En lampe har ikke bare som formål å lyse opp rommet. Faktisk preger den hele rommet der den står eller henger.

Opp gjennom tidene har vi sett flere lamper som går igjen i trendbildet. Disse er ikoniske lamper med mye sjarm og historie. Det er en grunn til at nordmenn velger å ha disse i hjemmene sine. Vi har tatt en nærmere titt på noen klassiske, ikoniske lamper, og hva som gjør dem så unike.

PH5 fra Louis Poulsen: Perfekt til spisebordet

Poul Henningsen (1894-1967) designet PH5-lampen for det danske merket Louis Poulsen i 1958. Lampen er kjent for sine fem separate skjermer som omfavner lyspæren.

I tillegg er det små innvendige skjermer i blått og rødt. Slik blir lampen helt blendfri og fordeler lyset i rommet. Dermed er den perfekt til å ha hengende lavt over spisebordet.

Her kan du få tak i PH5 i ulike farger

Flowerpot fra AndLight: Bærbar bordlampe

Designet av interiørdesigner Verner Panton i 1968, med mål om å vekke følelser i folk. Flowerpot-serien ble også synonym med Flower Power-bevegelsen fra slutten av 1960-årene.

Det enkle designet med to halvsirkler som vender seg mot hverandre, er like relevant i dag som den var på 60-tallet. Du finner Flowerpots i både bordlamper, taklamper og gulvlamper. Bordlampene er bærbare og kan brukes både ute og inne.

Her finner du Flowerpot-lampene

Snoopy bordlampe fra Flos: Marmor og metall

Denne ikoniske lampen er inspirert av tegneseriefiguren "Snoopy", derav navnet. Lampen er nemlig formet som tegneseriefeltets hode.

Her finner du Snoopy bordlampe

Lampen ble satt i produksjon på slutten av 1960-tallet med svart, grønn og oransje skjerm. Snoopy ble designet av de legendariske designerne Achille og Pier Giacomo Castiglioni i 1967 og er laget av blank metall og marmor. Bordlampen har en bryter på lampefoten med dimmerfunksjon.

Panthella fra Louis Poulsen: Vakkert på ethvert bord

Opprinnelig lansert i 1971 som et samarbeid mellom Louis Poulsen og den ikoniske designeren Verner Panton.

Her finner du lampene

Panton ville skape en lampe der både fot og skjerm ble reflektorer for lyskilden. Og i typisk Panton-ånd valgte han et design som minner mye om hans tidigere arbeid med Flowerpot-serien.

Siden lanseringen i 1971 har Louis Poulsen utvidet Panthella til en serie med ulike modeller i flere farger.

AJ fra Louis Poulsen: Ikonisk hotell-lampe

Arne Jacobsen designet AJ-lampen i 1960 til SAS Royal Hotel i København (Radisson Blu), og den utgjorde en del av det totale designkonseptet til hotellet.

På den tiden bestod AJ-serien av en gulvlampe, vegglampe, og en bordlampe som ble designet for å festes til bordet.

Skjermen på lampen kan vippes opp og ned med et behagelig lys som ikke blender, og du kan justere hvordan lyset treffer.

Her finner du lampene

Arco fra Flos: Perfekte gulvlampen

Achille & Pier Castiglioni sies å være to av Italias største arkitekter – og i dag lever deres design under lampen Arco.

Det er særlig gulvlampen som er populær. Den ble lansert i 1962, opprinnelig designet som en pendel som skulle spre lys over spisebordet. Tanken var at lampen ikke skulle stå i veien. Takket være armen som er i underkant av to og en halv meter, kan et større møbel passe under.

Her finner du Arco

Costanza fra Luceplan: Minimalistisk design

Costanza ble designet i 1986 av Paolo Rizzatto for Luceplan, og har levd gjennom forskjellige stilarter og tidsaldre uten å bli endret i sin grunnform. Costanza er fortsatt elegant og tidløs.

Du finner Costanza her

Les også: Slik innreder vi hjemmet i 2023