Gå til sidens hovedinnhold

Døve Anette (32) har søkt fast jobb i syv år - nå er hun lei av å bli nedprioritert

- Jeg føler meg diskriminert, sier 32-åringen.

(SIDE2): «Jeg er en aktiv arbeidssøker med stor arbeidslyst. Jeg har for tiden ikke noen fast jobb og leter etter et sted hvor jeg kan få brukt noe av min kompetanse. Jeg er ei sprek jente på 32 år som er døv og bor i Oslo. Jeg bruker tegnspråk og kommuniserer godt både med døve og hørende ved bruk av hjelpemidler. De siste årene har jeg slitt veldig og nærmest gitt opp å få meg en jobb. Jeg er lei å fylle ut meldekort på NAV. Det har jeg gjort i 13 år! Jeg har søkt på over 300 jobber uten å få napp. Jeg er lei av å oppleve å bli nedprioritert».

Det skriver Anette Aarnes i et innlegg på Facebook tirsdag. 32-åringen som bor i Oslo håper nå at innlegget kan hjelpe henne med å få en fast jobb.

- Føler at mange er skeptiske

- Det er flere stillingsbeskrivelser hvor jeg mener jeg er godt kvalifisert, men likevel blir jeg ikke innkalt. Jeg har kontaktet flere for å få en begrunnelse til hvorfor jeg ikke får en mulighet og da sier mange bare at de har andre kandidater som har mer erfaring, forklarer Anette til Side2.

- Jeg tror at de ikke tør å si at det er fordi jeg er døv, fortsetter 32-åringen og tror mange arbeidsgivere har fordommer til døve.

- Jeg føler at mange er skeptiske til å ansette døve fordi de vet ikke hvordan man skal kommunisere fordi de aldri har møtt noen som er døv og derfor heller ikke har informasjon om hjelpemidler som kan brukes. Jeg føler meg diskriminert, fortsetter hun.

Ivrig etter å bidra

Anette kan opplyse om at hun har fått arbeidsavklaringspenger i 13 år og at hun har vært uten fast jobb i syv år.

«Jeg forstår godt at arbeidsgivere er skeptiske til døve fordi de ikke vet hvordan de kan tilrettelegge for en døv ansatt. Jeg håper å kunne bidra på en positiv måte og hjelpe til med et større mangfold i arbeidslivet. Mine hjelpemidler dekkes av NAV», skriver hun på Facebook.

Anette forteller at hun i tillegg til å være døv har en diagnose som heter retinis pigmentosa. Dette innebærer at synsfeltet er redusert, nattblindhet og dårlig balanse.

Likevel understreker 32-åringen at dette ikke stopper henne i å jobbe som normalt og Anette beskriver seg selv som selvstendig.

Oslo-kvinnen har for eksempel studert og tatt utdanning som interiørkonsulent i Australia, og hun har blant annet har jobbet som stylist i ett og et halvt år, samt som miljøarbeider i syv år. Denne våren har hun vært i arbeidspraksis hos Språkrådet.

- Jeg våger meg ut i utfordringer! sier den ivrige jobbsøkeren.

Mange muligheter

Anette forklarer at kommunikasjon ikke er noe problem. Hun kan fint skrive på mobil og papir, eller bruke kroppsspråk. I tillegg finnes det en rekke hjelpemidler til hvordan man kan tilrettelegge for døve på en arbeidsplass.

Anette nevner blant annet tegnspråktolk, munnavlesning, bruk av e-post, chat og SMS og bildetolk. Hun påpeker at det ikke vil forekomme ekstra utgifter for arbeidsgiver i en slik tilretteleggelsesprosess.

Jeg er frisk og har mye energi å bidra med. På fritiden trener jeg mye og har god helse. Jeg kan jobbe med forskjellige oppgaver. Gjerne innen kontorarbeid, arkiv, interiør, i stylistbutikk eller hva som helst . Jeg er en praktisk dame som også liker fysisk arbeid. Håper noen tar sjansen på å kontakte meg slik at jeg kan få vist frem hva jeg kan! avslutter Anette sitt Facebook-innlegg.

Ikke alene

I høst skrev Nettavisen om døve Jørn Ståle Olsen som også søkte jobb på Facebook. I 23 år jobbet han som lagerarbeider i Bergen, men da han skulle flytte til Sunnmøre sammen med kjæresten måtte han ut på jobbjakt.

- Det verste jeg kan tenke meg er å måtte gå på Nav bare fordi jeg er døv, skrev Olsen og han mente det er synd at mange døve blir uføretrygdet.

Selv forklarte forklarte Bergensmannen at det aldri har vært noen hindring i arbeidslivet at han er døv.

- Når man er døv, spesielt hvis man har dårlig talespråk, så er det vanskelig å få jobb selv om man har gode referanser. Mange synes det er litt «skummelt» å prate med oss døve, for det er noe de ikke er vant til. Etterhvert som de blir kjent med oss, så skjønner de jo at vi er mer enn bare døvheten, forklarte Olsen som fikk massiv respons på sin Facebook-søknad.

Kommentarer til denne saken