Gå til sidens hovedinnhold

Nervene på høykant

Glimrende DiCaprio i en intens, men litt for lite intrikat Scorsese-film.

Shutter Island – USA 2010. Regi: Martin Scorsese. Med Leonardo DiCaprio, Ben Kingsley, Mark Ruffalo, Michelle Williams, Max von Sydow

Aldersgrense 15 år

Politimannen Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) og hans kompanjong Chuck (Mark Ruffalo) ankommer sinnsykeasylet Aschecliffe på Shutter Island. Her huses de farligste og galeste kriminelle, og det går rykter om det foregår en rekke eksperimenter på mennesker som ikke tåler dagens lys.

Teddy og Chuck kommer fordi en ung kvinne er sporløst forsvunnet, men hospitalets sjef (Ben Kingsley) er mildt sagt ikke veldig hjelpsom overfor de to politimennene.

En storm på grensen til orkan avskjærer øya fra kontakt på fastlandet, og mens vinden hyler blir krigsveteranen og politimannen Teddy stadig mer usikker på hva han ser og hører.

«Shutter Island» bygger på en thriller av Dennis Lehane. Boken er en klaustrofobisk beretning som kaster leseren hit og dit. I filmversjonen har Martin Scorsese valgt å understreke den nifse stemningen som rår med å sette nervene til DiCaprio på høykant fra første stund. Hva er det han og vi publikum ikke ser foregår?

Valget av det voldsomt intense musikksporet er interessant, men også risikabelt. Det kan lett falle tilbake på filmen selv. Og når historien finner sin løsning, sitter denne anmelder igjen med en viss følelse av at «var dette alt"?

«Shutter Island» fungerer best på atmosfærenivå, der er den glitrende, og litt dårligere på plot. Man merker mesteren Scorseses klo, men hadde regnet med at den skulle ripe enda litt dypere. Overraske litt mer, være enda mer elegant og ha litt bedre rytme.

Så skal det sies at hadde ikke dette vært Martin Scorsese, så hadde man antakelig synes at dette var en vel sammensatt film. Årsaken til den strenge karakteren, er selvfølgelig at Scorsese og DiCaprio har lagt listen høyt for seg selv med tidligere film og spesielt den overraskende «The Departed». Denne gangen når de akkurat ikke helt opp.

Men sannsynligheten for at du likevel vil ønske å se filmen en gang til, er ganske stor. Bare vent og se.

Kommentarer til denne saken