Gå til sidens hovedinnhold

Vil fjerne kravet om førerkort i bil

Frp vil derimot beholde trafikkgebyr. - Dette er svært oppsiktsvekkende, sier Arbeiderpartiet.

(SIDE2:) Har du blitt stoppet i trafikkontroll uten å ha med deg førerkort, vet du at du blir bøtelagt. Dette gebyret er i dag 500 kroner.

Men burde det ikke holde å kunne legitimere seg med annen ID? Jo, mener Arbeiderpartiet, som i regjering jobbet med nettopp denne saken. Fremskrittspartiet vil derimot ikke fortsette arbeidet for å la deg slippe boten for å ha glemt førerkortet.

Datautfordringer

I vår la tidligere fornyingsminister Rigmor Aasrud og den rødgrønne regjeringen fram en plan med 45 tiltak, som skal bidra til å gjøre hverdagen for folk flest litt enklere.

- Et av disse tiltakene var å på sikt gjøre det mulig å identifisere seg med annen legitimasjon enn førerkort, sier samferdselspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, Eirin Sund.

I dagens veitrafikklovens § 24 står det at «Den som skal føre motorvogn må ha førerett og ha ervervet førerkort der dette kreves, samt eventuelt gyldig kompetansebevis, for vedkommende gruppe av motorvogner. Under kjøring skal fører alltid ha førerkort og kompetansebevis med seg».

For å kunne legitimere seg som bilfører med annen ID må det altså en lovendring til. Men det er ikke dette som er bremseklossen for bilførerne, mener Sund.

- Dette kravet er noe vi ønsker å endre, og den jobben har vi begynt. Grunnen til at vi ikke klarte å få til denne endringen med en gang, var at man mangler en samordning av sentrale register. Både politiet, veivesenet og Vegdirektoratet sitter på egne register, forklarer hun.

Det er imidlertid ikke bare dette som er utfordringen. For å kunne sjekke om du har førerkortet trenger politiet bedre teknisk utstyr. I vår bevilget regjeringen 10 millioner kroner til kjøp av nettbrett til politiets patruljebiler. Likevel er det mye som gjenstår.

- Vi har begynt å gjøre jobben, og derfor er det viktig at regjeringen som sitter nå fortsetter arbeidet for å få på plass sentrale register, og at politibilene faktisk får det utstyret de trenger.

Hun understreker at dette er et spørsmål om prioritering av penger, og at det nå er opp til de blåblå og få gjennomført moderniseringen.

- Veldig spesielt

Side2 har snakket med kilder i Fremskrittspartiet, og vet at partiet ikke har tenkt å gjøre noe for at du skal slippe å ha med deg førerkortet i bilen i denne perioden.

Det overrasker Sund i Arbeiderpartiet.

- Dette er veldig spesielt og oppsiktsvekkende. En av de tingene de har slått oss i hodet med i åtte år er at vi ikke forenkler og avbyråkratiserer nok. Når vi nå har satt i gang 45 tiltak som skal forenkle hverdagen til folk, er det svært oppsiktsvekkende at de ikke har tenkt å gjøre noe mer med dette, sier hun.

Hun synes det er overraskende at nettopp Fremskrittspartiet ikke vil prioritere et tiltak som skal gjøre hverdagen enklere for folk flest.

- Er det noen som har vært opptatt av dette i opposisjon så er det jo Frp. Og dette er jo et veldig enkelt tiltak. Hvis de allerede nå sier at det ikke vil bli bevilgninger til dette, så er det veldig spesielt, sier hun.

- Burde ikke være vanskelig

Redaktør i nettavisen Digi.no, som skriver om spørsmål som har med IT og teknologi å gjøre, Sigvald Sveinbjørnsson, er enig i at det er snakk om et enkelt tiltak.

- Ja, det er absolutt slik at teknologi kan løse dette problemet, sier han.

- Dette burde det ikke være vanskelig å gjennomføre. Det er jo bare et enkelt oppkall. Men det står veldig dårlig til med IT-systemet i politiet, sier han.

Likevel har han en viss forståelse for at partiet ikke vil prioritere å la deg kjøre uten å ha førerkortet med deg.

- En sånn endring vil jo selvfølgelig koste tid, ressurser og penger. Og når vi ser på de enorme utfordringene politiet har med IT, så sier det seg selv at det kanskje er andre ting som må gjøres først, mener han.

Spørsmål om IT-systemer i det offentlige er noe Digi-redaksjonen har jobbet med i mange år. Det som slår dem er hvor unødvendig komplekse systemer politiet og andre offentlige etater har.

- Jeg har vanskelig for å forstå hvorfor ting skal være så vanskelig. Jeg håper offentlig sektor kan finne løsninger som er lette å bruke, og gjøre ting mer effektive og mindre arbeidskrevende.

- Dette med å kjøre uten å ha med førerkort er kanskje ikke det viktigste, men absolutt mulig, legger han til.

Flere saker fra oss? Sjekk forsiden!

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken