Gå til sidens hovedinnhold

- Si unnskyld, Dagbladet

«Jeg har lyst til å hisse meg opp og skjelle dere ut».

Fredag ble Waldemars Barnehage i Oslo sentrum evakuert, etter at en ansatt ble tipset om en video hvor barnehagen sprenges. Ledelsen valgte å evakuere barnehagen.

Det var avisen Dagbladet som tipset barnehagen om videoen. Ifølge kilder i politiet skal Dagbladet ha sendt videoen til barnehagen med teksten:

- Dette er en trussel, hva synes dere om det?

Dagbladet sto klar på Waldemars barnehage med to journalister og tok bilder da politiet rykket ut.

- Var det verdt det?
Videoen førte altså til at barnehageledelsen valgte å stenge barnehagen og la de 40 barna oppholde seg på et annet sted.

Nå har en far til en av barna i barnehagen valgt å sende en mail Dagbladet der han uttrykker sin misnøye.

I mailen stiller Hans Magne Ekre spørsmål vedrørende Dagbladets metoder.

- Som far til en tre år gammel gutt som går i Waldemars Hage, vil jeg gjerne spørre om det var verdt det? Var det en passende prislapp for å få saken, at dere skapte en utrygg og spent situasjon for disse barna? spør Ekre.

- Barn merker nemlig at vi voksne er usikre og skremte. De får det med seg. Og når det ikke finnes en grunn til å være urolig, kan vi alle godt være foruten, fastslår han.

Ekre skriver også at han har lyst til å hisse seg opp, skjelle ut Dagbladet og bruke stygge ord, men at han nå bare er trist.

- Det eneste jeg vil be dere gjør er å be dere så inderlig jeg kan, om å tenke over at det hviler et spesielt ansvar på dere journalister. Fordi dere har mulighet til å legge fram virkeligheten på så mange ulike måter, skriver Ekre.

Mailen avsluttes med at Ekre oppfordrer Dagbladet til å stikke innom barnehagen og be om unnskyldning.

Her er hele mailen Ekre sendte til Dagbladet. Trykk på bildet for større versjon. Artikkelen fortsetter under.

Ble ringt opp
Da Nettavisen snakket med Ekre på lørdag, var han mest interessert i at saken skulle dø ut slik at de skal bli ro rundt barna og barnehagen.

- Det meste jeg vil si står i mailen, men jeg ønsket å gjøre Dagbladet oppmerksomme på sin rolle i saken, forteller Ekre.

Han ble ringt opp av Dagbladets redaktør etter at mailen ble sendt.

- Han forsøkte å forklare saken fra deres ståsted, uten at jeg egentlig forandret noen mening av den grunn, sier Ekre til Nettavisen.

- Ikke lett å forsvare
Generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, reagerte også på Dagbladets håndtering.

- Dette kan ikke være lett å forsvare for Dagbladet. Man spøker ikke med små barn i en barnehage og ansatte som ikke tar noen sjanser, uttalte han til Nettavisen på fredag.

Kokkvold understreket at man i en slik situasjon må være ekstra forsiktig.

- Hvis man skal formidle en dårlig spøk, så må man være sikker på at mottakeren forstår at det er en spøk det handler om. Ettersom barnehagen iverksatte evakuering, kan det tyde på at de ikke oppfattet det slik, sa han.

- Ikke vår intensjon med evakuering
Konstituert nyhetsredaktør i Dagbladet, Jo Randen, avviste til Nettavisen på fredag at de presenterte videoen som en trussel. Han avviste også at de skal ha bedt om en tilbakemelding fra de barnehageansatte.

- Vi opplevde videoen som en underlig spøk, ikke som en trussel, sa Randen til Nettavisen.

- Journalisten brukte ikke ordet trussel, men spøk. Vi ringte bestyrer for å høre om de hadde sett videoen og om de hadde fått noen reaksjoner på den. Da vi får vite at barnehagen evakueres, ringer vi bestyrer igjen og blir henvist til eier av barnehagen.

- Jeg gjør eier oppmerksom på fakta i saken, at vi ikke opplevde dette som en trussel, men en spøk.

- Sett i ettertid, ville du gjort noe annerledes?

- Vi forstår at evakueringen kan oppleves som skummelt for barna, foreldrene og de ansatte i barnehagen, men det var langt ifra vår intensjon. Det var ikke i våre tanker at vår henvendelse skulle føre til en evakuering, sier Randen.

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken