(SIDE2):TV 2-programmet Matkontrollen har testet frokostblandinger som er rettet mot barn, og lot ungene selv plukke ut produktene de synes så best ut.

Frokostblandinger er gjerne plassert i barnets høyde, og har esker med mye farger og figurer. Tidligere i år sjekket Side2 sukkerinnholdet i de mest populære frokostblandingene blant barna i redaksjonen. Det ga oss en vekker over hvor mye sukker barnet kan få i seg ved dagens første måltid.

TV 2s forbrukerprogram viser at det langt ifra er blitt bedre i butikkhyllene. Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius har gått igjennom de sju typene barn valgte i Matkontrollens test, og sett på næringsinnholdet.

RANGERING AV FROKOSTBLANINGENE ETTER NÆRINGSINNHOLD:

Hun har vurdert innholdet etter følgende; kalorier, fett, mettet fett, karbohydrater, sukker, fiber, proteiner, salt og fullkornprosent.

Her er rekkefølgen fra best til verst:

1. Cheerios

2. Frozen

3. Nesquik

4. Lion

5. Wheetos

6. Choco pops

7. Chocokuler fra First Price

Alle eskene som barna plukket ut har over 20 prosent sukker. First Prices Chocokuler har aller mest med 36,8 prosent sukker.

- Spiser man dette til frokost er det som å spise godteri, sier Borchsenius til Matkontrollen og legger til:

- Frokostblandingene er usunne fordi de har lite fiber og mye sukker. Det er nesten bedre å spise iskrem enn dette. Da får man i alle fall i seg kalsium og protein, sier hun.

Denne liker barna minst

Chocokulene får ikke bare dårlig omtale av ernæringsfysiologen, det er også den frokostblandingen barna liker minst. TV 2-programmet har fått hjelp av barna til å smake på de syv ulike produktene, og First Price havner på bunn. Smaksmessig er Choco Pops favoritten blant de unge testerne.

- Vi er klar over at First Price Chocokuler ikke er et ernæringsmessig godt valg, Det er kun et av mange frokostalternativer i hyllene hvorav de fleste er sunne gode produkter. Chocokuler er der som et alternativ for de som ønsker et slikt produkt. Det er viktig å få sagt at vi har vært bevisste på at emballasjen ikke skal appellere spesielt til barn, sier kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland til Matkontrollen.

Matkontrollen sendes på TV 2 torsdag klokken 20.00.

HTML EMBED
embedNAvideo("R46swnyQTgGTBhylxzx02A", false)