Gå til sidens hovedinnhold

Britisk undersøkelse: 25 prosent av unge kan ikke koke et egg

Fedon Lindberg mener det samme gjelder for unge i Norge.

(SIDE2): Unge voksne i dag er ikke spesielt praktiske av seg.

I alle fall ikke om du skal tro en undersøkelse gjort i Storbritannia.

En tredjedel av de spurte i undersøkelsen innrømmet at de ikke kunne skifte en lyspære. 25 prosent visste ikke hvordan man koker et egg, skriver Daily Mail.

Avisen refererer til en undersøkelse som er gjort av butikkjeden Poundland, blant 25 til 34-åringer i Storbritannia.

Den manglende kunnskapen blant de unge stoppet ikke ved kjøkkenbenken.

Det viste seg at 23 prosent heller ikke kunne sette på en vaskemaskin med klær og at 77 prosent ikke kunne fikse et punktert sykkeldekk. Mange innrømmet også at kunnskapsnivået var labert når det kom til stryking av klær og praktisk innredning i hjemmet. Som å henge opp et bilde på veggen.

- Unge bør kanskje ta eksamen i matkunnskap

Lege og indremedisiner, Fedon Lindberg, reagerer på de manglende matkunnskapene til unge mennesker i dag og mener dette ikke er spesielt for Storbritannia.

- Jeg syns kunnskap om grunnleggende matlaging, ingredienser, hvordan de blir produsert og hvilke effekter mat har på kroppen er meget dårlig hos yngre i Norge, sier Fedon Lindberg til Side2.

Han mener mye av grunnen er at mange har vokst opp med et stort utvalg av halvfabrikata og ferdigmat.

- Matlaging er faktisk mye enklere enn mange tror, men man må vise interesse og bruke litt tid, sier han.

- Så man bør klare å koke et egg, pasta og poteter i det minste?

- Ærlig talt kan det ikke være ambisiøst nok å bare kunne koke egg, pasta og poteter.

Lindberg mener mer matkunnskap må inn i skolen.

- Når mat og kosthold har en så grunnleggende betydning for vår helse og prestasjon, er det et tankekors at tematikken er så til de grader nedprioritert i skolen. Ikke bare burde man ha mer mat- og kostholdsrelatert undervisning på skolen, men kanskje burde man også ta eksamen i dette og vise at man har fått grunnleggende kunnskap og ferdigheter, sier han.

Hardkokt egg på 2 minutter?

Undersøkelsen den britiske avisen refererer til opplyser at mange av de unge fortsatt bodde hjemme.

25 prosent av de unge kunne ikke huske hvor lenge man bør koke et egg og 19 prosent av disse trodde egget ble hardkokt på mindre enn 2 minutter.

SE VIDEO AV HVORDAN DU FÅR PERFEKTE, KOKTE EGG:

(Artikkelen fortsetter under)

HTML EMBED
embedNAvideo("acyWfo_1aopjTuLlTdhnDg", false)


Slipp barna til på kjøkkenet

Fedon Lindberg mener mange unge i dag bruker for mye tid på uviktige ting istedenfor.

- Det blir også mye smarttelefoner og nettbrett, som ofte ikke er viktig å bruke tid på.

SE VIDEO AV HVORDAN DU SKRELLER ET EGG PÅ 20 SEKUNDER:

(Artikkelen fortsetter under)

HTML EMBED
embedNAvideo("fUcIClpQcOZEz9GlNlUqTQ", false)

Han mener foreldre og skolen har mye å si for å legge et godt grunnlag for de unge i dag.

- Det beste foreldre kan gjøre, er å være gode rollemodeller. Men hvis de selv har dårlige kunnskaper og ferdigheter på kjøkkenet, hjelper det lite. Derfor er også skolen viktig. Jo tidligere barna inviteres til å delta på kjøkkenet, desto bedre.

(Artikkelen fortsetter under)

Lindberg råder foreldre til å la barna være med på handleturen og at de kan få ansvar på kjøkkenet.

- Det er fint å gi barn mulighet og ansvar til å prøve ny og spennende mat sammen med foreldrene. Det har også stor betydning for å bidra til gode relasjoner i familien.

Les også

Det er faktisk ikke grovt brød som er sunnest her

Les også

Ernæringsfysiolog: - Feil å forby pølser og yoghurt i barnehage

Les også

Vi har testet de nye grønnsakspølsene

Kommentarer til denne saken