Gå til sidens hovedinnhold

4 myter om sex og graviditet

Kan det å ha samleie skade fosteret?

(SIDE2): Vi har tidligere skrevet om hvor lenge kvinner venter med å ha sex etter en fødsel.

- Går det mer enn ett år til sexlivet er på plass igjen kan det være ok å få hjelp utenfra for å finne sammen igjen, tipset jordmor og redaktør for altformamma.no, Siri von Krogh.

LES HELE SAKEN HER: Så lenge venter kvinner med å ha sex etter å ha født

Nå skal det derimot handle om sexlivet mens man er gravid, nærmere bestemt myter om gravid-sex.

Det svenske nettstedet Metro.se har nemlig listet opp en rekke punkter om graviditet og samleie hvor jordmor Åsa Enervik og sexolog Suzann Larsdotter har gitt sine svar på følgende myter.

1) Sex kan skade fosteret

Feil.

Det er helt trygt å ha sex og å få orgasme når man er gravid. Ifølge jordmoren og sexologen er det ingen risiko for at penisen vil komme borti babyen mens dere har sex. Fosteret er godt beskyttet i fostersekken som er fylt med vann i livmoren.

2) Gravide kvinner er kåte konstant

Feil.

Selv om noen kan føle seg tente og klare for sex tjuefire timer i døgnet, så er det andre som opplever helt det motsatte. Dette er selvfølgelig individuelt og avhenger blant annet av hormoner, om man er trøtt, opplever mye svangerskapskvalme, smerter i bekkenet og så videre.

3) Sperm kan sette i gang fødselen

Feil.

Å bruke sex for å fremskynde fødselen er ikke godt medisinsk dokumentert, men er likevel et veldig kjent kjerringråd. Men at sæd alene vil få kroppen til å starte fødselen er ikke helt korrekt. Hvis livmorhalsen er moden, kan prostaglandinet i mannens sæd fremskynde modningen. Men det fremskynder bare fødselen hvis man allerede er moden, ifølge Babyverden.no.

4) Du bør unngå å stille sexspørsmål til jordmoren

Feil.

Selvfølgelig kan du stille spørsmål om sex og samliv til jordmoren din! Ikke vær redd for å spørre og husk at det også er god mulighet for at andre har undret på det samme. Jordmødre har som regel god kunnskap og informasjon til å svare på det du lurer på, og hvis ikke de kan svare selv så kan de henvise til andre som har kompetansen, skriver Metro.se.

Kommentarer til denne saken