Nettavisen har tatt en prat med bokstrømmetjenesten Nextory som siden 2015 har etablert seg i 10 land, deriblant Norge, hvor de har gjort kjempesuksess. Vi ville vite mer om hodene bak, og hvordan det hele startet.
Nå kan du teste tjenesten gratis i 30 dager. Sjekk her.
Ville gjøre bøker tilgjengelig
Historien til Nextory begynte i Syria der Shadi Bitar og hans medgründer og fetter, Ninos Malki, vokste opp. Begge var lesehester med lidenskap for bøker, men under et strengt diktaturstyre var ikke litteratur lett å oppdrive, og tilgangen til bøker var begrenset. Shadi og Ninos skulle ønske at det fantes en måte å gjøre bøker tilgjengelig for alle.
Da Shadi og Ninos hadde fylt ti år flyttet de fra Syria til Sverige. Fetterne fulgte hverandre i oppveksten og begge endte opp med å studere på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Neste del - eller kapittel om du vil, av bokappens utvikling fant sted her.
– Vi satt med nesa i lærebøkene mesteparten av tiden, og tenkte at det måtte være en mer effektiv måte å kunne studere på samtidig som vi gjorde andre ting. Derfor startet vi først et forlag som ga ut kurslitteratur som lydbøker. Forlaget ble da solgt, men ideen om å gjøre bøker mer tilgjengelige overlevde og i 2015 startet vi Nextory med mål om å gjøre verden mer interessert i å lese.
Boktjenesten har over 400.000 titler fra ulike forfattere fra blant annet Aschehoug, Cappelen Damm, Gyldendal og Vigmostad & Bjørke og har dessuten den største katalogen over norske titler. Her kan du velge bredt mellom nasjonale og internasjonale forfattere. Den skiller seg ut fra andre strømmegiganter som Storytel og Fabel ved at den er helt uavhenging.
– Vi er den eneste uavhengige boktjenesten i Norge. Det vil si at vi ikke eies av eller eier noen forlag. Dette gjør at vi kan fokuserer på å utvikle appen vår med fantastiske funksjoner, mens utgivere investerer i det de kan best, nemlig å lage spennende innhold, sier Shadi.
Prøv Nextory her
E-bøker og lydbøker kommet for å bli
Mange forbinder lesning med å sitte med en fysisk bok i hånda som man kan bla i. Likevel ser vi at særlig lydbøker blir mer og mer populært. Shadi mener at pandemien også har endret lesevanene våre. Han forteller oss at folk hører hovedsakelig mye mer på bøker.
– Da hverdagen plutselig endret seg var det mange som var ute etter underholdning og da fant mange veien til bøkene. Interessen for digital lesing fikk dermed et løft i begynnelsen av pandemien. Mange gikk for fiksjon, sannsynligvis for å unnslippe virkeligheten en stund.
Nå kan vi imidlertid se at flere og flere velger å lese bøker om fakta, samfunn og politikk. Noe som egentlig er et uttrykk for tiden vi er i akkurat nå, sier han, og legger til at den store interessen og de nye lesevanene er kommet for å bli.
Avslutningsvis lurer vi på hvem som er gründerens favorittforfatter.
– Vanskelig å velge, det er så mange jeg vil nevne. Hvis jeg bare kunne velge én, ville det vært Conn Iggulden.
Nextory sin topp 10 sommeranbefaling:
- 📚 Havets kirkegård - Aslak Nore
- 📚 Voksne mennesker - Marie Aubert
- 📚 Solsøsteren - Lucinda Riley
- 📚 Mjøsa rundt med mor: ei livsreise - Bjørn Hatterud
- 📚 Gode naboer - Mattias Edvardsson
- 📚 Hjerteknuseren - Anne B. Ragde
- 📚 Det er nå du lever - Eckhart Tolle
- 📚 Sjalusimannen og andre fortellinger - Jo Nesbø
- 📚 Når hvalene synger - Jojo Moyes
- 📚 Overleverne - Alex Schulman
Topp 5 barn
- 📚 Operasjon skipsvrak - Jørn Lier Horst
- 📚 Hvem tegnet bart på maleriet? - Lars Mæhle
- 📚 Bukkene Bruse drar til syden - Bjørn F. Rørvik
- 📚 Ninja Kid - Ahn Do
- 📚 Verdens verste ferie - Marius Horn Molaug
Prøv Nextory her
Denne saken er skrevet som innhold av Nettavisen. Kommersielle lenker i artikkelen henviser til aktører som betaler for eventuelt salg gjennom artikkelen, og som dermed finansierer vårt redaksjonelle arbeid. På generelt grunnlag vil det i slike artikler være lenker, herunder dyplenker og s.k. «embedding» som ikke er kommersielle, men som er satt inn for å illustrere eller gjøre artikkelen mer relevant og nyttig for leserne.