Det å dyrke sin egen hage, og alt som kan gjøres i hagen, er godt for både sjel og kropp. Med enkle grep kan det også bli pent å se på, godt å bruke og gi mat å spise.

Vi guider deg til tingene du trenger fra gress til grill, fra blomsterkasse til sneglegift og fra utemøbler til drivhus.

Dette trenger du før du starter

Før du skal starte arbeidet er det fint å ha noe basisutstyr klart:

Start med å beskjære trærne

Har du trær i hagen må disse beskjæres. Siden beskjæring medfører at kvister faller på bakken er dette et naturlig sted å starte hvis du vil rydde opp i hagen, og få det fint til våren. De første trærne du skal beskjære er epletrær og pæretrær, tidlig vår som det sies. Temperaturen bør ligge rundt 0 grader (over tid) når du beskjærer.

  • Skjær bort syke og skadde greiner
  • Skjær bort slik at lys og luft kommer til treet (og frukten)
  • Beskjær ikke for å gjøre treet mindre, men for å stelle det. Trær vokser i høyden, og ønsker du lavere trær må du ofte ut med sterkere krutt enn beskjæring.

Det er forsåvidt to måter å beskjære toppen på trærne på. Enten kan man bruke stige og annet for å komme seg opp i høyden, eller klippe trærne fra bakken med tilpasset redskap. Mye kan løses med en enkel arbeidsbokk, altså en liten trapp som gir deg noen nødvendige centimeter ekstra i høyden. Denne er robust og god. Vil du lengre opp i høyden kan du vurdere en stige som dette som også er generelt fin å ha for høydejobb inne.

Om du liker å stå på bakken bør du velge en toppsaks av god kvalitet. Av erfaring vet vi at plastikkversjonene er like brukbare som en snøball et visst varmt sted. Denne med aluminumsskaft og langt skaft er enkel å bruke, og holdbar. For grenene litt lengre ned er det best med en kortere variant som gir deg mer kraft, ikke minst for å spare egne armer og krefter. Gardenas easycut er et godt valg, den finner du her. Den passer også godt på busker for å tynne ut. Har du litt tykkere grenere kan du gå for denne som gir deg mer kraft.

I tillegg kan det være fint å ha en grensag for de grenene som har kommet i veien, eller som bare har vokst litt feil. Denne fra Fiskars er kraftig nok for det meste.

Skal du trimme og beskjære hekken er det godt for kropp, tid og hekk å bruke en elektrisk hekksaks/hekktrimmer. Vi anbefaler denne fra Black & Decker som vi selv har. Litt mer nøyere pynting av hekk, trimming og lignende kommer vi tilbake til senere.

Husk at du ikke bare bør beskjære på toppen av trærne, du bør også hvert tredje år fortynne omtrent halvparten av alle grenene. Da tar du de eldste, og mest skadete grenene. Tenk at grener ikke skal konkurrere med hverandre. Kutt grenene så nære stammen som mulig.

Apropos: For å få kvist og annet unna trenger du en kompostkvern som dette. Det er ingen tvil om at det skaper en smart resirkulering av egen hage som sparer deg for mange turer på gjenbruksstasjoner eller annet.

Luking, jord og plen

Det neste steget er å gjøre klart jord, få bort døde planter og det du ikke vil ha i hagen og ta vare på gresset. Som en vis kvinne en gang sa til oss: Litt som at du rydder før du begynner med pyntingen.

Det første du bør gjøre er å ha planen klar for hvilke områder som er hva, og hva det skal være. Det behøver ikke å bety at du trenger mellomfag i hagestell og botanikk, men mer at du tenker gjennom hvor du ønsker at plenen skal stoppe og blomsterbedd eller andre områder starte. Bruk spaden vi begynte denne saken med til å lage grenseområder. Her kan det være områder som trengs litt ekstra krefter slik at et godt spett kan være smart å ha.

Et slikt arbeid vil alltid medføre en del avfall, og opprydding i døde planter eller løv som merkelig nok ikke ble fjernet året før. Har du mye ugress kan du vurdere å legge ugressduk under før du går over på plantingen som vi kommer tilbake til. Slik som dette. Skal du ha unna ugress og døde planter er en lukeklo godt å ha. En kultivator er fin om du skal ha tak i større mengder av døde planter eller ugress. Den kan også brukes for å friske opp jorden etter at du har fjernet ugress og døde planter.

Ha en god plantespade, eller planteskje, med deg rundt som kan brukes for å fjerne syke planter. Disse tar du i søppelposene, og ikke i komposten. Har du også en skyffel kan du slippe å bøye deg ned for all lukingen. Vi liker denne. Har du mye ugress i oppkjørsel (mellom grus) eller i mange bedd kan du vurdere en ugresshakke som denne.

De områdene som trenger ekstra jord, eller hvor du senere skal plante noe som trenger mye næring kan du fylle på med innkjøpt næringsrik jord.

For plenen tar du en rive for å fjerne løv, dødt gress og annet. En enkel og god rive er denne .

Planting, blomster og vekster

Det neste skrittet er å plante, pynte og finne ut hva du vil ha i hagen.

For mange hager kan det være fint og riktig å ha blomsterkasser. Det er enklere for å holde ugress unna samt generelt stell, og kan være særdeles dekorativt. Her finner du et utvalg av blomsterkasser

Les godt alle instruksjoner for når forskjellige planter bør plantes. Det er viktig å ta hensyn til temperaturer og værforhold. Noe kan plantes tidlig, men annet må tas når varmegradene har krøpet godt nok oppover. I tillegg er det muligheter for å plante inne.

God vanning er viktig for enhver hage. Her finner du avanserte og enkle vanningssystemer fra Gardena.

PS! Det kan være at det kommer noen skadedyr etter hvert. Da trenger du dette.

Gressklipper

Etter at hagen er ferdig stelt er det ingen tvil om at den kommer til å vokse, og om for eksempel plenen vokser må den klippes. Vi synes de batteridrevne gressklipperne er virkelig gode, og har som en klar fordel et mye lavere støynivå.

Vi bruker denne gressklipperen selv (batteridrevet fra Bosch) som vi er særdeles fornøyd med, og som anbefales på det sterkeste.

Du kan vurdere storebroren som du finner her (Bosch GRA 48).

Få deg også en god løvblåser. Det er i det minste veldig gøy, og joda - effektivt. Sjekk utvalget her.

Få med barna i hagen

Barna i hagen er aldeles strålende, og en liten hageferie vil mange barn elske. En lekestue er veldig innertier for den som har en hage hvor det passer. Du kan også finne klassiske lekehus her i tre, med mange herlige design.

Finn flere uteleker her

Trampoline? Det finner du her

Lag et perfekt uteområde

Det kan være vanskelig å vite hvor det er naturlig å begynne om du skal oppgradere hagen, men det første steget er å få på plass en organisert hage. Det kan bety å investere i en god bod. Se et utvalg av ferdige boder her.

Vi hadde startet med et drivhus, og dette er ikke bare noe som kan brukes for å ha planter i. Et godt drivhus er også et supert alternativ som sykkelbod, eller uteplass som kan tåle det litt ustabile været vi kan få.

Se utvalget av drivhus i mange utførelser her

En annen løsning er selvfølgelig en hagestue. Enten det er et frittstående stue et egnet sted i hagen, eller en komplett veggmontert hagestue.

Sjekk forskjellige typer av hagestuer for din hage her

Kassen over er laget av galvanisert stål som er holdbart og rustbestandig og er derfor ideelt for utendørs bruk. Se nærmere på flere plantekasser her

Du trenger også:

Utebelysning

Gjerder

Terassevarmer

Grill og utekjøkken

Du kan bli grillmester med mye, men er det en ting vi vil understreke og anbefale med en gang er det grillhansker. For oss er det veldig før og etter vi fikk slike hansker på grillingen.

Her finner du griller

Her finner du komplette utekjøkken

Bygg terrassen selv

Det er lettere enn du tror å bygge en fin terrasse. Her finner du verktøyet du trenger.

Og du, husker du tidligere minister Lars Sponheim som mente at hver mann burde ha sin høne. Da kan et hønsehus være en fin løsning.

Utemøbler

Det kommer alltid brått på, at det plutselig er varmt nok til å sette seg på verandaen, balkongen eller i hagen. Start med forberedelsene nå, så har du en koselig og innbydende uteplass når varmen plutselig er her.

Her har vi samlet noen av årets fineste hagemøbler og utemøbler.

Loungegruppe

Gode utemøbler er et must til hagen eller verandaen. Med en rålekker loungegruppe som består av møbler i kunstrotting, ligger alt til rette for fine stunder med grilling eller bare gode samtaler. I gruppa følger det med både stoler, sofa, puter og bord.

Har du utemøbler med puter, bør du ha en putekasse som tar vare på putene når de ikke er i bruk.

Utekjøkken

Skal du virkelig legge til rette for grilling og spising ute, er et utekjøkken genialt. Dette fra Gardenstore er et komplett utekjøkken med grå aluminiumsramme, grå hylle, gråmelert benkeplate, vask og tekstilbeskyttelse. Det naturlige midtpunkt og samlingssted for familiens grillmiddag.

Små utemøbler

En balkong som ikke har så mye plass, fortjener også fine møbler. Dette settet er perfekt til deg som har en balkong med begrenset plass, da det kan med fordel plasseres i et hjørne.

Se andre sett og møbelgrupper her

Hengekøye på stativ

Har du hage eller en stor veranda, er denne hengekøya helt nydelig. Sleng deg oppi med en god bok, og nyt.

Her finner du flere hage/verandamøbler.

Hammock

Går du til anskaffelse av en hammock, har du et perfekt utgangspunkt for hagehyggen. Her kan du slappe av med familien, nyte et glass kalt drikke og sitte og snakke i timesvis på sene vår- og sommerkvelder.

Her finner du hammocken.

Parasoll

Mangler du parasoll, eller er den gamle kanskje moden for å byttes ut? Parasollen fra Hillerstorp er prisgunstig, og kan legges sammen når den ikke er i bruk.

Flere parasoller finner du her.

Loungestol

Bonnie loungestol er virkelig noe spesielt. Denne naturfargede bambusstolen skaper en følelse av luksus og er komfortabel å sitte i. Her finner du den

Solseng

For å virkelig nyte livet i sola når den tid kommer, er en skikkelig god solseng det du bør gå for. Solsenga Hampton fra Hillerstorp er en stødig og komfortabel modell, som du kan se nærmere på her.

Paviljong

Skal du virkelig gå "all in" i år, er en paviljong det ultimate hagemøbelet. Her må du selvsagt ha litt plass, men har du det vil en paviljong gi en helt spesiell og idyllisk atmosfære.

Flere utemøbler til hagen finner du her.