Det er på tide å oppgradere tacoen litt. Selv om vi feirer taco tuesday på fredager kan du enkelt lage noen særdeles gode tilbehør. Vi gir deg guiden du trenger.
Guacamole - oppskrift
Den avokadobaserte dippen eller sausen er laget av, ja, avokado - som ble kalt alligatorpære i hjemlandet Mexico. Den tradisjonelle oppskriften er enkel nok: Moden avokado med havsalt. Samtidig er det godt med en guacamole som er litt mer avansert i smaken, og vår favorittoppskrift trenger følgende:
3 avokado
1 lime
Havsalt
1 gul løk
Frisk koriander
2 tomater
1 hvitløk
Cayennepepper (krydder)
Mos avokadoen med lime og salt med en stavmikser eller gaffel i en bolle. Kutt løk i små biter. Kutt tomatene i små biter, hakk hvitløken, kutt løken i så små biter du klarer og hakk korianderen. Rør inn i avokadomosen, og smak til med cayennepepper. En ekstra liten smaksopplevelse kan være å røre inn granateple til slutt. Det gjør miksen litt søtere, og gir en god ekstra smak.
Dette trenger du:
Stavmikser (vi elsker denne med sin veldig nyttige bolle)
Kokkekniver
Skjærefjøl
PS! Den nasjonale guacamoledagen i Mexico er 16. september, samme dag som nasjonaldagen.
Pico de Gallo - oppskrift
Dette er en salsa som også kalles salsa fresca. Det er en type salsa som ikke er veldig flytende, og brukes derfor mye i taco og fajitas i meksikansk mat. I hjemlandet kaller man den tomatbaserte, som du får oppskriften på under, ofte for salsa mexicana.
3 tomater
1 chilipepper
Koriander (frisk krydderplante)
1 lime
1 rød løk (personlig favoritt, selv om man ofte i Mexico bruker den gule løken).
Kutt den røde løken i små biter, gjør det samme med chilien. Ta ut innmaten (kjøttet/det våte) i tomatene (lurt å bruke skje), og kutt dem i så små biter du klarer. Hakk (kutt) koriander, og bland alt sammen. Ta lime (klem ut juicen) over, bland og server i en bolle. Kan eventuelt smakes til med litt salt.
Dette er også veldig godt sammen med ordentlig nacho-cips, og klarer seg et døgn i kjøleskapet så lenge du husker å dekke til en bolle.
PS! Navnet betyr hanens nebb.
Dette trenger du:
En god skjæreplate
En blandingsbolle (gjerne en med lokk som dette for oppbevaring i kjøleskapet)
Tacokrydder - oppskrift
Det kan kanskje være overraskende for mange, men det er veldig enkelt å lage sitt eget tacokrydder.
Chilipulver 3 spiseskjeer
Spisskummen 2 spiseskjeer
Oregano (tørket) 3 teskjeer
Hvitløkspulver 3 teskjeer
Pepper 2 teskjeer
Havsalt 1 spiseskje
Paprikapulver 2 spiseskjeer
Chiliflak 3 teskjeer
Siden det er helt greit å oppbevare kan du ofte lage en stor porsjon, og kanskje lagre det på et godt sted. Ønsker du for øvrig en litt sterkere variant kan du legge til litt cayennepepper. Brukes på samme måte som krydderpulveret du ellers kjøper.
Les også: Dyrt vs billig - hvilket tacokrydder er best? (pluss)
Dette trenger du:
Morter
Oppbevaring (krydderhylle med bokser)
Hjemmelaget tortillachips
Skal du få gode nok tortillachips trenger du en frityrkoker, selv om det er mulig å lage dem i ovnen. Du tørker først maislefser i ovnen. Så kutter du dem i små trekanter (tenk pizza), og så frityrkoker du dem. NB! Det er mulig å frityrkoke i en panne med høye kanter (bruk cirka 2 dl olje)! Legg ferdig friterte (ca 2 minutter) tortillachips på papir for å tørke (lagvis med papir over og under), og dryss havsalt over.
Dette trenger du:
Kokkepinsett
Hjemmelaget tortilla
Maismel er det du trenger, men sjekk gjerne om du får typen som har med lime (kalles masa harina). I tillegg trenger du salt og vann. Ja, det er så enkelt. Bland mel og vann (det kommer an på melet hvor mye du trenger, tenk omtrent konsistensen av plastelina), tilsett litt salt. Press tortillaen ut i en presse, stek omtrent 1 isskje med deig av gangen.
Dette trenger du:
Tortillasteker (ikke nødvendig, men veldig praktisk)
PS! Bruker du tacoskjell kan dette være smart: Tacoholder
Denne saken er skrevet som innhold av Nettavisen. Kommersielle lenker i artikkelen henviser til aktører som betaler for eventuelt salg gjennom artikkelen, og som dermed finansierer vårt redaksjonelle arbeid. På generelt grunnlag vil det i slike artikler være lenker, herunder dyplenker og s.k. «embedding» som ikke er kommersielle, men som er satt inn for å illustrere eller gjøre artikkelen mer relevant og nyttig for leserne.