Gå til sidens hovedinnhold

Forfatterne kan stanse Hollywood

Manusforfatterne i Hollywood vurderer å gå ut i streik. Det kan påvirke en rekke storfilmer.

(SIDE2): Du har neppe hørt om dem - manusforfatterne bak filmene du ser på kino. Hvem skrev replikkene i «Pirates of the Caribbean»? Hvem har overført «Harry Potter»-bøkene til film? Og hvem bestemmer hva George Clooney skal si i «Ocean’s 13»?

Nesten alle vil streike
Stort sett sitter de gjemt bak en data og glemmes når kjente regissører og skuespillere går opp den røde løperen.

Nå kan imidlertid både publikum og resten av film- og TV-verden merke hvor viktige manusforfatterne er. Writers Guild of America (WGA) tar trolig sine medlemmer ut i streik fra slutten av måneden. WGAs medlemmer inkluderer både film- og TV-forfattere.

Organisasjonens kontrakt med filmstudioene går ut 31. oktober. Fredag sa 90 prosent av medlemmene ja til en eventuell streik, ifølge en pressemelding på WGAs nettsider. Mer enn 5500 medlemmer deltok i avstemningen.

«Harry Potter» kan rammes
Hvis kontrakten ikke blir undertegnet, vil tusenvis av manusforfattere skru av datamaskinen allerede neste uke. Planen var egentlig å streike først til sommeren, men streiken er altså fremskyndet på grunn av store uenigheter.

Går medlemmene ut i streik, vil ikke film- og TV-studioene lenger ta imot manus for nye prosjekter. Flere pågående prosjekter prøver nå å bli ferdige raskere enn planlagt, slik at de ikke blir påvirket av streiken.

Blant filmene som kan på påvirket av streiken, er den nye «Bond 22», «Harry Potter og halvblodsprinsen» og «Pompeii», skriver Guardian.co.uk.

Vil ha mer penger
WGA ønsker å få mer igjen når filmene og TV-seriene de skriver for blir suksessfulle. Blant annet ønsker de at medlemmene skal få større utbytte av DVD-salg. De vil også få betalt når filmer lastes ned på internett.

- Det vi må ha, er en kontrakt som gir oss mulighet til å delta i den finansielle suksessen til den stadig større globale industrien, sier leder for WGA West Patric M. Verrone i en pressemelding.

Forhandlingene startet 16. juli, men partene ser ikke ut til å bli enige innen neste onsdag.

Hvis de ikke blir enige, går manusforfatterne ut i streik 1. november.

Det er omtrent 12.000 medlemmer i WGA. Sist organisasjonen gikk ut i streik, var i 1988. Streiken varte i 22 uker og kostet film- og TV-industrien 500 millioner dollar, skriver MSNBC.com.