Gå til sidens hovedinnhold

Dette bildet vekker oppsikt, men det finnes en forklaring bak

- En uheldig kombinasjon, sier Øystein Kars i Coop Hordaland.

(SIDE2): Foreldreblogger Marte Frimand-Anda, også kjent som CasaKaos, har skapt debatt med innlegget «Er det uhygienisk med barn i handlevognen?»

Innlegget satte fyr på kommentarfeltet, både inne på bloggen og hos Nettavisen/Side2. Flere mente at det måtte være helt greit å sette barna i handlevogna, istedenfor å la dem frese rundt i butikken.

- Ingen skitne føtter der andre legger cashewnøtter

Debatten startet da Marte Frimand-Anda fikk tilsendt et bilde tatt på Coop Obs på Åsane i Bergen. Butikken har satt inn en desinfiseringsstasjon ved inngangen. Like ved henger det en plakat med bilde av et barn i handlevognen, og teksten «ingen skitne føtter der andre legger cashewnøtter».

På bildet ser det ut som om desinfinseringsstasjonen er satt opp i sammenheng med plakaten, altså at butikken oppfordrer foreldre til å desinfinsere handlevognen etter å ha latt barna sine sitte i den.

Det er ifølge Øystein Kahrs, administrerende direktør i Coop Hordaland, ikke tilfelle:

- Det er rett og slett en uheldig kombinasjon. Desinfinseringsstasjonen er satt opp fordi kunder har etterspurt den, men plakaten har ingenting med det å gjøre. Plakaten er forøvrig fjernet nå, sier Kahrs.

Desinfinseringen er altså ikke en oppfordring til foreldre, men er i stedet et tilbud til de som ønsker å sikre seg en ren handlevogn.

- Desinfinseringsstasjonen kommer vi til å fortsette med, selv om det kun er noen få som bruker den. Men vi har fått positive tilbakemeldinger på denne, det blir jo litt som å desinfinsere treningsapparatene etter man har brukt dem.

Plakaten er fjernet

Kahrs beklager den uheldige kombinasjonen, og sier at de burde tenkt seg bedre om før de satte opp desinfinseringsstasjonen like ved plakaten.

- Men all maten er jo pakket inn, så hvorfor trenger handlevognen å være så ren?

- Som sagt, dette ble etterspurt av kunder. Derfor har vi det tilbudet.

- Hva var tanken bak plakaten om å ikke la barn sitte med sko i handlevognen? Ble den hengt opp av hygieniske eller sikkerhetsmessige hensyn?

- Det var et lokalt initiativ fra akkurat den butikken. Jeg tror ikke de tenkte gjennom situasjonen og budskapet godt nok, og den skulle aldri hengt ved siden av desinfinseringsstasjonen. Nå er plakaten som sagt fjernet.

Lar slitne barn sitte i handlevogna

Uavhengig av desinfinseringsstasjonen; barn i handlevognen ser definitivt ut til å være et tema som engasjerer.

Selv skriver Frimand-Anda at hun flere ganger har latt barna sitte i

handlevognen uten å tenke spesielt mye over det:

«Har jeg med meg to slitne barn i butikken, hender det jeg plasserer den ene i setet på vognen og den andre oppi selve vognen.

For er ikke maten pakket inn i emballasje da? Og er det virkelig barna som gjør vognene og kurvene så møkkete og klissete? Jeg trodde den mørke randen langs kanten og den klissete, illeluktende massen i bunnen, var gammelt matsøl, jeg. Greit nok at barn er møkkete, men så møkkete er de vel ikke?»

- Fullstendig hysteri

Mange i kommentarfeltet er helt enige med Frimand-Anda og synes det er helt problemfritt å la barn sitte i handlevogna:

- Det grenser til hysteri når man skal få "hetta" av å se barn i en handlevogn. Folk tar i håndtaket som kanskje har vært på do uten å vaske hender, DET er mer ekkelt enn at et barn har sittet i vogna. De som er hysteriske får heller ha med seg desinfiserende servietter i veska og tørke over litt da, skrifer en.

- Også på dette området er vi i ferd med å få amerikanske tilstander: fullstendig hysteri for bakterier og smitte. Jeg har putta ungene i vogna når de har vært for store til å sitte i setet og tenker minimalt på hvor de skoa har vært før. Jeg tror nemlig ikke det er noe problem.

Andre mente derimot at barna ikke bør plasseres i handlevogna av respekt for andre mennesker:

- For meg så blir det som «å legge» beina på stuebordet på en lørdagskveld med taco og «Skal vi danse» på tv`n! Har aldri satt barna oppi en handlevogn av respekt for andre!

- Man har ikke sko i stolen, opp etter veggen, på bordet (spesielt ikke om det er mat der). Man har ikke sko oppi handlevogn heller. Det er IKKE all mat som er pakket inn og selv det som er pakket inn skal inn i et skap med annen mat, skriver en tredje.

LES OGSÅ: 5 ting vi gjør for å unngå bakterier som er helt bortkastet

Kommentarer til denne saken