Ifølge forskning viser det seg at barn som jevnlig blir lest for har et ordforråd som er 3000 ord større enn de som ikke blir lest for. Med tanke på læring og forståelse av verden har de et stort forsprang.

Det har kommet så mange bøker for barn og ungdom i høst. Vi har brukt hvert ledige minutt på å lese slik at vi kan gi deg de beste boktipsene til jul.

Her kan du se alle barnebøker

*Saken blir oppdatert etterhvert som vi leser flere bøker

Høytlesningsbøker for hele familien:

Snøfall av Hanne Hagerup & Hilde Hagerup

Julevinner. Strålende og super bok!

Her finner du boken

Helt sant! Utrolige hendelser fra verdenshistorien av Tarje Holtvedt og Åshild Skadberg

En godt skrevet bok med mye artig fakta og nyttig info. Veldig fin å gi til et nysgjerrig barn som vil lære om historie og fakta.

Her finner du boken

Til de aller minste:

Minsten nusser av Mervi Lindman

En veldig søt bok, med morsomme illustrasjoner. Testet på en 1,5-åring som er veldig glad i å nusse selv, og boka falt - som forventet - i smak.

Her finner du boken

Syng av Janicke Paus Hellebust

Super bok for barnefamilier som folk vil elske å ha med i senga når små skal sove. Fine tegninger og kjente sanger.

Her finner du boken

Til 3-6-åringene:

Hvordan lager man en baby? av Anna Fiske

En pedagogisk og ufarlig fremstilling av hvordan en baby lages, fra unnfangelse til fødsel. Tegningene er naive og humoristiske, og forklarer alt det et barn måtte lure på angående temaet. Noen av sidene er kanskje litt flaue å lese for foreldrene, men ikke mer enn at man tåler det. Boka går rett på sak, og forteller det slik det er.

Her finner du boken

Oscar Wildensky og den fantastiske gå-seg-bort-dagen av Maria Lillebo

En sjarmerende bok som 4-åringen kjente seg godt igjen i. Det var veldig spennende med tyvene, og da hun ble spurt om hva som var det morsomste i boka: "Alle sidene!".

Her finner du boken

Der Agnes bor av Marit Larsen

Der Agnes bor er en søt bok, med et tema mange barn kan kjenne seg igjen i. 4-åringen syntes det var veldig spennende at de to jentene skulle bli venninner, og likte veldig godt de fantasifulle elementene mot slutten av boka. Boka er akkurat passe kunstnerisk, og speiler på mange måter hvordan et barn ser verden.

Her finner du boken

Min eventyrskatt - ti eventyr av Asbjørnsen og Moe

Dette er en fin eventyrbok med kjente og kjære norske folkeeventyr som "Pannekaka" og "De tre bukkene bruse". Flotte illustrasjoner som vil falle i smak.

Her finner du boken

Til 7-9-åringene:

Julosaurusen av Tom Fletcher

En morsom bok for de som begynner å bli litt større. Super humor blandet med nok jul. En super gave til jul eller til tiden før jul.

Her finner du boken

De utrolige dyrene av Ben Hoare

Den perfekte bokgaven til nysgjerrige barn som liker dyr. Til og med utsiden av boka er en fryd for øyet med illustrasjoner delvis farget i gull og gullkantede boksider. Innsiden byr på faktatekster om 104 forskjellige dyr, akkompagnert med nydelige illustrasjoner. Tekstene er utformet med et enkelt språk, og fremstår som både lærerike og morsomme.

Her finner du boken

Til mellomtrinnet:

Lik meg av Anne Wisløff

Denne boken bygger på NRKs serie med samme navn om utfrysing og mobbing. Boken er skrevet akkurat som en dagbok, der man følger en jente i 7.klasse som skildrer utfordringene i livet sitt. Gjennom jenta sine opplevelser får leseren mer innblikk i utfordringer ungdom møter på i puberteten og sosial utvikling.

Her finner du boken

Harry Potter og Ildbegeret illustrert av J. K. Rowling

Som de andre bøkene i den illustrerte serien av Harry Potter-bøker, er denne helt nydelig. Et must for Harry Potter-fans.

Her finner du boken

Til ungdommene:

Streik for klimaet av Greta Thunberg

En samling av Greta Thunbergs taler og innlegg. Fin for ungdom, men best for klimaforkjemperen.

Her finner du boken

Makeupbibelen av Eveline Karlsen

Makeupbibelen er et must-have for alle sminke- og skjønnhetsinteresserte. Her får du tips og triks til alt fra sminkekoster og hudpleie, til sminke og forskjellige looks. Perfekt gave!

Her finner du boken

#Vågåvære av Helsesista

Denne boken er like mye til foreldre som til ungdommen. Helsesista, hele Norges helsesøster, tar opp forskjellige temaer om tanker og følelser, og kropp og kjønn, med spørsmål og svar fra ungdommer.

Her finner du boken