom skoen til USA og er nå en klassiker verden over.

Disse håndlagde skoene fra Santoni er perfekte til enhver formell anledning - enten 17. mai, ball, fest, bankett eller møter.

Dette er Oxfords i høy kvalitet, du finner dem her.

Oxfords er oftest produsert i svart eller brunt skinn. Til farget dress bør du gå for den brune varianten.

Her finner du brune Oxfords.

Loafers

Disse skoene er både komfortable og stilige. Denne typen sko har gått inn og ut av mote i lang tid, og egner seg både til hverdagsbruk og formell bekledning. De første penny-loafers'ene ble opprinnelig utviklet i USA, men hentet inspirasjon fra den norske Aurlandsskoen ved å inkludere en mynt-lomme, samt fra indianske mokasiner. På 1950-tallet ble mynt-lommen brukt til å oppbevare en penny, som var akkurat nok til en rask telefonsamtale i en telefonkiosk.

Denne varianten får du hos Care of Carl og er håndlaget i Northampton, England. Loafers passer best om våren og er lette og luftige å gå med, og holder føttene komfortable gjennom dagen.

Her finner du skoene.

Eller disse eksklusive i brun til farget dress.

Her finner du de.

Brogues

Denne stilen av sko kom opprinnelig fra Irland og Skottland og har fått navnet fra det skotsk-gæliske ordet «bròg» som betyr sko. Skoene ble laget for bønder med hull i sidene slik at vann skulle dreneres hvis skoene ble våte. Stilen har over tiden blitt mer raffinert, og har gått fra å være praktiske arbeidssko til en ettertraktet look til formell anledning.

Se Brogues hos Care of Carl her

Brogues bør ikke brukes på såkalte «black-tie» arrangementer (eller «white-tie» hvis du er såpass høytstående). Da bør du heller gå for Oxfords, for eksempel.

Dette er en brogue-mønstret derby-sko med sagtenner på toppen av tungen. De stilige skoene er håndlaget og passer perfekt til norsk klima på grunn av god vannresistanse.

Her får du tak i bestselgende brogues.

Monkstrap

Monkstrap kjennetegnes av det praktiske belte-lignende festet som spenner skoen over føttene. Skoen stammer trolig fra middelalderen, hvor den ble tatt i bruk av monker til arbeid fordi den beskyttet foten bedre enn sandaler. Det sies at en engelskmann tok med seg sko-typen tilbake til London etter en tur i de sveitsiske alpene og populariserte skoene i England.

Monkstrap er regnet som litt mer formell enn Loafers, men ikke like formell som Oxfords. De kan fint brukes til firmaevneter, 17. mai og fest, men bør bli stående i skohyllen under ball, galla eller større bryllup.

Skoene kommer i to forskjellige typer, enkelt- eller dobbeltspent. Hos Care of Carl finner du dobbeltspente Monkstraps, en variant som er regnet som mer trendy i disse dager.

Her får du tak i skoene.

Skopleie

For at skoene skal vare så lenge som mulig er det viktig at de får riktig pleie. Her er noen tips til å holde skoene dine vedlike:

  • Bruk skojern når du tar på deg skoene.
  • Bruk skoblokk når de ikke brukes for å holde på formen, og for å absorbere fukt fra skoene.
  • Unngå å bruke skoene flere dager på rad.
  • Invester i pensko av høy kvalitet, disse vil (hvis godt behandlet) vare mye lenger.
  • Impregner, poler og rengjør skoene regelmessig.

Denne pakken inneholder alt du trenger for å holde penskoene strøkne.

Sjekk ellers denne guiden hos Care of Carl for detaljert veiledning til skopleie.