Pust inn. Ut. Norsk natur er kanskje verdens vakreste, og det å nyte den deilige norske friskluften er vanskelig å overvurdere. Det er rett og slett i nærheten av perfekt.

Selv om pulsen øker på veien opp en fjelltopp, forbi et vann eller ned mot sjøen så er det en helt annen puls enn den du får når det nok en gang vibrerer i mobilen.

Vi guider deg her til våre egne favoritter for å gå på tur i skog og mark, sjø og strand, park og vår frie natur. Dette er ikke anbefalingene for den som synes det er en grei utfordring å friklatre opp Stjerntinden, eller mener det er en liten løpetur å ta en halv-marathon. De får kikke andre steder.

Det viktigste først: Pausen

For å poengtere nettopp det starter vi med stolen. Campingstolen du har med deg på turen. Pakk med deg en Helinox Chair Two. En stol som veier 1,1 kilo, og pakket cammen er 46x12 centimeter. Altså, oversatt: Den veier nesten ingenting og sammenslått er den enkel å få med seg.

Her finner du stolen

Vi har begynt med pausen, og hva mer trenger du for en god pause? Ok, muligens tenkte du først på Kvikk Lunsj - men det får du eventuelt kjøpe med deg på nærmeste bensinstasjon.

Vi tenkte på kaffe.

De litt avanserte vil sikkert ha med seg noe å lage kaffe med, et eller annet som maler bønner og folkene på sykkel fra Oslo sentrum gjerne en melkeskummer. For oss andre er det snakk om å ha en termos som tåler litt. Det betyr Stanley termos. 1 liter med varm drikke som har holdt seg god og varm. Tåler også en trøkk!

Her finner du den

(Du, husk vannflaske da - vi liker Camelbak-flaskene særdeles godt. Disse, altså. Det kan også være greit med en god matboks med litt utstyr. Dette settet er fint.)

Forresten, det å lage mat i pausen er ganske digg. Det er faktisk ikke så mye som skal til heller. Hvis du er litt som oss er det vanskelig å helt vite hva man skal gå for, så vi spurte eksperter. De sa egentlig en ting først: Det er faktisk en grunn til at vi kaller campingkjøkken for Primus i Norge. Primus er et merke, men det er også en sikkerhet når det gjelder kvalitet. Det svenske merket ble startet i 1892, og kan sine saker. Vi selv gikk for den lille Express Spider II, som vi koblet med en stekepanne: GSI Outdoors Pinnacle. For all mat kan stekes, om du spør oss da.

Sjekk utvalget av Primus her

Og så lager du pannekaker. Sjekk denne geniale miksen.

Hva skal du så pakke alt i? Hvis du synes noen ganger det kan bli litt vel mye, som vi gjør, med en ting for alt så er det bedre å ha en ting som kan brukes til alt. Altså ikke ha en fjellsekk, en skogsekk, en jobbsekk, en festsekk (ok, du skjønner greia). En sekk. Og den ene sekken er en Douchebag. Skal du på tur med en Douchebags (som de jo heter i flertall) anbefaler vi The Hugger 30L. Den er godkjent som håndbagasje på fly, har rom for PC, men er også en perfekt ryggsekk for tur. Kinderegg. Bare, altså, en sekk.

Her finner du den

Gode sko er enormt viktig for å ha en god nok tur. Vi har selv gått på turer som har bltit ødelagt av at vi har valgt helt feil. Slik som joggesko med lufting for turer i myr, eller fjelltur med glatte sko. Selv om Vazelina Bilopphøggers synger at det er bedre å være idiot enn ingenting er det ingen grunn til å gjøre så dårlige valg som vi gjorde.

For avansert vær og tøffe forhold: Adidas GSG 9.2

For varme dager og terreng: Hoka Hopara M

For de aller fleste forhold: Adidas Terrex

For strand og veldig varme: Hoka Ora Recovery

Hva så med turbukse? Jo, det må til. Selvfølgelig. Vi har under plukket ut fire favoritter.

For henne og varme dager: Bergans Fløyen

For henne og vanlige norske dager: Bergans Cecilie Mountain

For han og vanlige norske dager: Helly Hansen Odin

For han og varme dager: Helly Hansen Quick Dry