En god kniv er essensielt når du lager mat. Ikke bare for å gjøre arbeidet enklere, men den hjelper også til med å gjøre måltidet vellykket. Velger du kniver fra Japan, er du garantert kvalitetskniver i mange år.

Nettopp fordi i Japan er bladet mer enn et verktøy; det er en tradisjon.

Se oversikt over japanske kniver her

Samuraisverdets historie

Samuraisverd har alltid hatt en spesiell rolle i den japanske kulturen. De ukjente samuraikrigerne brukte sverd (katana) så tidlig som på 700-tallet.

Sverdene ble bygd opp av en kombinasjon av hardt og mykt stål. Hardt stål i eggen og mykt, slitesterkt stål i resten av sverdet. Det ble brettet omtrent 16 ganger for å rense ut urenheter og bli hardere.

Samuraisverd ble forbudt på 1800-tallet da Japan åpnet sine handelsveier mot USA og vesten. Smedene måtte forsørge seg på en eller annen måte, og produksjonen av kjøkkenkniver tok virkelig fart. De japanske kjøkkenknivene arvet da sverdstålets hardhet og skarphet.

Se oversikt over japanske kniver her

Her kan du se flere populære merker innen japanske kniver:

Kai Shun

Knivene fra Kai Shun produseres i Seki City i Japan, som i over 700 år har vært sentrum for produksjon av samuraisverd og kniver.

En populær japansk kokkekniv er Santokukniven, som kan brukes til det meste på kjøkkenet. Kai Shuns versjon gjør det mulig å skjære gjennom alle ingredienser.

Beste kjøp: Kai Shun Premier Santokukniv 18 cm

Kniven har en banket overflate etter smie med fallhammer. Skaftet er utført i amerikansk valnøttre og passer til både høyre- og venstrehendte.

Her finner du den

Se flere kniver fra Kai Shun hos Bakeren og Kokken her

Kai Shun-kniver finner du også hos Nordic Nest

Satake

Knivene fra Satake er produsert i Japan og kombinerer flere års håndverk med nytt, moderne design. Alle knivene er laget av høykvalitetsstål og med en slipt vinkel på 15 grader for optimal skarphet.

Satakes kjennetegn er deres No Vac-kniv. Hullene gjør at det som skal kuttes ikke setter seg fast på bladet. No Vac er en knivmodell som flere ganger har blitt kåret til best i test.

Beste kjøp: No Vac kokkekniv 21 cm

Satake's allroundkniv som har vært "Best i Test" i flere svenske tidsskrifter. Prøv den og du forstår hvorfor! Hullene gjør at det som skal kuttes ikke setter seg fast på bladet.

Her finner du kniven på 21 cm

Sjekk også: Knivsett tre deler (bestselger)

Se flere kniver fra Satake her

Global

Kniver fra Global er anerkjent for å være en av verdens beste knivmerker. Har du kniv fra Global, blir den raskt din bestevenn på kjøkkenet.

Knivene ble først designet av Komin Yamada i 1985. De er designet og laget i beste materialer for å gjøre de så skarpe og brukervennlige som mulig. Knivene blir fortsatt utviklet for hånd i Yoshikins lokaler i Nigata, Japan.

Beste kjøp: Knivsett med 5 deler fra Global

Den globale kniven har vært populær og elsket helt siden den ble lansert for 35 år siden.

Se flere kniver fra Global her

Tamahagane

Disse produseres i Niigata, også inspirert av japansk smikunst blandet med det moderne. Tamahagane er nemlig navnet til stålet som ble brukt da de legendariske samuraisverdene ble smidd.

Knivene deres er selve definisjonen på tradisjon.

Beste kjøp: Kokkekniv 21 cm

Sentrumstålet på denne kniven er ekstra hardt og danner egg, mens sidene er mykere og gir kniven ekstremt god styrke. Håndtaket er laget av brun Pakkawood.

Her finner du den

Se flere kniver fra Tamahagane her

Samura

Samura-kniver er laget av den fineste kvalitet av japansk og svensk stål. Alle knivene er spisset for hånd med brynestein. Dette gjør at hver kniv er unik.

Beste kjøp: Damascus sett med tre kniver

Dette er et sett med kniver som dekker ditt behov som hobbykokk. Settet inneholder en 20 cm lang kokkekniv, en allsidig 15 cm lang kniv og en fleksibel 10 cm lang grønnsakskniv.

Her finner du det

Se flere kniver fra Samura her

Kilder: Bakeren og Kokken, Kitchentime, Nordic Nest