Gå til sidens hovedinnhold

Slik spiser du billig og godt i studietiden

For at du skal slippe å spise tunfisk på boks hver dag!

Det nærmer seg studiestart og før du går løs på studielånet, bør du lese våre saker om hvordan du klarer deg best mulig økonomisk gjennom hele semesteret:

Her er budsjettet alle studenter bør få med seg

10 tips for god økonomi i studietiden

Kjøper du kaffe ute hver dag? Det kan koste deg dyrt i lengden

Mat i studietiden

Mange som er ferdig med studietiden, forbinder perioden med enkel og billig mat - du husker kanskje retten tunfisk, egg og ris? Eller makaroni med ketchup?

Selv om det er tiden i livet hvor man ikke har så god råd, så må man ikke spise dårlig. Vi har spurt matblogger Siri Fossing om noen gode tips for enkel og god studiemat:

- Jeg vil si at det lureste man kan gjøre er å planlegge en uke av gangen. Se hva man har i kjøl/frys fra før, og sette opp en ukesmeny. Bor du i nærheten av en frukt-og grøntbutikk, er det smart å handle inn masse ulike grønnsaker, og lage ulike typer wok. Det går an å wok'e i stekepanna også, sier Siri til Side2.

Her er noen oppskrifter fra bloggeren:

Svensk blomkål

Dette trenger du: 1 blomkål - 1 pk kremost (f.eks Tine kremost med urter) - 1/2 pk bacon - 1 sitron - pepper. Timian og litt finrevet sitronskall hvis du har.

Slik gjør du: Legg bacon på bakepapir og sett i stekeovn. Skru på full varme. Pass på, når ovnen er varm, tar det ikke lang tid før baconet er stekt. Eller stek det i stekepanne. Kok blomkål i mindre buketter i 6-7 minutter i lettsaltet vann. Mos den ferdigkokte blomkålen med moser eller i stavmikser sammen med kremosten. Server toppet med stekt bacon, timian og finrevet sitronskall. Eller bare bacon.

Pastagrateng

Dette trenger du: 200 gram pasta - 1/2 pk bacon - 1 ss plantemargarin - 1 ss hvetemel - 2 dl melk - 1 neve frosne erter - salt og pepper - revet ost.

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 200 grader. Legg bacon på bakepapir og sett i ovnen med en gang. Følg med, når ovnen begynner å bli varm blir baconet fort stekt. Kok pastaen 1-2 minutter mindre enn det som står på på pakka. Rett før pastaen er ferdig har du en neve erter i vannet. Lag hvit saus ved å smelte margarinen på middels lav varme, og piske sammen med hvetemel til en fin gul grøt så fort smøret har smeltet. Ha i litt og litt melk, la tykne mellom hver gang, piske godt. Salte og pepre. Bland pasta, biter av bacon og erter sammen med den hvite sausen i en ildfast form. Strø ost på toppen. Stek i ca 10 minutter i ovn eller til osten er gyllen og fin.

Lettvint svinegryte

Dette trenger du

300-400 gram strimlet svinekjøtt, eller 1 pakke kjøttdeig av svin (eller noe annet kjøtt du foretrekker)
1 ss plantemargarin/matolje
1 ts ingefær
1 ss hvetemel
1 ss soyasaus
1 ts salt
1 ts pepper
3 dl buljong, kjøtt- eller grønnsaksbuljong - 1 terning + vann
1 pose frossen lapskausblanding

Slik gjør du: Stek strimlet svinekjøtt eller kjøttdeig på middels høy varme til det får litt fin stekeskorpe her og der.
Ha kjøttet i en romslig gryte, og surr litt sammen med salt, pepper, ingefær og soyasaus. Dryss over litt hvetemel.

Ha i den frosne lapskausblandingen pluss buljongen, og surr i 5-10 minutter til - til grønnsakene er gjennomvarme.

HER KAN DU FÅ FLERE TIPS TIL OPPSKRIFTER


Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken