Adrift.

USA, 2018.

Regi: Baltasar Kormákur.

Med: Shailene WoodleySam ClaflinJeffrey Thomas.

Aldersgrense: 9 år.

Islandske Baltasar Kormákur er tilbake i registolen, denne gangen i en forrykende film basert på en sann historie.

Vi møter det nyforelskede paret Tami og Richard. De er like eventyrlystne og like glade i livet på sjøen. Etter noen måneder sammen bestemmer de seg for å krysse havet med en seilbåt, noe som virker som en enkel sak for det reisevante paret.

Men så enkelt blir det likevel ikke. De havner midt i en orkan som ødelegger båten og nesten tar livet av dem begge. Richard blir så hardt skadet at han ikke kan gjøre noe, så nå må Tami klare å frakte dem i sikkerhet på egen hånd. Men med stadig mindre vann og mat og med en båt som er vanskelig å styre, har hun ingen enkel jobb foran seg.

Filmen er altså basert på den sanne historien om Tami og Richard. Historien er i seg selv fascinerende, og det skal godt gjøres å ikke la seg imponere av Tamis kamp for å få båten i trygghet.

En liten advarsel er for øvrig på sin plass: Hvis du ikke vil vite hvordan filmen slutter, bør du ikke google den sanne historien - det er enkelte detaljer du ikke bør lese før du har sett filmen (ingen av disse blir avslørt i denne anmeldelsen).

I filmen får vi følge Tami og Richard både etter at stormen har ødelagt båten og i tiden fram mot katastrofen. Selv om det er fint å bli kjent med paret før ulykken inntreffer, kunne Kormákur med fordel kuttet de fleste av disse scenene. Jeg vil anslå at opp mot halve filmen består av slike tilbakeblikk, og det blir for mye.

Jeg ville gjerne fått kjenne mer på ensomheten om bord i den drivende båten, føle fortvilelsen og håpløsheten til karakterene. Selvsagt er vi innom dette i filmen, men det føles rett og slett litt lettvint å avbryte disse scenene med nye tilbakeblikk hele tiden. En god regissør og gode skuespillere klarer fint å holde på publikums interesse uten avbrytelser - det fins det mange gode eksempler på. Filmen kunne gitt oss en klaustrofobisk, ubehagelig følelse - slik det virkelig var, men ender i stedet opp med å bli en blanding av romantisk drama og katastrofefilm.

En film som kunne blitt veldig bra, ender med dette i stedet opp med å bli ganske uinteressant og lett forglemmelig. Både historien og personene involvert hadde fortjent bedre.

Når det er sagt, er det absolutt positive ting å si om filmen også. Foto og spesialeffekter er utrolig bra, og aller best i stormscenene. Shailene Woodley bærer filmen på sine skuldre i rollen som Tami, og Sam Claflin er sjarmerende som Richard (men ikke en like god skuespiller som Woodley).

Filmen er for det meste underholdende, men tross storslåtte stormscener, er det ingen film som nødvendigvis må ses på kino.

«Adrift» er en film som kunne vært mye bedre, men som er helt grei underholdning i halvannen times tid.