Gå til sidens hovedinnhold

Forbrukerombudet råder folk til å være oppmerksom på falske nettsider

Flere nordmenn velger nemlig å ta julehandelen over nett fremfor å dra ut. Dersom du er en av dem som lar seg lokke av ekstremt lave tilbud for eksklusive gaver, er det nok lurt å passe ekstra godt på før man legger inn varen i handlekurven.

Forbrukerombudet oppfordrer ivrige kjøpere til å være kritisk til hvor man handler på nettet.

- Vær kritisk til hvor du legger pengene dine på nett og søk etter erfaringer til andre før du trykker på bestill knappen, sier forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth i pressemelding til Side2.

Ifølge forbrukerombudet er det mange som er redde for å gå glipp av gode tilbud, spesielt før jul. Om de fleste har muligheten til å kjøpe ekslusive gaver, til en lavere pris en vanlig, er det helt forståelig at de tar en ekstra titt på slike nettsteder.

Les også: Slik unngår du å bli svindlet når du handler på nett

Men tenk om da

- Vi får ofte telefoner fra forbrukere som lurer på om det er trygt å handle gjennom en bestemt nettside, og selv når vi advarer mot å gå inn på en handel, har de vanskelig for å slippe tanken om røverkjøpet, og sier gjerne «men tenk om da!» Men ofte er det dessverre slik at tilbudet ikke er så godt likevel, sier Elisabeth Lier Haugseth til Side2.

Elisabeth forteller at flere av disse nettbutikkene har blitt veldig flinke til å etterligne flere kjente nettsider, noe som gjør det vanskeligere å avsløre om det er en falsk nettside. Disse falske nettsidene har gjerne like navn som de ekte, men skilles kun ved URLen.

- Flere av disse sidene ser svært proffe ut, og nettadressene er helt like originaladressene. Da er det lett å bli lurt, poengterer Elisabeth.

Ved å gjøre litt detektivarbeid, kan man blir flinkere til å avsløre falske nettsteder. Elisabeth råder kjøperne å sjekke absolutt alt nettsiden har å tilby, samt være ekstra observant.

Les også: Forbrukerombudet advarer: - Ikke kjøp varer fra disse nettbutikkene

- Ofte har de falske nettbutikkene navn som «superbilligparajumpers», og lignende. Da burde varsellampene blinke. Hvis kjente merkevarer i tillegg tilbys til ekstremt lav pris i forhold til ordinær pris, bør man være på vakt.

Hva man burde se etter

Elisabeth råder kjøperne om å sjekke ut svindelgalleriet dersom man er usikker på nettsiden man handler fra. Den oppdateres jevnlig ut i fra tips fra kjøpere som har havnet i svindel-fella.

- Det er også svært lurt å se om andre har lagt ut sine erfaringer om nettbutikken på nettet. Hvis du likevel tenker at du kommer til å gjøre et røverkjøp, så bruk kredittkortet eller Visa betalingskort. Hvis alt går skeis, så får du enten falske produkter, eller ingen produkter i det hele tatt. Da kan du kreve pengene tilbake fra banken.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken