Gå til sidens hovedinnhold

- Selv min åpenbare alkohol-oppfordring skaper kraftige reaksjoner hos veldig mange

Mange har latt seg provosere av oppfordringen til Christina Sandnes om å tenke seg om før de skjenker akevitt i glasset i jula.

(SIDE2): «Barna må tåle såpass»

«Det er viktig at barna lærer seg god alkoholkultur»

«Mine barn har aldri klaget»

Dette er bare noen av kommentarene hun har fått etter at hun skrev innlegget : «Tante som aldri drakk»

Christina Sandnes, som skriver bloggen Kona til, traff nemlig en nerve da hun blogget om alkoholinntak i julen.

- De tristeste tilbakemeldingene er de som skriver at de kan drikke både det ene og det andre uten at barna deres merker noe som helst. Tror de oppriktig talt at en femåring skal komme bort til mamma eller pappa og si at nå syns jeg du har drukket nok? sier hun til Side2.

- Mange har samme erfaring som meg

- Hvorfor tror du mange tenker at det «ikke er så farlig»?

- Fordi man ikke selv registrerer at man endrer oppførsel. Tanten min sier selv at hun aldri merket at de andre voksne ble «annerledes». Det beviser bare at barn plukker opp signaler i en helt annen skala.

Sandnes forteller at hun har fått veldig mange tilbakemeldinger fra folk som har hatt samme erfaringer i barndommen.

- De forteller at de automatisk holdt seg i nærheten av «den som kjørte». Noen barn er mindre vare, og merker kanskje ikke at de voksne er påvirket, men jeg er rimelig sikker på at flertallet enser forskjellen.

Blogginnlegget hennes starter slik:

«Nå skal jeg fortelle noe jeg ikke har fortalt noen før. Det handler om alkohol og min barndom. Du har kanskje fått med deg Av og Til sin kampanjevideo «Hvor mange glass tåler barnet ditt?» som sprer seg på nettet for tida? Det er selvsagt ikke tilfeldig at den ruller og går nå, for det nærmer seg jul og det er dessverre veldig mange barn som gruer seg.

Sandnes forteller om hvordan hun gjerne holdt seg rundt tanten sin på julekvelden. Tanten som aldri drakk alkohol.

Slik beskriver hun det i blogginnlegget:

«De andre voksne ble på ingen måte overstadig beruset, men den lille forandringen jeg enset i væremåten deres, var nok til at jeg følte meg usikker. Det var nok til at jeg holdt meg i nærheten av tanten min, nok til at jeg følte at hun var min trygghet.»

- Da mener jeg vi som foreldre har gjort noe feil

Selv har Christina Sandnes og ektemann og Side2-blogger Peter Kihlman, to barn sammen. Kihlman skriver bloggen «Pappahjerte».

- Hvis mine barn lærer hjemmefra at det ikke er mulig å kose seg uten alkohol, så mener jeg at vi som foreldre har gjort noe feil. Uansett hvordan man vrir og vender på det, så hører ikke barn og alkohol sammen, mener hun.

Og påpeker:

- Jeg sier ikke at barn tar skade av å se mamma eller pappa nippe til et glass rødvin på fredagskvelden, men for min del er det viktigere at barna ser at vi ikke trenger øl eller vin for å slappe av eller «kose oss». Julaften inkludert.

- Det handler ikke om å spørre seg selv «Hvor mye alkohol har jeg lyst til å drikke?» sier daglig leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL, Kari Randen til Side2.

AV-OG-TIL er organisasjonen som står bak julekampanjen og filmen der en liten jente teller antall alkoholenheter pappa drikker på julaften.

Filmen ser du under:

HTML EMBED
embedNAvideo("NRGJAyL_yL_aphkDhCxwBw", false)

Randen mener det riktige spørsmålet er: «Hvor mange glass tåler barnet mitt?»

- Bare annerledes, ubehagelig og litt skummel

- Denne filmen er basert på en sann historie og vi valgte den fordi vi tror at ganske mange kan kjenne seg igjen i det den forteller. Nemlig at alkoholbruken hos de voksne kan gå litt for langt i julen.

Randen kan fortelle at jenta filmen handler om aldri opplevde faren som slem.

- Hun sier at han aldri var direkte slem mot henne da han drakk. Bare annerledes, ubehagelig og litt skummel.

Den dag i dag er jenta 30 år og teller fortsatt i skjul hvor mange enheter pappa drikker på julaften, kan Randen fortelle.

- Mange som har vokst opp i hjem hvor det ble drukket mye preges fortsatt av dette i voksen alder. Derfor er min oppfordring at voksne tenker over alkoholbruk, slik at barn slipper.

Psykiater og forfatter av boka «Jeg skal passe på deg. En fortelling om alkohol, barn og ansvar», Anne Kristine Bergem mener det er flere viktige spørsmål voksne bør stille seg før de drikker alkohol med barn tilstede.

- Selvfølgelig skal voksne også ha lov til å kose seg i jula, men er man foreldre er det faktisk sånn at man må sette barnas behov foran sine egne, sier hun.

Hun mener et sentralt spørsmål er:

- Ville du latt et barn sitte sulten mens du selv spiser deg mett? Hva om det er like ille for barn å oppleve at voksne endrer oppførsel, og at det gjør barn utrygge? Er det ikke da riktig å sette barnas behov først?

- Vil kjenne på god samvittighet

I tillegg mener hun at reaksjonene fra de som mener «det ikke er så farlig» kan bero på at voksne vil kose seg med god samvittighet.

- Det kan være mange grunner til at voksne ikke ønsker å tro at deres alkoholinntak påvirker barna. En av dem kan være ønsket om å kunne kose seg med alkohol med god samvittighet. Tror man at ens alkoholinntak påvirker barna, blir ikke samvittigheten så god.

Hun mener mange kan velge å bagatellisere.

- Kanskje gjør det at man bagatelliserer det man har lest eller hørt om barns opplevelser og reaksjoner. Det er ikke unaturlig å gjøre det, men det blir dessverre sånn at barna kan komme til å lide under det. Barn vil sjelden si ifra til foreldrene sine om de opplever alkoholinntaket som plagsomt. Barn er lojale og vil at foreldrene skal ha det bra.

Les også

Jul uten barna: - De første årene var det ille

Les også

Psykiater: - Barna sier jo ikke «mamma er så dritings at hun ikke kan smøre matpakke»

Les også

Hedda Kise: - Til og med da jeg var syk, smilte jeg og spøkte med hjerneskaden

Kommentarer til denne saken