Gå til sidens hovedinnhold

- Har jeg ikke sett dette før?

Når Nicole Kidmans nye film «Invasion» har premiere, er det fjerde gang handlingen blir filmatisert.

(SIDE2): Denne helgen har «Invasion» med Nicole Kidman i hovedrollen premiere på norske kinoer.

LES ANMELDELSEN: Kald og følelsesløs Kidman

Hvis du synes handlingen høres kjent ut, er det ikke uten grunn. Filmen er basert på romanen «The Body Snatchers» av Jack Finney - en bok som har vært filmatisert tre ganger før.

Tre ganger
I 1993 kom filmen «Body Snatchers». Gabrielle Anwar fra «De tre musketerer» hadde hovedrollen, mens R. Lee Ermey («Se7en») og Forest Whitaker var andre kjente navn.

«Invasion of the Body Snatchers» hadde premiere i 1978. Donald Sutherland, Jeff Goldblum og Leonard Nimoy (Captain Spock i «Star Trek») hadde noen av rollene i filmen.

I 1956 ble boken filmatisert for første gang, også da med navnet «Invasion of the Body Snatchers».

693 Shakespeare-filmer
«The Body Snatchers» er ikke den eneste historien som har blitt filmatisert mange ganger.

Shakespeare er uten tvil en av de mest filmatiserte forfatterne. Ifølge Imdb.com er det hele 693 titler som er basert på Shakespeares verker. Greatfacts.com skriver at 310 filmer er direkte basert på Shakespeares skuespill. Til sammenligning er det 154 filmer som er basert på Henrik Ibsens verker.

Kjente skuespill
«Hamlet» er det Shakespeare-skuespillet som har blitt filmatisert flest ganger. Hele 74 filmer finnes om den danske prinsen. Den første versjonen kom allerede i 1907, og den har blant annet blitt laget i indisk, russisk, tysk og italiensk versjon. Kenneth Branagh, Mel Gibson, Ethan Hawke, Kevin Kline og Ian McKellen er noen av skuespillerne som har spilt Hamlet.

Også «Romeo og Julie» har blitt filmatisert mange ganger. Ifølge Imdb.com finnes det 56 filmer som er helt eller delvis basert på det romantiske stykket. I dag er det trolig Baz Luhrmanns «Romeo + Juliet», med Leonardo DiCaprio og Claire Danes i hoverollene, som er mest kjent. Franco Zeffirellis «Romeo and Juliet» fra 1968, hvor Leonard Whiting og Olivia Hussey spiller det tragiske paret, regnes som en av de beste versjonene.

Sett mange ganger
Charles Dickens’ «A Christmas Carol» har blitt filmatisert 27 ganger. I tillegg har det kommet en rekke filmer og TV-episoder løselig basert på historien. Blant annet har «The Simpsons», «The Flintstones» og «Muppetene» laget episoder basert på eventyret om den gjerrige Scrooge.

Dracula har vært fremstilt på film enda flere ganger enn Scrooge. Hele 160 ganger har vampyren funnet veien til filmen. De mest kjente er trolig «Bram Stoker’s Dracula» fra 1992, «Dracula» fra 1931 og «Nosferatu, eine Symphonie des Grauens» fra 1933.

Populære figurer
«Frankenstein» har blitt filmatisert 112 ganger. I tillegg finnes flere historier om Frankensteins monster, som Mel Brooks’ «Young Frankenstein» fra 1974 og «Bride of Frankenstein» fra 1935.

Arthur Conan Doyles bøker har også blitt filmatisert en rekke ganger. Hans mest populære figur, Sherlock Holmes, opptrer i 204 filmer. En av de mest kjente og mest filmatiserte historiene om detektiven, er «The Hound of the Baskervilles». Ifølge Imdb.com finnes den i 16 utgaver. Blant annet finnes den russiske versjonen «Priklyucheniya Sherloka Kholmsa i doktora Vatsona: Sobaka Baskerviley».

Kilder: Imdb.com, Greatfacts.com