HTML EMBED
embedNAvideo("KfXPHH4A0x4MVGIq2T1vQw", true)

(SIDE2): Mange av oss er i disse dager i gang med planting på balkongen, i bakgården eller i hagen. Men med planting kommer også det årlige problemet med den slimete brunskogsneglen, også kalt mordersnegle eller kannibalsnegle.

- Den har vel fått navnet fordi den formerer seg raskt og spiser mye av det den kommer over, sier gartner Hilde Poppe ved Plantasjen til Side2.

Den brune sneglen er hageeieres mareritt fordi den spiser og ødelegger blomster, grønnsaker, bær eller annet som plantes i hagen. Likevel finnes det noen planter den ikke liker.

Se lista over hva slags planter mordernseglen liker og ikke nederst på siden - og også tips til hvordan du dreper sneglene.

Kulda har ikke tatt sneglene

Til helgen er det meldt fint vær, og det betyr at mange av oss kommer til å jobbe i hagen, men allerede nå er mordersneglen på plass.

- Den er på fullt inntog dessverre. Vi hadde håpet at frosten hadde tatt dem, men tydeligvis har vi ikke hatt nok frost. Vi er avhengig av vinteren, og ordentlig barfrost for at bestanden skal gå ned igjen, sier Poppe og legger til at hvor stort snegleproblemet er kommer an på hvor i landet du bor.

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Det aller beste knepet

På nett og hagesentre finnes det mange råd og triks for å bli kvitt mordersneglen. En av de mest brukte metodene er å strø salt over sneglen, men det knepet som fungerer aller best er å ta jobben med å plukke dem, påpeker Poppe.

- Plukker du dem er du sikker på at de blir borte, sier gartneren.

- Ikke bruk salt

Bioforsk, som er et forskningsinstitutt med spisskompetanse innen blant annet landbruk og plantehelse, fraråder å bruke saltknepet som mange tyr til.

«Flere spør hvorfor vi ikke anbefaler bruk av salt og salmiakk for å drepe sneglene. Vi har foreløpig vært forsiktige med å anbefale disse stoffene fordi de kan være skadelige for planter og jord», heter det på deres hjemmeside.

HER ER 9 TIPS TIL HVORDAN DU KAN KVITTE DEG MED MORDERSNEGLEN:

Plukk: Det kjedeligste, men første og mest nyttige rådet er å plukke sneglene. Du bør begynne allerede ved våren å plukke sneglene, mener Naturvernforbundet.

Hold hagen ryddig: Snegler liker å formere seg i fuktige og rotete områder. Klipp derfor også gresset jevnlig.

Øl-felle: Grav et hull i hagen og putt en liten bøtte med øl i. Sneglene tiltrekkes av øl, og vil drukne når de faller nedi.

Saks: Klipp sneglen i to med en saks, spade eller annet redskap, anbefaler bioforsk.no.

Kokende vann: Plukk snegler og hell kokende vann over dem.

Nemaslug: Middel for å bekjempe snegler, og bør brukes nå som de formere seg.

Brrr: Etter at du har plukket sneglene, kan du avlive dem ved å legge dem i fryseren ved minus 20 grader. Bioforsk anbefaler at de skal ligge i et døgn.

Krydder: Snegler er ofte ikke så glad i kryddervekster og bærbusker. Hva med å plante dette?

Ikke ta Tigersneglen: Pass på å ikke ta Tigersneglen (Boakjølsnegl), for den spiser Brunsneglen. Du kjenner igjen Tigersneglen ved at den er stripete og prikkete.

- Har du brukt noen av tipsene over, som å dele sneglene i to eller koke dem, kan du la dem tørke ut eller ligge som åte for andre snegler.

Her er en liste over planter som brunsnegla liker og ikke liker, ifølge Plantasjen og NiBIO:

LIKER LIKER IKKE
Aster
Bønner
Erter
Fioler
Hosta
Hvite margeritter
Høstfloks
Iris
Jordbær
Klematis
Kålvekster
Krokus
Ligularia
Lupiner
Løvetann
Persille
Potet
Påskeliljer og andre liljer
Riddersporer
Salater
Selleri
Sommergeorginer
Stemorsblomst
Tagetes
Vårfloks
Valmuer
Astilbe
Begonia
Bringebær
Bjørnebær
Dill??
Fuksia
Geranium
Isop
Lavendel
Løvemunn
Margerittkultivaren Maggy White
Pelargonium
Rhododendron
Roser
Stikkelsbær
Kjempevalmue
Krypfredløs
Blomkarse (?)
Petunia (?)
Primula (?)
Ringblomst (?)
Steinfrø
(De plantene det står spørsmålstegn ved er rapportert trygge noen steder, mens andre steder spises de av brunskogsneglene)