Gå til sidens hovedinnhold

Blogger Linn Rosenborg: - Jeg får ofte høre at jeg er dum og at jeg fortjener å bli voldtatt

- Før jeg legger ut et blogginnlegg, så vurderer jeg dagsformen min, innrømmer Linn Rosenborg.

(SIDE2): - Jeg får sjikanerende kommentarer på omtrent alle innlegg jeg skriver, uansett tema. Da jeg skrev et innlegg om en festival jeg var på, fikk jeg høre i kommentarfeltet at jeg var hore, ludder, overgriper og pedofil.

- Sier at jeg fortjener å bli voldtatt

Linn Rosenborg står bak bloggen Kommentarfeltet, der hun skriver om alt fra samfunn og politikk, til friluftsliv og dating. Hun brenner for en bred og inkluderende samfunnsdebatt, men opplever ofte at diskusjonen blir drept av usaklige og sjikanerede kommentarer.

- Selv får jeg ofte høre at jeg ønsker å importere så mange innvandrermenn som mulig, og at det er sånne som meg som har skylden for «svenske tilstander». Det er så usaklig, og det er jo det som er problemet! I stedet for å diskutere saken, går de rett inn i retorikken om at jeg er så dum og at jeg fortjener å bli voldtatt.

Rosenborg forteller at hun sletter de mest sjikanerende kommentarene, og at hun ved enkelte anledninger har utestengt brukere permanent. De aller fleste kommentarer lar hun likevel bli stående.

- Jeg lar grumset stå slik at andre kan se det. Jeg antar at jeg har rundt 10 faste som stort sett kommenterer dritt, for å si det sånn. De fleste kommentarene deres leser jeg ikke.

- Hvordan påvirker dette deg?

- Innimellom klarere jeg å distansere meg fra det, men ikke alltid. Jeg veier alltid dagsformen min før jeg legger ut et blogginnlegg, og vurderer om det er verdt det. Er det noen vits, liksom? Jeg skriver jo om tema jeg mener det er viktig å diskutere, men så forsvinner debatten i kommentarer om at jeg «hater hvite menn» og «bare vil ha åpne grenser», sier Rosenborg.

Drapstrusler til en 16-åring

Onsdag skriver NRK om Kaja Hilleren, 16-åringen som etter et debattinnlegg om flyktningene i Dagbladet har mottatt truende og sjikanerende meldinger.

– De negative reaksjonene går kun på personangrep, og jeg har ikke fått en eneste saklig kommentar. Jeg har fått stygge meldinger på privatnummeret mitt om hva som venter meg av voldtekt og drap, uttaler Kaja til NRK.

Rosenborg er dessverre ikke overrasket over tilbakemeldingene 16-åringen får på innlegget.

- Det verste er jo nettopp det, at jeg ikke er overrasket. Det er absolutt et faretegn vedrørende debattmiljøet i Norge når det første man tenker er «helvete, nå kommer hun til å få mye dritt», og det var det jeg gjorde da jeg leste hennes innlegg.

Khamshajiny Gunaratnam, varaordfører i Oslo, og Aina Stenersen, nesteleder i Frp Oslo, har tidligere uttrykt sin bekymring for at unge kvinner ikke tør å si sin mening i offentligheten på grunn av slik type hets som det Kaja nå får.

- Jeg tåler det, jeg tåler et krast debattmiljø. Ikke faen om jeg skal gi meg fordi noen har problemer med at jeg har ytring i det norske samfunnet. Men problemet er at denne typen hets fører til at unge jenter melder seg ut av den offentlige debatten, og det tåler jeg ikke! Det fører til et underskudd i demokratiet, uttalte Kamzy til Side2.

Anmeldte kommentar

Rosenborg har ved flere anledninger forsøkt å svare de som legger igjen sjikanerende kommentarer på hennes blogg, enten ved å svare dem i kommentarfeltet eller ved å skrive egne innlegg rettet mot dem.

- Men da får jeg bare høre at jeg påtar meg offerrollen, og at jeg heller får la være å uttale meg offentlig. En gang var det en som sa jeg kunne gå helt trygt så lenge jeg ikke parret meg med en halvape. Den kommentaren anmeldte jeg, forteller Rosenborg.

Samtidig får hun mange meldinger fra lesere som støtter henne og som synes hun skriver godt om viktige tema.

- Jeg skulle bare ønske de kunne skrive det i selve kommentarfeltet. Da kunne vi hevet nivået på debatten, og det er jo det jeg ønsker meg! Jeg kan ikke skape en god og saklig diskusjon alene.

LES OGSÅ: Inger Silka Zadig skriver åpent brev til mannen som mente hun var «totalt verdiløs som menneske»

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet

Kommentarer til denne saken