Vi har testet det nye 360-kameraet og ble slått i bakken. Dette er noen av de kuleste videoene du kan ta på egenhånd, og de er utrolig enkle å få til.

Produsenten promoterer kameraet med utrolige videoer som fikk meg til å tenke: «Dette her kommer jeg umulig til å klare». Men, her ble vi overrasket. Dette er kanskje den enkleste måten du kan lage utrolig kule videoer på.

Her får du tak i nyheten.

Nyheten Insta360 X3

Litt om kameraet:

Insta 360 X3 er et action-kamera som kan filme og ta bilder i alle retninger samtidig. Dette er mulig ved hjelp av to fiskeøyelinser på hver sin side av kameraet som fanger 180 grader hver, og som sammenlagt produserer et bilde på 360 grader.

Kameraet styres og aktiveres via app på telefon, men kan også kontrolleres via touch-skjermen etter aktivering.

Stjerneskuddene får du med den «usynlige» selfie-stangen, og det er sammen med denne dette kameraet skinner. Selfie-stangen gir deg muligheten til å få «umulige» bilder, hvor det ser ut som kameraet svever i luften. Dette skjer på grunn av at den festes i linsenes «blindsone» og når bildene fra de to linsene legges sammen forsvinner selfie-stangen fra bildet.

Selfie-stangen får du tak i her.

Her finner du kameraet.

Bilde og kvalitet

Vår test-video kommer i form av en reisevlogg. Her fra Tivoli i København:

Bildene fra kameraet blir utrolig kule, og det er både morsomt og enkelt å tilpasse vinklene på hvert klipp. Kameraet fungerer fint for mer «normale» klipp, men er på sitt beste når man bruker mer av 360-bildet. Her har jeg tatt med forskjellige utsnitt for å vise litt (!) av hva dette kameraet kan gjøre.

Bildekvaliteten er generelt sett god. Kameraet filmer normalt i 5,7k, og opptil 8k i timelapse-modus. Til å være et såpass kompakt kamera, tettpakket med funksjoner, ble jeg imponert av kvaliteten.

Fargene var også noe som imponerte med kameraet. Bildet blir livlig og fint, særlig på klipp i dagslys. I etterkant kan du velge å skru på «color plus» som får fargene til å skinne, eller «clarity» som tydeliggjør bildet. Det blir svært pene farger her, men vær obs på at disse funksjonene fungerer best i dagslys.

Komplett har kameraet på lager nå.

Og for å være tydelig: Dette kameraet er gøy!

Det er en opplevelse å bruke det for første gang, spesielt når du begynner å leke deg med selfie-stangen. Det er noe som er utrolig rart med å holde kameraet bak seg selv, og se sin egen rygg bli direktesendt på telefonskjermen.

Og du kommer til å få reaksjoner. Alle jeg har vist klippene til har reagert på samme måte: «hæ?? så kult! hvordan i alle dager er dette mulig?».

Oppstart og bruk

Kameraet var enkelt å få i gang rett ut av boksen. Pass på å ha et passende micro-SD kort tilgjengelig, og sett det i kameraet før oppstart. Deretter laster du ned Insta360 appen, og herfra aktiverer og oppdaterer du programvaren til kameraet.

Og med et kamera som lener seg såpass mye på etterarbeidet er det selvfølgelig viktig med en velfungerende app. Og heldigvis kan jeg bekrefte at denne fungerer godt over forventning.

Ikke bare er det enkelt å kontrollere kameraet med appen, den har også et redigeringsverktøy som er bedre enn flere andre apper som kun fokuserer på videoredigering.

Appen er smekkfull av innhold, og viser deg stegvis hvordan du får til ulike vinkler og effekter. Et veldig nyttig verktøy som gjør jobben med kameraet enklere, og sørger for at du får det meste ut av det du har kjøpt.

Her finner du kameraet.

Ellers er det problemfritt å bruke kameraet. Etter litt eksperimentering fant jeg ut hvilke vinkler som fungerte for meg, og det er lite å tenke på i forhold til å holde kameraet i ro på grunn av den utrolige stabiliseringen. Man kan praktisk talt veive det rundt så mye man vil.

Her ser du det samme klippet to ganger, med stabilisering skrudd av og på.

Etterarbeid og filer

Nok et punkt X3 skinner på. Etterarbeid kan du gjøre direkte i mobilappen, og her har du utallige muligheter. Ikke bare kan du bestemme akkurat hvilket utsnitt av 360-bildet du vil se, du kan også velge objekter du vil at bildet skal følge, bestemme om du vil stå på en liten planet, inni en krystallkule, omringe en sirkel i midten, og ikke minst endre dette så ofte du vil.

Dersom du ønsker å gjøre etterarbeidet på en laptop finnes det muligheter for deg og. Filene overføres fra kameraet direkte via USB-tilkobling. Jeg trodde jeg kom til å få problemer med å åpne disse 360-filene etter overføring, men Insta360 har et eget redigeringsprogram som tar seg av det problemet. Dette fungerer omtrent på samme måte som redigeringsverktøyet i appen, men gjør det litt enklere å redigere video som ikke skal være i mobilformat.

Størrelsen på filene er heller ikke så verst, og redigeringsprogrammet virker å være godt optimalisert. Selv en sliten PC, som ofte har problemer med å redigere enkle iPhone-videoer i Premiere, klarte å håndtere 360-video i 5,7k. Imponerende!

Her får du tak i X3-modellen.

Annet verdt å vite

Kameraet er bygget i solid materiale, og virker å være svært robust. Det er derimot ingen linsebeskyttelse som følger med, så vær forsiktig med å kaste det rundt. Kameraet skal være vanntett ned til 10 meters dyp, og får også fine bilder under vann.

Hvem passer det for?

Kameraet passer for den som vil ha det morsomt med å filme kule videoer på en enkel måte. Insta360 markedsfører seg tungt mot aktive mennesker, særlig de som driver med sport som sykling, ski, dykking, motorsport og fallskjermhopping. Det passer helt sikkert perfekt for de som driver med slikt, men du trenger på ingen måte drive med noe av dette for å dra nytte av dette kameraet.

Disse kan få glede av Insta360 X3:

 • Tek-interesserte
 • Reiseglade
 • Friluftselskere
 • Vloggere, influensere, YouTubere, TikTokere osv.
 • Innholdsprodusenter
 • Idrettsutøvere og aktive
 • Filmfotografer, hobby og profesjonelle
 • Kreative barn og voksne

Det er også en fin gave å gi, som er spennende å få og som byr på mange timer med moro.

Kameraet er uten tvil best egnet til filming, og det finnes nok bedre alternativer i denne prisklassen dersom du kun ønsker et kamera til billedtagning.

Fordeler med kameraet

 • Utrolig praktisk at man kan laste ned videoene direkte til mobilen, uten noen filoverføring via PC. Du kan filme en video og dele den med venner innen 15 sekunder.
 • God app med svært få irritasjonsmomenter.
 • Gir utrolig kule og unike bilder som folk vil bli imponerte over.
 • Morsomt å bruke og brukervennlig.
 • Etterarbeidet er morsomt.
 • Ekstremt god stabilisering.
 • Uendelig av kreative redigeringsmuligheter.
 • Et klipp kan vinkles om på tusenvis av måter, og det samme klippet kan vises fra ulike vinkler.
 • Tar kort tid å lære, lang tid å mestre.

Ulemper med kameraet

 • Litt kornete bilde i mørkt lys.
 • Rekkevidden på mobiltilkobling kunne vært bedre, selv om kameraet fortsetter å filme hvis man mister tilkoblingen.
 • Inn-zoom blir fort kornete.
 • Skyggen fra selfie-stangen kan komme i veien for bildet.
 • Krever enn viss skamløshet å bruke i offentligheten.

Konklusjon

Insta360 leverer en liten dings smekkfull av morsomme funksjoner som gjør filming og redigering morsomt. Den er intuitiv og enkel å lære selv for de som ikke er trent med video fra før. Læringskurven er bratt, og over tid vil du kunne lage kule videoer med liten innsats.

Under er en video fra en som er litt bedre trent med kameraet enn det jeg er:

Kameraet anbefales til de som er glad i å lage video i ulike sammenhenger, og kan være et spesielt morsomt første-kamera for nybegynnere grunnet den enkle arbeidsflyten. Det er virkelig et unikt kreativt verktøy som jeg tipper de fleste vil ha glede av å bruke.

Her får du tak i kameraet.

NB! Anbefales med selfie-stang. Den finner du her.