Gå til sidens hovedinnhold

Slik hindrer du tyveri i hjemmet når du reiser på sommerferie

Ikke fortell «alle» på sosiale medier hvor du skal.

Telemarksavisa (SIDE2): Ferien har kanskje allerede startet for noen, men skal du ut og reise i sommer, er det noen viktige tips som kan komme godt med dersom du ikke vil har ubudne gjester.

– Det beste du kan gjøre er å late som du er hjemme når du er på ferie, sier sikkerhetskonsulent i Verisure, Anette Granli.

Hvordan du skal oppnå dette, er blant annet å ha god dialog med naboen.

Ved å alliere seg med kjente som kan sørge for at boligen ikke ser ubebodd ut, kan man komme langt.

– En liten egeninnsats kan utgjøre stor forskjell. Allier deg med naboen, og få hjelp til å ta inn posten, fylle litt søppel i søppelkassen din, klippe gresset og vanne blomstene. På den måten vil det se ut som du er hjemme, og sannsynligheten for innbrudd blir langt mindre, sier hun.

Les også: Høysesong for lommetyver: Ble frastjålet 10.000 kroner

Seks av ti lar huset stå tomt

Tre millioner nordmenn reiser på ferie i løpet av sommeren. Det fører til at 1,3 millioner norske hus og leiligheter blir stående tomme, i følge reiselivsundersøkelsen til Statistisk Sentralbyrå.

Det er ved høytider der folk tar ferie, at innbruddstallene natulig nok øker.

– Alle innbruddene i påsken viste oss nok en gang at tyvene ikke tar ferie når vi gjør det.

Granli forteller at Verisure opplevde 45 prosent økning i antall installerte boligalarmer i tiden etter påske.

Politiet advarer: - Ditt søppel er gull verdt for ID-tyver

Lat som du er hjemme

Uansett om man har alarm eller ikke, har sikkerhetskonsulenten klare råd til hva man bør gjøre før man reiser på ferie. Se rådene lenger ned i artikkelen.

– En radio og lys som slår seg av og på ved bruk av en smartkontakt eller et tidsur kan også få det til å se ut som du er hjemme, sier sikkerhetskonsulenten, som har følgende ti sikkerhetstips for deg som skal på ferie.

10 TIPS FOR SIKRING AV HUSET I FERIEN:

1. Sosiale medier
Sjekk personverninnstillingene på dine sosiale medie-kontoer slik at du har kontroll på om dine ferieoppdateringer er offentlige, bare for venner, eller for en egendefinert gruppe. Ikke del offentlig når du drar på ferie og når du kommer hjem.

2. Få det til å se ut som om du er hjemme
Ikke rydd bort ting som får hjemmet til å se bebodd ut. La gjerne kaffekoppen stå igjen på stuebordet. Tyver ser ofte etter tegn på at du er bortreist, for eksempel gardiner som er trukket for, visne blomster og lignende.

3. Sikre boligens svake punkter
De fleste hjem har flere mulige «innganger» for tyven. Se over sikkerheten på dine vinduer i kjeller og på bakkeplan, balkongdør og garasjeinngang. Hvor kan noen med enkelhet knuse eller bore opp et vindu? Vær ekstra nøye med baksiden eller områder uten innsyn. Tyven skal helst ikke få jobbe uforstyrret.

4. Tom postkasse og full søppeldunk
Be en nabo eller bekjent ta inn posten for deg. Du kan også få den oppbevart eller midlertidig ettersendt via Posten. En tom søppeldunk eller en uklippet plen er tydelige tegn på at du ikke er hjemme. Samarbeid med naboen om å få huset til å se bebodd ut.

5. Alarm
Skaff deg en alarm som er koblet til en alarmsentral. Det minsker risikoen for innbrudd åtte ganger i følge NHO Service. Nye smartalarmer har også kamera og tale- og lytteenhet som gjør at tyvene både blir sett og snakket til fra alarmsentralen. Det begrenser følgeskader ved innbrudd.

6. Lys og lyd
En elektronisk tidsur eller smartkontakt for lamper og radio kan gi inntrykk av at du er hjemme. Det er også viktig å ha nok utelys.

7. Steng vannet
Steng stoppekraner til oppvaskmaskin og vaskemaskin, eller annet som har trykk i ledningene. Kontroller at varmtvannsbereder eller varmesystem klarer seg uten vann dersom du skal stenge selve hovedstoppekranen, noe du bør gjøre hvis du skal være borte i flere dager.

8. God lås
Den vanligste veien inn og ut for en tyv er gjennom døra. En FG-godkjent lås og sikringsbeslag reduserer risikoen for uønsket besøk. Husk å ta ut nøkkel på innsiden av verandadører og lignende.

9. Pass på verdisakene
Ikke la verdisaker ligge og slenge slik at det syns fra vinduet. Har du alarm bør du oppbevare verdisaker på rom som er dekket av bevegelsesdetektor eller magnetkontakt. Fotografer og merk verdisakene dine.

10. Ikke hjelp innbruddstyven
Lås garasjer og boder. Mange innbrudd er begått i annen etasje av boligen som ofte er dårlig sikret og ved hjelp av huseierens egen stige. Lås derfor stigen godt fast og fjern annet verktøy som ligger ute!

Les flere nyheter på Telemarksavisas nettsider her!

Kommentarer til denne saken