Gå til sidens hovedinnhold

Ernæringsfysiolog: - Feil å forby pølser og yoghurt i barnehage

Man bør ikke forby enkeltmatvarer, mener ernæringsfysiolog Camilla Andersen.

(SIDE2): Allikevel forstår hun godt foreldre som blir litt fortvilet over pølser ved alle anledninger.

- Jeg har til tider følt meg «forfulgt» av pølser. Selv om jeg velger å ikke servere det, får allikevel sønnen min en pølse på «uteskole» av en kompis i klassen, som har fått sendt med en hel pakke pølser, sier ernæringsfysiolog i Somebody, Camilla Andersen til Side2.

LES OGSÅ: Psykiater Finn Skårderud: - Foreldre må ikke snakke om kropp foran barna sine

Kjeks, men ikke yoghurt

Mat i barnehagen er et stadig tilbakevendende tema på foreldremøter i barnehagen. Og debatten om pølser er ofte aktuell.

En rask gjennomgang blant barnehageforeldre i Nettavisen-redaksjonen viser at det er ulik praksis i barnehagene omkring hva som er lov og ikke av mat.

Noen forteller om at det er lov med ekstra kos, som kjeks, når barna drar på tur. Men ikke yoghurt. Noen barnehager har totalforbud mot sukker. Andre steder er pølser blitt et tema, der noen foreldre mener det kan bli vel mye pølser som turmat, om man skal spise det hver uke.

- Pølser bør ikke være et fast måltid

Høgskolelektor Kari Ryslett, mener alle barn i en gruppe bør spise den samme maten på tur og at grilling ikke bør være ensbetydende med pølser.

- En pølse i ny og ne har selvsagt ikke så stor betydning, men å ha pølsegrilling hver uke trenger ikke barnehagen å oppfordre til, sier høgskolelektor i Matkultur og helse ved Høgskulen i Volda, Kari Ryslett til Side2.

Ifølge Ryslett har det skjedd en revolusjon i forhold til hva slags mat som serveres i barnehager i dag, i forhold til for 20 år siden.

- Barnehagematen er mye bedre nå enn før, men fortsatt ser vi at det blir servert for lite fisk, for lite grønnsaker, grovt brød og at det velges produkter med for mye mettet fett. Som for eksempel kjøttdeig og pølser.

Ryslett mener derfor at det er mye annen mat som er bedre på tur enn pølser.

- Når vi vet at de fleste barn i Norge går i barnehagen og at de spiser halvparten av alle måltidene i løpet av dagen i barnehagen, så tenker jeg at vi bør servere den beste maten til det mest dyrebare vi har. Og det fins mye annen mat man kan grille enn pølser.

- Barna vil ha med det de andre har

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen mener pølser litt for ofte blir løsningen. Enten det er på tur, i bursdager, på fotballcup eller som lettvint middag.

- Pølser er ikke usunt i et ellers variert kosthold. Og som jeg alltid sier, det fins ikke usunn mat, bare usunne mengder. Men når det er sagt, må jeg likevel si at jeg føler med foreldre som blir litt fortvilet over pølser ved alle anledninger.

Selv mener tobarnsmoren det kan by på problemer når barna får med veldig ulik mat hjemmefra.

- Det er vanskelig når du har sendt med barnet ditt fylte horn, friske jordbær, gulrot og te på termos, og så har en annen med seg sjokoladekjeks, pølser, kakao og marshmallows til å grille på bålet, sier Andersen.

En av foreldrene vi har snakket med mener foreldre bør ta ansvar selv og slutte å klage over hva barnehagene tillater og ikke.

- Barna vil jo som regel bare ha med det de ser andre barn har med. Det som er mer interessant, synes jeg, er det pedagogiske opplegget rundt måltidene og barnas deltakelse i forberedelser og matlaging.

Side2 har tidligere latt barnehagebarn teste de nye grønnsakspølsene. Her ser du barnas smaksdom:

HTML EMBED
embedNAvideo("55_1TT0ZyseZCWQycZA9tQ", false)

Ernæringsfysiolog Andersen mener det ikke er så nøye om barn får ha med pølser på tur, men at man gjerne kan velge en mager variant.

- Ifølge Helsedirektoratet bør vi jo velge magre kjøttprodukter - og vi bør i det hele tatt spise mindre kjøttprodukter og mer rent kjøtt. Så pølse for ofte er ikke å anbefale. Men en gang i uka på tur er ikke for ofte, mener hun.

LES OM SIDE2s EKSPERIMENT:

Vi ga barnet den samme maten i matboksen i ti dager - gjett hva som skjedde

- Feil å forby pølser, yoghurt og brunost

Hun mener det i det store og hele er helheten som teller.

- Vi bør ikke diskutere enkeltmatvarer, men se på kostholdet i helhet. Over tid. At det ble pølser ved to anledninger en uke gjør ingenting så lenge kostholdet også består av annen mat.

(Artikkelen fortsetter under)

Ernæringsfysiolog Andersen mener det er riktig å være bevisst kostholdet, men ikke forby enkeltmatvarer.

- Enten det gjelder pølse, yoghurt eller brunost så syns jeg det er feil å forby enkeltmatvarer. At man kan være bevisst på hvor ofte det serveres er dog fint. Det er jo nettopp det variasjon handler om.

LES OGSÅ: Dette er sunn matpakkemat

Hun har allikevel forståelse for at det kan oppstå uro i en barnegruppe når barna får med seg kosemat man ikke egentlig trenger i et kosthold i barnehagen.

- Det er vanskelig når du har sendt med barnet ditt fylte horn, friske jordbær, gulrot og te på termos, og så har en annen med seg sjokoladekjeks, pølser, kakao og marshmallows til å grille på bålet. Det er klart at jeg da får et misfornøyd barn hjem den ettermiddagen som «også vil ha».

- Barnehagen bør være en arena for hverdagsmat

Ernæringsfysiologen oppfordrer foreldre til å sende med barna mat, ikke søtsaker.

LES OGSÅ: Bes om å ikke ta med yoghurt og kakao i barnehagen

- Vil det ikke alltid være slik at noen har noe andre vil ha?

- Vi kan ikke beskytte barna våre mot at verden er urettferdig. At et barn fikk kjeks og ikke du. «Sånn er det. Vi har ikke kjeks. Vi har noe annet.» Som foreldre tenker jeg allikevel at vi kan være enig om å fokusere på mat og droppe det søte i hverdagen. Barnehagen tenker jeg bør være en arena for hverdagsmat, for kosemat får barna nok av på andre arenaer og ved andre anledninger.

Høgskolelektor Kari Ryslett mener at barnehagen skal være en arena for sosial utjevning og at det bør legges vekt på at barna får den samme maten.

- Barn har veldig ulike forutsetninger og den kollektive samhandlingen når barn og voksne spiser den samme maten, den er viktig. Barnehagen bør være en arena for utvikling av smak og gode kosthold- og måltidsvaner, sier hun.

Les også

Vi har testet de nye grønnsakspølsene

Les også

TV-personlighet raser mot norske barnemenyer

Les også

Ny norsk ernæringsrapport vekker oppsikt: Nå anbefaler ekspertene melk og brunost

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken