Gå til sidens hovedinnhold

Bør du slette eks-kjæresten fra Facebook?

Vi har spurt tre samlivsterapeuter.

(SIDE2): Det er mange grunner til at et par velger å gjøre det slutt, og de aller fleste som har vært gjennom et brudd, vet hvor vondt det kan gjøre.

LES OGSÅ: 6 måter kroppen reagerer fysisk på kjærlighetsbrudd

Nå som sosiale medier har blitt en stor del av vår hverdag, har det de siste årene dukket opp helt nye problemstillinger i etterkant av et brudd. Er det greit å ha litt kontakt med eks-kjæresten på Facebook? Eller bør man slette hverandre som venn?

Og hva med såkalte «parbilder» som ligger på Facebook, bør de fjernes?

Vi spurte tre ulike terapeuter om råd: Samlivsterapeut Kate Elin Søyland, familie- og samlivsterapeut Trine Huseby og psykologiprofessor og samlivsterapeut Frode Thuen.

1. Hvor ofte dukker Facebook og andre sosiale medier opp i terapirommet? Og hva er de vanligste problemstillingene?

Kate Elin Søyland: - Det dukker opp skremmende ofte. Det kan være ulike problemstillinger, men ofte med samme konsekvens: At det skaper usikkerhet og samlivsproblemer for parforholdet. Hvis kjæresten din er mer opptatt av likes på (u)sosiale medier enn deg som ligger naken i sengen rett ved siden av, er det ikke rart det går på selvtilliten løs. Andre har kontakt med eksen når ting blir vanskelig i det nye forholdet, som en ekstra støtte og samtalepartner. De sender frustrasjoner og mottar støtte og forståelse, og knytter hemmelige emosjonelle bånd som kan skade det nye, skjøre parforholdet.

Trine Huseby: - Det dukker opp ofte! Vanlige problemstillinger er: Tid brukt på sosiale medier (på bekostning av kjærestetid og tilgjengelighet for hverandre), usikkerhet på hvem partneren kommuniserer med og kontakt med tidligere partnere.

LES TRINES blogg om temaet her.

Frode Thuen: - Det dukker opp ofte. Ofte kan det handle om grenser, at partneren kanskje har en profil hvor det er uklart om man er ledig på markedet eller ikke. Dette gjelder spesielt for unge mennesker. Og hvis det er, eller har vært, mistanke om utroskap, er meldinger på Facebook og andre plattformer en faktor som ofte blir trukket inn.

2. Hvis du skal gi råd, bør man slette eksen fra Facebook hvis man er i et nytt forhold?

Kate Elin Søyland: - Det finnes ingen fasit på det. Men hvis det er et problem for en av partene i det nye forholdet, så hvorfor ikke? Tross alt, digitale venner er ikke det samme som virkelige venner. Da er det bedre å invitere på en kopp kaffe dersom du mener at eksen har noe viktig å tilføre deg – og ditt nye forhold. Kommuniser på en måte som styrker parforholdet og gjør din nye kjæreste trygg.

Trine Huseby: - Det er vanskelig å gi kategorisk råd, men la meg bidra med noen anbefalinger: Det kan fungere å ha ekskjærester på Facebook hvis de har rolle som «statist», det vil si at man holder seg passivt oppdatert. Det vil ikke fungere å ha ekskjærester på Facebook hvis du «følger» eksen/kommuniserer /liker/kommenterer vedkommende. Eller hvis eksen gjør dette med deg.

Det å kommunisere med en tidligere kjæreste vil bidra til å holde liv i en tidligere intim relasjon. Minner aktiveres, man kan fort bli personlig, man kan bli smigret og inspirert - på bekostning av parforholdet man er i. Dinartneren kan gå fra å være «den eksklusive» til å bli «ekskludert». Ved å kommunisere med eks’en på Facebook, velger man å utsette seg for interesse og følelsesmessig involvering, ønsker man å ta den risikoen?

Frode Thuen: - Ja, hvis din nye partner synes det er ubehagelig eller vanskelig at du er venner med eks-kjæresten på Facebook, så kan det være fornuftig å ta hensyn til det. I utgangspunktet bør man ta hensyn til den nye partneren, men hvis det er slik at han/hun er veldig sjalu, så har man jo et større problem. Samtidig er det ikke rart at man kan synes at det er vanskelig at kjæresten har et aktivt forhold til eksen på Facebook.

3. Hva med parbilder som ligger på Facebook? Bør de få bli liggende, eller bør man slette?

Kate Elin Søyland: - Typisk kjærestebilder bør en i alle fall fjerne fra profilen, da dette tilhører fortiden og ditt privatliv. Ikke la Facebook hindre sorgprosessen – slett dem både for eksen og din egen skyld. Og dersom din eks ber deg fjerne alle bildene så gjør du selvsagt det.

Trine Huseby: - Både visuelle bilder og historier er en del av livets realiteter, og bør ikke være ikke-tema. De fleste vil nok være komfortable med å ha vanlige bilder, også med en ekspartner, liggende sammen med andre bilder. Men det kan være klokt å slette intime kjærestebilder for å unngå å utsette både seg selv, partneren og andre for eksponering som kan bidra til usikkerhet, mistillit og sjalusi.

Frode Thuen: - Det er vanskelig å si noe generelt. For noen kan dette være helt problemfritt, mens det for andre kan by på store problemer. Jeg tenker at det viktigste er at alle forhold etablerer sine egne kjøreregler, altså blir enige om hva som er viktig for dem. Ikke avfei det hele med «dette har ikke kjæresten min noe med», men diskuter dere heller frem til noe begge er enige om. Er det greit å ha bilder fra tidligere forhold liggende? Er det OK å logge inn på hverandres Facebook-profiler?

LES OGSÅ: 10 irriterende Facebook-venner

Kommentarer til denne saken