(SIDE2): - Dårlig samvittighet er et ord jeg sjelden bruker, sier relasjonsterapeut Dora Thorhallsdottir.

Terapiformen relasjonsterapi går i kjernen av hvilke tanker du har om deg selv og er ifølge Thorhallsdottir svært effektiv for å bygge selvfølelsen.

- Jeg kunne veltet meg i dårlig samvittighet

Selv er hun tobarnsmor, som deler omsorgen for to barn på 8 og 11 år.

I tillegg holder hun foredrag, driver Relasjonssenteret med 14 ansatte og skriver på et nytt standup-show som snart har premiere.

- Jeg jobber mye, og kanskje noen ganger for mye. Jeg kunne jo helt sikkert veltet meg i dårlig samvittighet. Men jeg velger å ikke ha dårlig samvittighet. Fordi jeg elsker jobben min og tenker at det er en god ting at jeg har lidenskap for det jeg jobber med. Det sier jeg ofte til ungene også. Jeg forteller om jobben og viser at jeg er glad i det jeg jobber med. Det er en verdi i det, også for dem.

Dersom hun merker at den dårlige samvittigheten allikevel kommer snikende, så bruker hun den som en pekepinn på at hun ikke lever i tråd med verdiene sine og at hun må finne en løsning.

- Jeg bruker følelsene som et slags kompass jeg prøver å styre etter. Men jeg dømmer ikke meg selv og går ikke og gnager på den dårlige samvittigheten. Det er for meg bortkastet tid.

- Du kan velge bort dårlig samvittighet

- Jeg tenker at det å ha dårlig samvittighet er noe vi kan velge bort i mye større grad enn det vi tror, mener hun.

Thorhallsdottir forklarer at dårlig samvittighet i korte trekk handler om å dømme seg selv.

- Det handler om at man ikke syns det man gjør er bra nok. Noe som er veldig trist. For alle gjør så godt de kan, hele tiden. Hva er vitsen med å gå rundt og kritisere deg selv hele tiden, for ikke å oppnå et ideal som sannsynligvis ikke er mulig å få til? spør hun.

Hun mener dårlig samvittighet og lav selvfølelse ofte henger tett sammen.

- Jo lavere tanker du har om deg selv, dess lettere har du for å dømme deg selv og ha dårlig samvittighet for alt mulig. Mitt konkrete tips er å jobbe med å bli mer glad i den du er. Det finnes mange veier dit. Bøker, kurs, noen sverger til yoga, mens jeg personlig har, ikke overraskende, mest tro på terapi med en god terapeut.

(Artikkelen fortsetter under)

- Det betyr jo ikke at jeg er en dårlig mor

Thorhalsdottir mener også at det å ha dårlig samvittigheter, er noe særlig kvinner kan slite med i hverdagen. At det er en slags «hobby» mange kvinner har.

- For det første er det viktig å erkjenne at du bare er et menneske. Gi slipp på det perfekte og slutt å sammenligne deg med andre. Gi slipp på verdier du tror er viktige, som kanskje ikke er det.

Hun tror mange av de som har mye dårlig samvittighet, egentlig er slitne og føler at de ikke strekker til.

- Men vit at du gjør så godt du kan, og det er godt nok. Og er det for mye, ja så gjør noen endringer, som du vet er til det bedre.

- Hva mener du med at det er en «hobby» mange kvinner har?

- Siden dårlig samvittighet er noe vi velger i større skala enn mange tror, så blir det en hobby mange har. Ikke fordi de har noen glede av det, men fordi de lar det ta alt for mye plass.

Dora tror ingen koser seg med dårlig samvittighet, men hun mener mange inntar offerrollen og kan like å gi andre dårlig samvittighet.

- Noen mennesker tar ikke ansvar i eget liv, og velger å være i offerrollen. Disse menneskene gir ofte andre skylda for alt som ikke går deres vei, og planter dårlig samvittighet hos andre. Jeg tenker på relasjoner der ingenting er godt nok for den ene parten.

- Hvorfor er det så ødeleggende i hverdagen?

- Dårlig samvittighet er så ødeleggende, for det bidrar jo ikke til noe som helst positivt. Dersom det fører til endringer til det bedre, så er det selvsagt helt topp. Men å gå konstant rundt og «hakke på seg selv» for ikke å ha den perfekte hagen, det perfekte, ryddige hjemmet eller ikke å trene nok, er ikke særlig konstruktivt.

Hun mener vi selv legger lista.

- Personlig er det masse jeg ikke rekker, eller får til. Og da velger jeg å gi slipp på det. «Ja, ja, så ble det bare én langrennstur med ungene i år. Sånn ble det.» Det betyr jo ikke at jeg er en dårlig mor. Det betyr at det var det jeg fikk til den vinteren, og det er helt greit.

Hun innrømmer også at hagen hjemme hos henne overhodet ikke er noe å skryte av.

- Det er fordi jeg bruker tiden på andre ting. Jeg rekker ikke alt, så jeg prioriterer. Og da gir jeg slipp på en del ting jeg rett og slett ikke får til. Som for eksempel å lage mat fra bunnen av, å ha et konstant rent hjem eller superspennende helgeaktiviteter.

Kvinner har større press

Thorhallsdottir mener det å være tilstede mentalt med barna sine er viktigere enn hva du gjør.

- En utslitt mor som ofrer seg for barna, for å gjøre noe «riktig», er noe ingen faktisk har glede av. Fyll opp ditt eget batteri, så har du mer å gi og er mer tilstede i ditt eget liv.

- Hvorfor tror du mange kvinner har dårlig samvittighet?

- Jeg tror det skyldes at kvinner har større press på seg til å prestere på flere arenaer.

- Som hvilke?

- Hvordan det ser ut hjemme, føler kvinner mest på. Den konstante strømmen av avkledde, retusjerte og «perfekte» kropper gjør at de fleste føler seg feil. Middag fra bunnen av, tid til venninner, finne på ting med kjæresten eller ektefellen. Være oppdatert på nyhetsbildet, ha masse kvalitetstid med barna, følge opp fritidsaktiviteter, trene selv. Listen er lang...

- Mye skam i å ikke være en bra nok mamma

Terapeuten mener kvinner oftere enn menn får følelsen av å bli vurdert ut fra utseendet og privatlivet.

- Eller kall det fasaden om du vil. I tillegg til at kvinners største skamtriggere er utseende og morsrollen. Står det dårlig til med en eller begge deler, vekker det skam hos kvinner.

Derfor tror hun også kvinner generelt vil «lykkes» mer som mor. Av den grunn at det ligger så mye skam i å ikke være en bra nok mamma.

- Særlig i andres øyne. Og med fokuset på alt du skal få til i tillegg, går mange rundt og føler seg utilstrekkelige, uansett hvor mye de gjør. Det er en utrolig destruktiv måte å være i verden på, og det dreper gleden, og tar masse energi.

- Og for menn?

- Hos menn er skamtriggeren sårbarhet, og det å føle seg svak.

LES OGSÅ: Seks grunner til at sextørke kan være bra for deg