Sesongen for elgjakten er i år 25. september til 23. desember, med unntak av Kautokeino og Karasjok hvor sesongen begynner allerede 1. september. Det er for øvrig ikke lov å jakte på elg i helger i flere kommuner i Akershus, Buskerud og Oslo. Hvilke kommuner dette gjelder kan du lese mer om her.
Før jakten er det også lurt å ta kontroll på utstyret man trenger. Nettbutikkene Skitt Jakt, Milrab, Magasinet og Out North har et stort utvalg av alt nødvendig utstyr til elgjakta.
Jaktvåpen
Det første man trenger for å dra på elgjakt er selvfølgelig jaktvåpenet. Skitt Jakt har et godt utvalg av jaktrifler. Det er lurt å være ute i god tid med våpensøknaden da det ofte er lange behandlingstider for disse, spesielt på høsten når det nærmer seg jakta.
Her kan du lese mer om hvordan du må gå frem for å bestille jaktvåpenet, og her kan du lese mer om prosessen med våpensøknaden.
Like viktig som å velge riktig våpen er det også å velge riktig kikkertsikte. Det finnes mange modeller på markedet, men en ting som er lurt å vurdere når du skal ha nytt sikte er lysstyrken. Elgjakta starter ofte tidlig på morgenen idet sola er i ferd med å stå opp, og da er det ofte dårlige lysforhold.
Optikk med god lysstyrke kan gi bedre siktebilder under slike forhold. Her kan du finne et godt utvalg av optikk. Dette kikkertsiktet fra Hawke Sport Optics er spesielt utviklet for storviltjakt, og lyspunktet kan enkelt justeres etter lysforhold.

Hawke Endurance kikkertsikte
Synlige jaktklær
Riktig bekledning er essensielt. Det viktigste plagget man må ha på jakt er et godt synlig hodeplagg slik at man lett blir sett av andre jegere. Dette er grunnen til at oransje lue eller caps er et must på jakt.
Den oransje fargen lyser opp i skogen slik at man er godt synlig for de andre jegerne. Samtidig vil dette ikke skremme bort elgen, da den ikke ser forskjell på farger like godt som det vi gjør. Denne capsen er eksempelvis godt egnet for lagets jaktleder.

Oransje jaktleder-caps fra Swedteam
Det er spesielt viktig at hunden og hundeføreren er godt synlig, da deres oppgave er å jage elgen mot jaktpostene, og dermed vil befinne seg i drevet. Det anbefales derfor at både hund og hundefører også har på seg oransje vester. Her kan du finne vester til både hund og hundefører. Denne vesten fra Non-stop dogwear er både godt synlig og godt polstret slik at hundens sikkerhet blir ivaretatt.

Hundevest fra Non-stop dogwear
Praktiske klær
Når man skal velge klær til jakt, er det lurt å tenke på at plagget ikke bør lage for mye lyd når man beveger seg, da elgen hører svært godt, og lett kan bli skremt bort av ukjente lyder. Jaktsesongen er for øvrig en kaldere periode på året, og dermed er det viktig å huske på at dagene også kan bli kaldere.
I tillegg starter man dagene tidlig på jakt, ofte før solen står opp og dermed kan det være både vått og kaldt å sitte på post. Det er derfor lurt å velge varme klær som tåler både vind og vann. Videre er det også viktig at klærne man har er praktiske, med godt av lommer, da det er mye utstyr som skal med på tur.
Denne buksen fra Härkila sammen med tilhørende jakke er et klassisk allround-sett som er både vindtett og vanntett, noe som er praktisk når man skal sitte lenge på post. I tillegg har settet detaljer av oransje, slik at man er synlige for andre jegere.

Härkila Moose Hunter
Holde varmen
Det er nødvendig med ullundertøy for å holde varmen. Den klassiske lag-på-lag-metoden til Forsvaret er å anbefale: Det er bedre med flere tynne lag enn kun ett tykt plagg, da luftlommene mellom lagene hjelper til å holde på varmen. Samtidig kan man gradvis ta de av igjen etterhvert som sola står opp, og temperaturen øker.
Undertøyet bør være av ull, da ull holder best på varme også når det er vått. Denne ullbokseren fra Aclima er ideell til å ha helt underst. Den er av 100% ull og er den bokseren som Forsvaret bruker per dags dato.

Aclima herrebokser
De er også en egen modell for kvinner i tillegg til en sports-BH i ull.

Aclima ull-BH
Nettingundertøy bidrar til å skape et isolasjonslag som gjør at kroppen holder på varmen lenger. Nettingen virker ved at den skaper luftrom som holder på varmen, samtidig som at fukt blir transportert ut fra kroppen. Forsvaret bruker nettingen fra Brynje, den kan kjøpes her.

Netting fra Brynje
Neste laget er ullundertøyet, altså ullbukse og ullgenser. Ull er spesielt viktig hvis det regner, da det holder på varmen selv om det blir vått. Viktig også her at man finner et sett som er av 100% ull, da blandingsull ikke holder like godt på varmen.
Det er også lurt å heller bruke et sett som er litt stort enn et sett som sitter for tettsittende. Dette fordi det kan påvirke blodsirkulasjonen, og dersom man får dårligere blodsirkulasjon, er det lettere for at man fryser.
Denne ullgenseren fra Dovrefjell med tilhørende bukse er et eksempel på et godt ullundertøy. Den er laget av 100 prosent merinoull i tillegg at genseren har høy hals, noe som er lurt på de kalde dagene.

Ullgenser fra Dovrefjell
Et par gode hansker er også nyttig å ha, da man holder lenger på varmen dersom man unngår å ha for mye bar hud. Det er viktig at hanskene er tynne og anvendbare slik at man kan bruke hendene fritt, men samtidig ha et godt grep. Her kan du finne hansker som passer til nettopp dette.
Disse hanskene fra Härkila Lynx er gir både et godt grep og holder hendene varme.

Härkila Lynx hansker
Ofte må man gå et stykke innover i skogen for å komme frem til posten sin. Det er derfor viktig å ha gode turstøvler. Vi kan anbefale Forsvarets egen marsjstøvel, M77. Støvlene er svært slitesterke, og med regelmessig vedlikehold og puss vil de holde seg vanntette.

Forsvarets Alfa M77
Det er imidlertid viktig at du går inn støvlene ordentlig før du drar på jakt med dem for å unngå gnagsår. Dette gjør du best ved å fylle dem med vann, for så å ta dem på deg og gå med dem til de tørker. Dette vil forme læret i støvlene etter føttene dine, slik at de sitter som støpt.
Jaktutstyr
Når man skal sitte på post, er en god stolsekk viktig. En stolsekk er altså en sekk med innebygd stol/ krakk. Når man skal velge stolsekk er det lurt å tenke på vekt og komfort. Man tilbringer mange timer på post, og det er derfor lurt å prioritere en god stolsekk.
Her finner du stolsekker til jakt. Denne sekken fra Fauna Älgen er godt egnet for elgjakten, da den er designet med lydløst stoff, men er samtidig stabil og komfortabel til å sitte i over lenger tid.

Fauna Älgen Classic stolsekk
Videre er kommunikasjon viktig for å få oversikt over bevegelser og observasjoner. En god jaktradio trengs for å kommunisere med de andre jegerne på vaktlaget. Denne jaktradioen fra Zodiac har god rekkevidde, stort batteri og god lyd i tillegg til at den er vanntett. Den ble blant annet kåret best i test i 2019 av «Jeger, hund og våpen».

Jaktradio fra Zodiac
Det viktigste tilbehøret til jaktradioen er et hodesett slik som dette, som gjør at du kan lytte til radioen uten å lage lyd . Det siste du vil er å skremme bort elgen med prat over radioen. Det kan også være greit å ha en lengre antenne til radioen dersom området du skal på jakt i er kupert, og du trenger bedre rekkevidde.
Det er også viktig å ha kontroll på hvor hunden er. En hundepeiler er derfor nyttig å ha, ikke bare for hundeføreren, men også for jegerne som sitter på postene. De kan da følge med på hvor hunden er, når den har los på en elg, og når den nærmer seg posten slik at de vet når de kan forvente at elgen dukker opp.
Hunden er et viktig hjelpemiddel på jakt, og det er derfor viktig å kunne bruke hunden til sitt beste. Med denne håndholdte sporingsenheten kan man overvåke inntil 20 hunder innenfor en distanse på 14,5 km.

Hundepeiler fra Garmin
Når elgen er skutt, er noe av det første man gjør å åpne buken på dyret for å ta ut vommen. Her er det kritisk at man ikke punkterer vommen når man gjør snittet, da dette kan ødelegge kjøttet. Det anbefales derfor å bruke en egen bukåpner: En konisk formet kniv med avrundet tupp, slik at man ikke stikker hull på vommen. Denne kniven har to blader, et vanlig knivblad, og en bukåpner.

Jaktkniv fra EKA
Denne saken er skrevet som innhold av Nettavisen. Kommersielle lenker i artikkelen henviser til aktører som betaler for eventuelt salg gjennom artikkelen, og som dermed finansierer vårt redaksjonelle arbeid. På generelt grunnlag vil det i slike artikler være lenker, herunder dyplenker og s.k. «embedding» som ikke er kommersielle, men som er satt inn for å illustrere eller gjøre artikkelen mer relevant og nyttig for leserne.