Gå til sidens hovedinnhold

Slik valgte vi ektefelle i 1939 sammenlignet med i dag

Samlivsterapeutene synes ikke vi har blitt flinkere til å velge riktig partner.

(SIDE2): Hva så vi etter i en ektefelle på 30-tallet sammenlignet med i dag?

Økonomen Mark Roser ved Oxford universitet har samlet inn data som viser hvilke kvaliteter og personlige egenskaper vi vurderte som viktig ved valg av ektefelle i 1939, sammenlignet med i 2008.

Ikke overraskende er det mye som har endret seg. Både menn og kvinner ser på attraksjon/gjensidig kjærlighet, utdanning/intelligens, utseende og lik sosial bakgrunn som viktigere egenskaper ved valg av ektefelle i dag enn i 1939.

Samtidig vurderer vi egenskaper som pålitelig, moden, stabil, ambisiøs og ved god helse som mindre viktig i dag enn for snart 70 år siden.

LES OGSÅ: Derfor forlater kvinner mannen sin

Er vi lykkeligere i ekteskapet i dag?

Bianca Schmidt, gestaltterapeut, sexolog og samlivsterapeut, synes ikke det er spesielt overraskende at vi i dag er mer opptatt av kjærlighet, attraksjon og utdanning ved valg av ektefelle.

- Før var ekteskap mer en samarbeidspakt man gikk inn i, mens vi i dag i større grad tufter ekteskapet på romantisk kjærlighet. For 60-70 år siden valgte man ut fra helt andre kriterier. Kvinnen ble ofte sett på som en husmor og en barnepasser, og familiene holdt gjerne sammen på grunn av økonomisk sikkerhet. Slik er det ikke i dag, og da er det selvsagt at kjærlighet og attraksjon har blitt langt viktigere, sier Schmidt, og legger til:

- I tillegg er det en langt høyere forventning til likestilling i dag. Vi leter etter en partner som er likeverdig, og da velger man gjerne en som reflekterer ditt eget utdanningsnivå.

- Tror du vi er lykkeligere i ekteskapet i dag enn for 70 år siden?

- Både og. Er du en type som har en tendens til å gi opp tidlig og som alltid tror du vil finne noe bedre rundt neste sving, så er det ikke en god ting at du alltid skal jage etter den partneren du er mest tiltrukket av. Det kan være en bakdel i dag, at enkelte ikke tar tak i utfordringene i et forhold og står i det. Bakdelen på 30-tallet var at mange som var i dårlige forhold ikke så en vei ut, enten fordi det var tabubelagt å skille seg eller fordi de ikke hadde økonomisk mulighet til det.

LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen når man slutter å ha sex

- Drikker kaffe med mange frosker

Schmidt har vært samlivsterapeut i 20 år, og mener det spesielt er én ting som har endret seg siden 90-tallet: Det er ikke lenger tabubelagt å være singel.

- Selve utvelgelsesprosessen har blitt veldig annerledes. For 20 år siden fantes verken SMS eller nettdating, og vi har sett en totalomveltning når det kommer til hvordan nordmenn dater, spesielt i storbyene.

For 20 år siden skulle derimot ting skje mer naturlig, gjerne av seg selv, forteller Schmidt. Helst skulle man treffe en mulig partner på fest eller via venner, og når man først møttes hadde man ikke samme mulighet til å kommunisere og bli kjent via SMS eller internett.

- Det var mer tabubelagt å vise at du var singel for 20 år siden. I dag er det ikke sånn. Det er lov til å prøve og feile mer. Vi kysser ikke nødvendigvis så mange frosker, men vi drikker kaffe med mange, sier hun.

- Velger annerledes enn da de var unge

Kate Elin Søyland, samlivsterapeut ved praksisen Åpen Dialog i Sandnes, er enig med Schmidt i at det er få overraskelser i oversikten over hvordan man valgte ektefelle i 1939 sammenlignet med i 2008.

- I 1939 het det gjerne «å havne i ulykka» eller å «være nødt å gifte seg», og eksplisitte nedlatende benevnelser som «lausunge» vitner om et helt annet samfunn med snevrere rammer for kjærligheten. Da var det ikke utelukkende et kjærestevalg basert på flyktige følelser – man giftet seg til trygghet både økonomisk, sosialt og moralsk, sier Søyland.

Hun har vært samlivsterapeut siden 2004, og har i løpet av de tolv siste årene lagt merke til en endring i måten voksne mennesker velger partneren sin.

- Endringen ser jeg hos voksne mennesker som skal velge partner på nytt i 40- og 50-årene. De sier de vil velge litt annerledes enn da de var unge, og gjerne stormende forelsket. De ønsker ikke bare å gå etter bare utseende og følelser, sier Søyland.

Søyland tror at dette handler om at de, etter mange års verdifull samlivserfaring, har erfart hva som fungerer og ikke fungerer i praksis.

- Det er jo ikke slik at følelser fikser alt. Ikke helt ulikt fra 1939 faktisk! De nysingle voksne i dag fremhever også pålitelig, moden, stabil og god helse, i tillegg til felles livsstil og god kommunikasjon, som viktige faktorer ved valg av ny kjæreste. Altså både følelser og fornuft.

Ikke flinkere til å velge riktig partner i dag

I Norge har skilsmissestatistikken sunket hvert år siden 2005, og de siste ekteskaps- og skilsmissetallene fra SSB viser at vi må tilbake til begynnelsen av 1980-tallet for å finne lavere skilsmisserater.

- Tror du at nordmenn har blitt flinkere til å velge den riktige ektefellen?

- Statistikker gir oss noen svar men har også sine svakheter – det er ikke sånn at alle som er gift er lykkelige og har valgt riktig. Men det kan være et positivt tegn på at vi kanskje er blitt mer bevisst på hva vi trenger og dermed har større sjanse for å velge riktig partner. Når det er sagt, handler et vitalt samliv først og fremst om å utvikle relasjonen – at skilsmissestatistikken har gått ned kan også indikere, som er sammenfallende med min erfaring som terapeut, at par i dag er langt flinkere til å benytte seg av parterapi for å reparere og forebygge – det nesten blitt trendy, sier Søyland.

Hun får støtte fra Schmidt, som mener vi har andre utfordringer i dag enn på 30-tallet, men at folk ikke nødvendigvis har blitt flinkere til å velge.

- Det er en del forskning som viser at dess flere valg vi har, dess vanskeligere har vi for å bli lykkeligere. I dag har vi mange flere arenaer for dating, og vi har ofte korte kjæresteintervju over en kaffe. Fordi det er så mye casual dating, og fordi det er så akseptert, er det etter hvert mange som får en utfordring ved å satse på et forhold.

- Har du et godt råd til nordmenn som skal velge ektefelle i dag?

- Like barn leker best. Det er enklere, rett og slett. Da tenker jeg på å finne en partner som deler de verdiene du selv setter høyest, det kan være alt fra religion til økonomi. Men spriker man veldig når det kommer til disse moralske verdiene, så blir det lettere konflikter.

HTML EMBED
embedNAvideo("rZkVbQtIEQpDvDyi4nDiNg", false)
Les også

Stadig færre skiller seg, samlivsterapeutene forklarer hvorfor

Les også

Ny samlivsstudie: Like barn leker best


LES OGSÅ: 6 tegn på at du er i et bra forhold

Kommentarer til denne saken