Gå til sidens hovedinnhold

Stadig færre skiller seg, samlivsterapeutene forklarer hvorfor

- Det som for mange er avgjørende for bruddet er manglende kjærestefølelser, sier samlivsterapeut Kate Elin Søyland.

(SIDE2): De siste ekteskaps- og skilsmissetallene fra SSB er oppløftende lesning for landets romantikere: Vi må nemlig tilbake til begynnelsen av 1980-tallet for å finne lavere skilsmisserater.

LES OGSÅ: Bør du slette eks-kjæresten fra Facebook?

Færre gifter seg, og flere er samboere først

I 2015 var det 9.306 par som skilte seg. Det er 250 færre skilsmisser enn året før, og 430 færre enn i 2013. Separasjonskurven peker også nedover. 10.507 tok ut separasjon i 2015, mot 10.824 året før.

Samlivsterapeutene Trine Huseby og Kate Elin Søyland mener likevel det er en naturlig forklaring på at flere ektepar holder sammen:

Færre gifter seg, og de som faktisk gjør det har gjerne vært samboere først. I stedet for å gifte seg i forelskelsesrusen venter mange heller med å gifte seg til de er trygge på at de har funnet «den rette».

LES OGSÅ: 6 måter kroppen reagerer fysisk på kjærlighetsbrudd

I tillegg er det altså mange som nøyer seg med å være samboere, uten å noen gang gifte seg. Det viser også tallene fra SSB.

- Når det er færre ekteskap som blir inngått er det ikke så unaturlig at det også vises på tallene i skilsmissestatistikken. Når det er sagt er jeg som par- og familieterapeut langt mer opptatt av kvaliteten i folks relasjoner enn om de er gift eller ikke, og det sier ikke statistikken noe om, sier Søyland, som driver privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes.

LES OGSÅ: Disse personlighetstrekkene går igjen hos de som er utro

Avgjørende for bruddet: Manglende følelser

Samlivsterapeutene tror også at flere ektepar holder sammen fordi de tør å søke hjelp i tide.

- I dag er det en økt bevissthet rundt å ta vare på parforholdet, og dermed også en lavere terskel for å søke hjelp. Mange par som kommer i parterapi referer til familie og venner som strever etter samlivsbrudd, og sier de selv ønsker å unngå det, sier Huseby, som blogger om samliv og er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel.

Men ikke alle greier å redde forholdet, og ender med å ta ut separasjon.

- Det som for mange er avgjørende for bruddet er manglende kjærestefølelser. Bakenforliggende årsaker er gjerne dårlig kommunikasjon og lite fysisk og mental nærhet over tid. Kanskje har man ikke vært pålogget partneren, men heller brukt sin energi på jobb, karriere, familie eller trening, sier Søyland.

LES: Slik overlever forholdet utroskap

Sextørke hos ektepar med barn

De samme skilsmisseårsakene går igjen hos ektepar som har barn, men samlivsterapeutene har inntrykk av at det er mange som kjemper ekstra hardt for ekteskapet for barnas skyld.

- Mitt inntrykk er at par som har barn er mer utholdende. Mange kan leve i årevis med egne behov på vent, for å skåne barna fra samlivsbrudd, sier Huseby.

- Ja, foreldre vil så gjerne holde sammen «for barnas skyld» at det kan gå på helsa løs. Typiske årsaker for skilsmisse hos de som har barn er gjerne mangel på varme følelser, sextørke, dårlig kommunikasjon og travle år med mye slitasje på kjæresteforholdet, legger Søyland til.

LES OGSÅ: 4 tegn på at dere er perfekte sammen

Kommentarer til denne saken