Nettavisen, og nyhetsbildet generelt, varsler om skyhøye strømpriser framover. Mange må trolig ut med dobbelt å mye i strømutgifter nå, sammenliknet med i fjor. Så hva bør du gjøre nå?

Strømpris.no er Forbrukerrådets store oversikt over strømavtaler. Agva Kraft er på topp både når det gjelder spotpris og fastpris.

Spotpris eller fastpris?

Normalt sett er spotpriser, eller strøm til innkjøpspris, det rimeligste alternativet for deg. Det er fordi kunden får strømmen til samme pris som det strømleverandøren betaler, mot et fast påslag som dekker leverandørens administrasjonskostnader og inntjening. Over tid er det spotprisavtaler som lønner seg, og også det Forbrukerrådet anbefaler. Ønsker du derimot forutsigbarhet, bør du velge en fastprisavtale.

Uvanlig dyr strøm

I begynnelsen av august kom tallene for kraftprisen i 2.kvartal fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), og de viser at prisene sør i landet har vært rekordhøye for årstiden. For en vanlig husholdning på Østlandet ble strømkostnaden rundt 2600 kroner for 2.kvartal. Dette er 550 kroner mer, sammenlignet med andre kvartal i 2019.

– Årsaken til de høye kraftprisene i Sør-Norge er sammensatt. En viktig årsak er de økte kraftprisene i Europa. Norge og Norden et tett knyttet til det europeiske kraftmarkedet og kraftprisene der påvirker derfor de norske kraftprisene, opplyser direktør i NVE, Inga Nordberg, i en pressemelding.

Og det vil ikke bli enklere når vinteren kommer. Selv med normale værforhold utover høsten vil strømprisene holde seg høye.

- Jeg vil egentlig advare. Markedet tror på normalisering framover, men i mitt hode kan vi få like høye priser - eller langt høyere. Det blir vesentlig dyrere for norske forbrukere. Det kan fort dreie seg om 2.000 kroner i måneden for en vanlig husholdning som forbruker 20.000 kilowattimer i året, sier Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Volue Insight AS til Nettavisen.

Billigere strømavtale over tid

Agva Kraft ligger øverst på Forbrukerrådets offisielle prisoversikt, Strømpris.no, i kategorien faste avtaler.

Nordquist påpeker at selv om strømprisene er høye, og du binder deg, så vil det med stor sannsynlighet bli enda høyere i vinter. Dagens strømpriser gir en pekepinn på vinteren, og derfor lønner det seg å sikre lave priser nå, slik at du vet hva strømregningen vil vise når vinterprisene kommer.