Du har garantert allerede merket det - skyhøye strømpriser, og verre skal det bli utover høsten og vinteren. Et grep du kan ta er å installere varmepumpe, det vil du ha glede av i mange år framover.

Hovedgrunnene til å velge varmepumpe er at den bruker mindre strøm til å varme opp hjemmet ditt enn andre alternativer, og da får du også lavere strømutgifter. Sistnevnte er vel det alle ønsker nå, en regning man ikke får sjokk av.

I tillegg gjør varmepumpen at luften avfuktes og det er bra for inneklimaet.

Her kan du få tilbud på varmepumpe til ditt hjem.

Du kan spare mye på varmepumpe

Det vanligste i Norge er å velge en luft-til-luft-varmepumpe. Enkelt forklart henter denne varme fra luften ute, og blåser den inn i boligen din. Enova skriver: «En vanlig enebolig bruker cirka 25.000 kWh i året. Du kan spare 4.800 kWh på en luft-til-luft-varmepumpe. Ut fra en gjennomsnittlig strømpris på 1 kr per kWh, vil du spare omtrent 72.000 kroner i løpet 15 år.»

Og vi vet jo at det er en god stund siden dette var en strømpris vi kunne regne ut ifra. I august passerte vi 10 kroner per kWh inkludert moms. Snittprisen ble 7,85 kroner i Sørvest-Norge, ifølge Nettavisen.

Hvordan fungerer en varmepumpe?

Luft-til-luft: Denne henter varme fra luften ute, og blåser den inn i boligen. Kan hente varme fra uteluft som er på minus 20 grader. Den vanligste løsningen i norske hjem, og dette er en rimelig løsning. Slike varmepumper er lett å montere og passer for de fleste.

Luft-til-vann: Denne utnytter varmen i luften. Brukes til å varme opp vann til radiatorer, vannbåren gulvvarme eller til å forvarme tappevannet. Passer for deg som har vannbårent varmesystem i huset, skriver Enova.

Væske-til-vann: Kan være lurt for deg som skal bygge ny bolig. Denne henter energi fra fjell, jord, grunnvann eller sjøvann. Ulempen med denne er at det er dyrt å installere.

De fleste velger som sagt luft-til-luft varmepumpe. Det kan lønne seg å få tilbud på varmepumpe fra flere leverandører, og også få en totalpris som også inkluderer montering. Når du har fått leverandør får du også hjelp til plassering - dette er viktig med tanke på å fordele luften i boligen og også makse effekten, i tillegg til riktig produkt for deg.

Det er også vesentlig med veiledning på hvor utedelen til pumpa skal stå.

Her kan du få et uforpliktende tilbud.

Varmepumpe: finest design

Man kan jo tenke, er det så viktig? Men jo, denne dingsen skal faktisk henge på veggen - og kanskje til og med midt i stua. Toshiba Signatur 25 er kjent for sitt unike design. (Vi har selv installert denne hjemme, og det er som om den går i ett med veggen).

Varmepumpen kommer med tekstiltrekk med standardfargene granitt og skifer inkludert, og utover dette kan du velge farge ut ifra veggen din. Pumpen er også smal og nett på veggen. Du betaler nok noe ekstra kun for designet, men Toshiba er likevel av høy kvalitet med tanke på formålet: den varmer opp hjemmet om vinteren (og kjøler ned om sommeren), du får enkel oversikt over temperaturen inne, du får oversikt over strømforbruket, den bråker lite - med laveste lydnivå på 19 dB - og den støtes av både Google Home Assistant og Amazon Alexa.

Her kan du få tilbud på Toshiba Signatur 25

En annen modell som har fått oppmerksomhet for design er Mitsubishi Kaiteki - som har vunnet Good Design Award. Se og les mer her.

Varmepumpe: billigst

Det er alltid lurt å sjekke prisen på produktene du kjøper. Vet du hvilken varmepumpe du skal velge, så ta en sjekk på Prisguiden. Hvor får du tak i merket rimeligst? Og har det vært billigere før? Tjenesten er nøytral, gratis og du får en indikasjon på hvor du bør kjøpe.

Varmepumpe best i test

Det er ikke utført noen nyere norske best i test på varmepumper for 2022. I Sverige er Panasonic HZ25XKE rangert som best i test med argumentasjon for at den er stillegående, energieffektiv og sine tekniske egenskaper.

Uansett er det viktig at når du kjøper noe som er dyrt og som skal vare lenge, så må du velge fra en produsent som har et godt rykte. Dette innebærer også en leverandør som har god kundestøtte. Velg derfor kjente merker, og gode eksempler på dette er LG, Mitsubishi, Samsung eller Toshiba. Dette innebærer også at montøren vet hva han/hun driver med når de kommer hjem til deg.

Hos Tjenestetorget kan du få tilbud på varmepumpe, og velge det beste alternativet for deg.