Å ta en gjennomgang av utgifter og lån er kanskje ikke ukas høydepunkt, men det er et viktig grep å ta hvis du vil få bedre kontroll over økonomien.

Mange av oss går rundt med ugunstige lån med dårlige betingelser i flere år. Over lang tid kan disse lånene bli til store pengesluk. Kanskje er lånet ditt dyrere enn du tror, eller kanskje har du flere dyre smålån som bør refinansieres?

Defero er en norsk tjeneste der du enkelt kan sjekke din egen gjeld. Du kan også kredittsjekke deg selv for å se hvordan bankene vurderer deg som lånekandidat.

Prøv tjenesten her!

Slik gjør du det

Gå inn på Defero sine nettsider og klikk deg inn på «Sjekk min gjeld». Logg deg inn med BankID og velg «Hent data fra Gjeldsregisteret».

Nå får du opp din usikrede gjeld. Du kan også se hva slags rente du kan forvente deg å få på lån med og uten sikkerhet ut ifra din kredittrapport. Hvis du har mulighet til å få lavere rente enn du har i dag, kan du spare flere tusenlapper i året.

Sjekk om du har betalingsanmerkninger

Banker og långivere er forpliktet til å foreta en kredittvurdering av deg før de gir deg lån.

Under kredittvurderingen gis det en samlet kredittscore som sier noe om hvor trygt det er for banken å gi deg et lån. Kredittscoren regnes ut ut ifra flere faktorer, som for eksempel din alder, formue, inntekt de siste tre årene og betalingsanmerkninger.

Mange har betalingsanmerkninger eller lav kredittscore uten å vite om det. En betalingsanmerkning reduserer kredittscoren din betraktelig, og gjør det vanskelig å få innvilget lån. Derfor er det viktig å vite om disse fallgruvene slik at du kan gjøre noe med dem før du søker om lån.

Dette kan du også sjekke hos Defero. Når du logger deg inn med BankID, får du se din kredittscore og om du har noen aktive betalingsanmerkninger.

Trygg og enkel tjeneste

Mange andre aktører tar seg betalt for at du skal kunne se din egen kredittvurdering.

Defero ble startet opp fordi de synes at det var feil at privatpersoner måtte betale for å se sine egne økonomiske opplysninger. Tjenesten er enkel og trygg å bruke, og det er ingen andre enn du som kan se dine data.

Sjekk din kredittscore og gjeld her.