(SIDE2): - Barn blir ikke nødvendigvis skadet på sin sjel av at voksne tar et glass eller to i deres selskap, men barn merker at de voksne forandrer seg med en gang, sier psykiater Anne Kristine Bergem til Side2.

Etter at Side2-blogger Christina Sandnes skrev blogginnlegget «Tante som aldri drakk» klatret hun helt til toppen av blogglista.

Selv ble hun overveldet av responsen og også ganske sjokkert av at det er en brannfakkel å oppfordre folk til å tenke seg om en ekstra gang før man kaster innpå både øl og akevitt til julematen når det er barn tilstede.

Selv små endringer kan skape utrygghet

Ifølge psykiater Anne Kristine Bergem, som også har skrevet boka «Jeg skal passe på deg. En fortelling om alkohol, barn og ansvar», merker barn forandring mye tidligere enn de voksne vil tro.

- Om ikke barn blir direkte redde av voksnes alkoholinntak, vil selv små endringer kunne skape utrygghet hos barna og avstand til de voksne.

Hun legger til:

- Voksne som er alkoholpåvirket vil også i mindre grad være vare for barns sinnsstemning og følelsesuttrykk.

Her er 5 grunner til å droppe alkoholen i jula om du feirer med barn tilstede:

1. Barn merker raskt forandring og kan bli utrygge.

2. Det er fort gjort at det blir mer enn «litt» alkohol. Den forandringen som da skjer kan være direkte skremmende for barn.

3. For mye alkohol kan skape avstand til barna.

4. Alkohol nedsetter impulskontrollen og din kritiske sans reduseres.

5. Du slipper å bekymre deg for om du selv eller andre drikker for mye.

Det er forskjell på voksne som drikker ett glass eller to glass, og voksne med stort alkoholforbruk. Det å bli beruset i barns selskap kan fort bli en skremmende opplevelse for barn, ifølge Bergem.

- Voksne med stort alkoholforbruk og som blir beruset i barns selskap, blir ofte skremmende for barna gjennom den dramatiske endringen som skjer under ruspåvirkning. Alkohol nedsetter også impulskontrollen, så risikoen for utøvelse av vold øker, samt at kritisk sans blir redusert slik at voksne kan si og gjøre mye rart.

Uforståelig og utrygt

- Hva gjør det med barna?

- For barn blir dette uforståelig og samværet med de voksne blir utrygt.

- Hvordan få voksne til å forstå alvoret i dette?

- Det er rikelig med tilgjengelig informasjon i media generelt og i sosiale medier i disse dager. Både fra mennesker som deler sin egen erfaring fra oppveksten, samt fra fagfolk og organisasjoner som jobber for barn beste. I tillegg til informasjon trengs vilje til å ta til seg informasjon og sette kunnskapen om til handlinger i hverdagen - og høytiden!

- Folk bruker alkohol til å vise at de koser seg

- Hvilke signaler sendes til barn og unge når vi voksne setter likhetstegn mellom alkohol og kos?

- Voksne må gjerne kose seg med øl, vin eller sprit. Men som sagt - ikke med små barn tilstede. En annen ting er at svært mange også dokumenterer alkoholinntaket sitt på sosiale medier som Facebook og Instagram, sier Bergem.

Hun sikter til sommerbilder der folk tar bilder av føttene sine med et glass musserende eller hvitvin ved siden, for eksempel.

- Eller som nå om vinteren og når det nærmer seg jul: Innendørs med god mat og i hyggelig lag koser vi oss. Da fylles Facebook og Instagram av akevitt, øl eller rødvin. Folk viser fram at de koser seg.

Hun mener bildene er ment å uttrykke avslapping og kos.

- Men hvilket budskap formidles samtidig, blant annet til barn og unge? Jo, at skal man slappe av og kose seg, er alkohol en naturlig del.

- Hva er din oppfordring til foreldre og voksne i julen?

- Min oppfordring er rett og slett å ikke drikke alkohol når det er barn tilstede. Prioriter barna, og la julen være på deres premisser.

Se kampanjefilmen til organisasjonen Av-og-Til og jenta som teller antall alkoholenheter far drikker på julaften:

HTML EMBED
embedNAvideo("NRGJAyL_yL_aphkDhCxwBw", false)

LES OGSÅ: Morens melding til eksens nye kjæreste går verden rundt