Bor du på feil sted i Norge er strømmen særdeles kostbar. For strømkunder på Østlandet, Vestlandet eller Sørlandet er det mange penger som går hver eneste måned til strømregningen. For alle utenom de som bor i Nord-Norge kommer også moms på toppen av høye spotpriser.

Det kan derfor være lurt å gjøre noen grep for å spare litt strømkroner. En av de nødvendige tingene som koster litt er vasking av klær. Etter at du har skrudd ned temperaturen på vaskingen (husk at vaskelappen gir maksimal temperatur klærne må vaskes på, ikke minimum), sjekket din strømpris mot andre leverandører, vasket klærne når strømmen er billigst (sjekk prisen her), fylt opp vaskemaskinen helt til randen, hengt ut klær til lufting og faktisk tatt en ekstra luktesjekk på genseren så er det en siste ting du kan gjøre som du kan spare mye på:

Ha en energieffektiv vaskemaskin


Alle vaskemaskinene har en energimerking som går fra A til G. G bruker mye strøm, og er særdeles lite energieffektiv, mens A bruker mindre strøm og sparer deg for penger.

Dessverre, men kanskje ikke så overraskende, så koster de energieffektive maskinene noe mer enn de som ikke er så gode. Ett eksempel er vaskemaskinen fra Miele som har A i energimerking: WSD 323. Den bruker 0,470 kWh per syklus i vaskingen. Sammenlignet med vaskemaskinen Bosch Serie 2 så bruker den 0,690 kWh per syklus. For deg så betyr det kroner og øre. Så selv om den sistnevnte er en god del rimeligere i innkjøp vil den løpende strømkostnaden bli høyere. Det kommer i tillegg til funksjoner og generell øvrig kvalitet.

En vaskemaskin har en holdbarhet på opptil 15 år, med anbefalt brukstid på rundt 10 år. Om du er en vanlig familie vasker du kanskje en gang om dagen. Det blir omtrent 3650 dager, om vi hopper over skuddårsdagene. Forskjellen på de to maskinene er da 800 kWh i levetiden på en 40-graders vask, men forskjellen blir enda større ved høyere temperaturer. I kroner er det med strømprisen akkurat i det vi skriver dette minimum 5 500 kroner forskjell. Da er det ikke tatt med at maskinen er mer effektiv, og er større. Miele-maskinen kan nemlig ta en kilo mer vask per gang.

Her finner du Miele-maskinen

Se flere vaskemaskiner her

Hva med tørketrommel?

Verstingen i strømbruk er tørketrommelen, men også her er det mulig å være smart. En Asko proff tørketrommel har et energiforbruk på 4,01 kWh per gang du bruker den, mens en Miele tørketrommel bruker 1,55 kWh. I utregningen som er gjort med standardbruk regner man med 160 bruk i løpet av ett år. Forskjellen er da nesten 2 700 kroner for kun ett år. Smartest er det selvfølgelig å la være å bruke tørketrommelen, fordi selv med den veldig energieffektive Miele-trommelen sparer du tusenlapper i året på å ikke bruke den.

Her finner du Miele-tørketrommelen

Sjekk din strømpris her

Sjekk hva strømprisen er akkurat nå her