Gå til sidens hovedinnhold

Luksusfellen: Tok opp lån med 414 prosent effektiv rente

- Denne type lån er livsfarlig for økonomien din, sier Luksusfellen-ekspert.

(SIDE2): - Jeg planlegger ikke økonomien min i det hele tatt, sier Bjørn i første episode av denne sesongens «Luksusfellen».

Hvert år i en god del år har han nemlig brukt 66.000 kroner mer i året enn han faktisk tjener.

- Følte meg som en dårlig person

Bjørn fra Moss meldte seg selv på «Luksusfellen».

- Jeg ville ikke ta i det egentlig. Jeg var kommet til det punktet at jeg ikke åpnet posten. Men da jeg endelig satte meg ned og gjorde det, skjønte jeg hvor ille det var. Jeg følte meg som en dårlig person. Jeg har ansvar og jeg har barn. Men jeg tenkte at dette går ikke lenger. Det var tøft å innse at jeg måtte ha hjelp, forteller Bjørn til Side2.

I onsdagskveldens program legger ikke Bjørn noe imellom overfor «Luksusfellen»-ekspertene, og sier han totalt har mistet den økonomiske oversikten.

- Det er pinlig og flaut at man ikke vet hvordan man skal få betalt regningene. Jeg har ventet til at det er blitt gjeld og gått til inkasso, sier han til Side2.

8500 kroner i måneden på mat

Og det er ganske sterk lut forbrukerøkonom Magne Gundersen og psykolog Cecilie Lynum kommer med når de er tilbake med ny sesong på TV3.

Bjørn bruker over evne på reiser han ikke har råd til med barna og på mat.

-Jeg liker å kose meg og belønner meg selv, sier han. Men han får sjokk når Magne Gundersen handler alt det han handler i løpet av en uke.

Alt i alt bruker han nesten 8500 kroner i måneden på mat.

- Dette ser jo ut som noe man spiser i en måned, sier han til Gundersen.

-Dette er det du kjøper på en uke, svarer forbrukerøkonomen. På en uke har de talt at Bjørn på sitt meste har vært 25 ganger i matbutikken.

HTML EMBED
embedNAvideo("wFG6uasT12TlhXwuAqzHTw", false)

- Det er en rekord vi ikke har sett før i «Luksusfellen». Da går jo halve fritiden din til å handle i butikken!? Det har jeg aldri vært borti før! Sa Gundersen til Side2 før premieren.

Lån til skyhøy rente

Bjørn har også SMS-lån. Rett og slett lån som du får via SMS til en skyhøy rente.

-Det er noe av det dyreste som finnes. Det er helt livsfarlig for økonomien din, sier Gundersen.

Og viser Bjørn at SMS-lånene hans faktisk har en effektiv rente på 414 prosent! I løpet av 10 år vil hans ubetalte uskyldige lån på 5000 bli til 1,8 millioner kroner om han ikke betaler det ned umiddelbart.

- Nesten 2 millioner på 10 år på et uskyldig beløp på 5000 kroner. Det var en skikkelig øyeåpner, sier Bjørn til Side2.

Men Bjørn har ingen penger å betale med.

Sendte ut en felles e-post

Da Bjørn meldte seg på «Luksusfellen», gjorde han noe ikke mange andre deltakere gjorde.

-Jeg valgte å spille med helt åpne kort, for det var ingen visste hvor ille det var. Jeg sendte ut en felles mail på jobben, pratet med de nærmeste om det. Jeg fikk bare positive tilbakemeldinger på det, mange som syntes at det var veldig bra at jeg tok grep. Men det var nytt for meg å være ærlig med det. Nå kommer folk bort til meg og snakker med meg om sine økonomiske problemer, forteller han til Side2.

Hvordan det går med Bjørn og hva han må forsake, kan du se i «Luksusfellen» i kveld, onsdag 2030.