Gå til sidens hovedinnhold

8 ting du bør tenke over når du skal få barn

Spar opp penger, bestill gratis babypakker og sov mens du kan.

(SIDE2): Det er mange som hører at livet blir totalt forandret etter at man får barn.

Å forberede seg til å bli forelder kan kanskje være vanskelig, men det finnes flere gode tips til vordende mødre og fedre.

Den svenske avisen Metro har listet opp flere smarte råd til kommende foreldre.

Vi gjentar en rekke av punktene her:

1) Spar penger

Hvis du har mulighet bør du begynne å spare opp en sum du kan bruke til barnenødvendige ting når den tid kommer. Det å få barn er ofte dyrere enn et mange hadde forestilt seg. Dere kan også opprette en sparekonto for den lille som kan bidra til å gi barnet en god økonomisk start.

2) Sjekk ut barnehageplasser

Det å søke om barnehageplass kan være en krevende prosess. Gå inn på kommunens hjemmeside for å finne informasjon til søknadsfrister og opptaktskriterier. Mange synes også det er fint å få en oversikt på hvilke ulike barnehager det finnes i området.

3) Benytt deg av gratis-gaver

Mange ulike nettsteder og apotek tilbyr gratis babypakker som for eksempel inneholder bleier, bleiebøtte, smokk, tåteflaske, ammeinnlegg og lignende. Med andre ord er det mye som er kjekt å ha på plass når babyen kommer!

4) Bestill barnevogn

Det er ikke «barebare» å finne en passende barnevogn. Start tidlig med å sjekke ut hva slags ulike vogner som er på markedet og vær også klar over at mange vogner er bestillingsvare hvis du for eksempel ønsker en spesiell farge.

5) Nei, du trenger ikke å stenge deg inne

Det er mange som vegrer seg til å forlate hjemmet de første månedene etter at barnet er født. En baby er jo faktisk flyttbar og det er fullt mulig å ta dere en tur ut av huset. Det krever nok litt mer planlegging enn tidligere, men det kan være godt for dere begge å komme ut i frisk luft og se noe annet enn bæsjebleier og musikkspillende babyleker.

6) Kjøp nødvendig babystæsj

Ok, det er kanskje ikke førstepri å kjøpe sinksalve flere måneder før fødselen, men det er greit å ha en oversikt over produkter som er godt å ha i nærheten av stellebordet. Dette er for eksempel babyolje, våtservietter, tran eller vitamin-D-dråper og fuktighetskrem til tørr babyhud.

7) Nyt sene morgener mens du kan

Du har sikkert hørt det før, men når babyen kommer er det liten sjanse for at det blir rolige netter med late morgener. Nyt den gode søvnen mens du kan, det blir mindre av dette i årene fremover.

8) Ikke bry deg om alle råd du får

Du kommer til å få råd fra både venner, familie og andre, enten du vil eller ikke. Alle vil fortelle deg sine beste tips og triks om både babymat, babyutstyr, oppdragelse og så videre. Husk at det ikke finnes noe fasitsvar på hva som er best for deg og din baby. Vi er alle forskjellige, og til syvende og sist så er det du selv som kommer til å kjenne ditt eget barn best.

Kommentarer til denne saken