Gå til sidens hovedinnhold

Dette er den beste alderen for å få barn

- Du kan ikke sette Botox i eggstokkene dine, sier lege.

(SIDE2): Det er mange meninger om «når det er riktig å få barn» og strengt tatt så bør man vel kanskje ikke la alderen være den avgjørende faktoren for om man skal prøve å bli gravid eller ei.

Likevel så er det slik at den biologiske klokka tikker og biologisk sett så vil det være best få kvinner å få barn når man er 25 år.

Det mener den britiske legen og gynekolog Gillian Lockwood som forklarer at det er flere fordeler ved å bli gravid i denne alderen.

Økt risiko for komplikasjoner

Ikke bare er fruktbarheten på topp, men risikoen for abort og risikoen for at barnet blir født med en genetisk sykdom er på sitt laveste, ifølge Daily Mail. Man ser også at det er økt risiko for komplikasjoner når man passerer 30- og 40-årene.

Lockwood mener mange kvinner overvurderer sin egne til å få barn i høy alder.

- Mange kvinner i tidlig 40-årene mener de kan få barn helt uten problemer fordi man ser ung ut og fordi man føler seg ung. Men man har både mindre sjanse for å bli gravid i tillegg til at abortraten er mye høyere, sier gynekologen.

- Du kan ikke sette Botox i eggstokkene dine, legger hun til.

Assistert befruktning er ikke nødvendigvis løsningen

Legen sier at mange kvinner velger å prøve In vitro fertilisering (IVF), altså befruktning utenfor kroppen der egg hentes ut av kvinnes eggstokker som befruktes av mannens sperm i et laboratorium, og tilbakeføres til livmoren etter noen få dager.

- Men den dystre sannheten er at det er elendige sjanser for at man lykkes med IVF etter at man passerer 40, sier Lockwood.

Hun mener også at kjente Hollywood-kvinner som har fått barn etter at de har fylt 40 tilsynelatende helt normalt og problemfritt, gir et kunstig og feil bilde av virkeligheten.

I tillegg mener legen at det å få barn i høy alder kan føre til et dårligere forhold mellom besteforeldre og barna.

Dette er fordi bestemor og bestefar kanskje ikke er like spreke som de en gang var og kan dermed ikke delta like mye i ulike aktiviteter og stille opp som barnevakt.

Kommentarer til denne saken