Gå til sidens hovedinnhold

Gjesteredaktør Hanna Visnes om netthets: - Jeg har opplevd det på kroppen

(SIDE2): - Greia med netthets er at du ikke får sjansen til å forsvare deg. Skjer det verbalt i virkeligheten, er det lett å komme med en reaksjon. Skjer det i en privat Facebook-gruppe du ikke har tilgang til, er dette en urettferdig situasjon å være i. Du føler deg maktesløs, sier Hanna Visnes (17), gjesteredaktør i Nettavisen og ungdomsambassadør i Plan Norge.

11. oktober er FNs internasjonale jentedag. I anledning denne dagen er Hanna Visnes, ungdomsambassadør i Plan, gjesteredaktør i Nettavisen. Denne saken er publisert i forbindelse med markeringen av jentedagen.

Les Hannas blogg om barneekteskap her: Hvert andre sekund blir en jente giftet bort

Les intervju med gjesteredaktøren: - Jeg bestemte meg for å gå naken

- Man ikke ha en Facebook-gruppe

Netthets har de siste dagene kommet på dagsordenen igjen, i forbindelse med debatten rundt holdningene og uttalelsene i den lukkede Facebook-gruppen Mannegruppa Ottar. Blant annet har toppblogger Sophie Elise Isachsen fått trusler om vold og voldsutøvelse i gruppa.

Les også: Sophie Elise navngir menn som sprer sexbilde

Visnes mener det har gått så langt at gruppa burde vurderes lagt ned:

- Mannegruppa Ottar har fått så mye oppmerksomhet at man nesten må gjøre en risikovurdering av hvor alvorlig en slik gruppe er, og den som sitter som moderator burde vurdere om den burde få opprettholdes. Man ikke ha en Facebook-gruppe. Det er ingen som dør om akkurat den og den gruppa blir lagt ned. I dette tilfellet mener jeg det beste bare ville vært å fjerne den, sier Visnes.

Hun sier at hun samtidig er fullstendig klar over at gruppen opprinnelig er ment som humor og viser til lignende eksempler på forum for kvinner.

- Men når et mindretall kommer med så grove uttalelser og har enkelte holdninger, ville det vært naturlig fort meg at de som ikke har gjort noe galt tok avstand. Likevel er det fortsatt mange som er med i gruppa og ikke melder seg ut.

Les også: Har fått trusler etter å ha navngitt blogger

(Artikkelen fortsetter under)

Reagerer på holdninger

- De spøker om voldtekt, pedofili og incest og det finnes ingen sperrer. Hvis du ikke tar avstand, er du i mine øyne med på det, du også. Jeg mener dette er så grove holdninger at det ikke er plass uansett om det er en spøk. Dette gjelder ikke spesifikt menn - det er holdningene som ikke har noen plass noe steder.

Visnes sier hun først og fremst snakker med sine egne venninner om netthets, men at hun vet om at det er et utbredt problem også blant gutter.

- Selv har jeg fått høre at jeg er oppmerksomhetssyk. Det er trist – at vi har et samfunn med så mye jantelov at du blir hengt ut ved at du hever stemmen din. Det å ville ha en stemme betyr ikke at du er oppmerksomhetssyk. Det er overhodet ikke tilfelle.

Les Hanna Visnes' blogg her!

- Vanskelig å ta tak i

- Vi unge sier ikke så ofte stygge ting direkte til hverandre. Det er oftere at man ser halvironiske kommentarer som «Så fin du er» på et profilbilde med 15 likes. Alle vet at det er ironisk, men det er vanskelig å ta tak i, for personen det gjelder kan si at det var snilt ment, fortsetter Visnes.

Hun mener det ikke blir vist nulltoleranse og at folk flest er altfor redde for å si i fra. Løsningen ligger i mer kunnskap, mener hun.

- Vi møter vennene våre like ofte på internett som i det virkelige liv om ikke mer. I 2016 burde vi vite hva slags konsekvenser netthets kan ha, og kunnskapen bør tilføres i større grad. Jeg tror økende nulltoleranse og å gi folk kunnskap er nøkkelen, avslutter hun.

Mannegruppa Ottar svarer

Administrator i Facebook-gruppa «Mannegruppa Ottar», Kay Erikssen, ser ingen grunn til at gruppen deres skal fjernes.

- Det finnes jo veldig mange lukkede kvinnegrupper og forum der ute. Så hvorfor i alle dager skal ikke vi menn få lov å ha vår? Generasjonene før oss har jobba og ofret mye for den ytringsfriheten og likestillingen vi har i Norge i dag, og det ville vært et stort skritt tilbake på begge frontene dersom vi ble tvunget til å stenge, sier han til Nettavisen og legger til:

- Som du kanskje har fått med deg, så har det også kommet ut at mange av vitsene MGO har fått problemer for, har tidligere også vært lagt ut på et Kvinneforum (kvinneguiden). Hvorfor krever ingen at de legges ned?

Vi i Mannegruppa har ingenting imot kvinner, mener Erikssen.

- Det er kun humor, og vi følger et meget strengt regelsett.

Les også: Ida Fladen: - Småjenter kan ikke si nei til sex

Og denne: Nye tiltak for barnebruder i Norge

HTML EMBED
embedNAvideo("ODVNr-JYN1dx0g4T3G1B1g", false)
Reklame

NÅ: Tilbud på alle produkter fra Dewalt

Kommentarer til denne saken