(SIDE2): Alle som har vært gjennom et samlivsbrudd, vet hvor vanskelig og vondt det er.

LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen når man slutter å ha sex

De aller fleste par som går fra hverandre, har i lang tid forsøkt å redde forholdet. Kanskje har man oppsøkt samlivsterapeut for å prøve å løse opp i problemene, men ikke alle går seirende ut av terapirommet. Noen par innser etter hvert at de har det bedre fra hverandre, og velger å gå fra hverandre.

Årsakene kan være mange, og varierer nok fra par til par. Samtidig vet vi at menn og kvinn ofte oppgir ulike grunner til at samlivsbruddet til slutt ble et faktum.

LES OGSÅ: Disse personlighetstrekkene går igjen hos de som er utro

Side2 har spurt to samlivsterapeuter, Trine Huseby og Kate Elin Søyland, om de vanligste årsakene til at kvinner velger å gå fra mannen sin. Skulle du kjenne deg igjen i flere av disse punktene, men har lyst til å fortsette å kjempe for forholdet, så trenger det ennå ikke å være for sent.

- Men start prosessen før det blir for tungt. Arbeidet blir mer lystbetont og resultatene kommer raskere, skriver Huseby på sin blogg.

Søyland er samlivsterapeut ved praksisen Åpen Dialog i Sandnes, mens Trine Huseby er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og skriver i tillegg en blogg om parforhold.

1. Følelsene har forsvunnet

- Dette er den årsaken kvinner oftest oppgir når de velger brudd. I disse tilfellene har det ofte gått lang tid uten at paret har klart å opprettholde den følelsesmessige nærheten. Disse kvinnene gir uttrykk for at de savner oppmerksomheten hans, fellesskap og gode samtaler, å være kjærester og å være nær – sånn som de var før, sier Trine Huseby.

2. Dårlig kommunikasjon over tid

- Mange par sliter med kommunikasjonen i samlivet, og det trenger ikke være et godt tegn at dere ikke krangler. Dette er en av de aller vanligste årsakene til at kvinnen går. Mangel på åpen dialog gjør at samlivsfloker eskalerer, og da har det gjerne pågått over år, sier Kate Elin Søyland.

Kvinner i slike forhold har gjerne tatt opp vanskelige tema over tid, uten å få den reaksjonen hun ønsker. Mannens reaksjon kan ha vært å krangle i stedet for å lytte eller å bagatellisere det hun forsøker å ta opp, spesielt om han er konfliktsky. Dette kan skape fysisk og emosjonell kulde, og avstand i forholdet. Mannen på sin side kan føle seg kritisert og lite verdsatt. Sextørke, overflatisk kommunikasjon og lite emosjonell nærhet preger samlivet – mens de utad gjerne kan de fremstå som det perfekte paret i vennegjengen. Hun er ensom bak den fine fasaden og lengter etter å bli sett og hørt.

- For slike par kan det være en kamp å få komme til parterapi da han jo syns de har det «veldig bra» eller at «det er jo helt vanlige problemer som alle andre har» og mener at hun overreagerer. Det gjør hun imidlertid ikke – og en del slike par kommer dessverre for sent til parterapi, noe mange menn angrer bittert på, sier Søyland.

3. Mistet håpet

- Kvinner som oppgir at de ønsker å avslutte samlivet, oppgir ofte at de ikke ser noen muligheter for at de skal få det til, og at de etter mange fremstøt og uinnfridde forventninger, har mistet håpet, sier Huseby.

Hvis kvinnen har opplevd å bli avvist i sitt forsøk på å snakke om problemene eller aktivt prøve å bedre forholdet, vil hun etter hvert gi opp. Hun føler seg ensom i tosomheten, som Søyland sier.

- Jeg har møtt mange kvinner i terapirommet som opptrer mer som en parterapeut enn kjæreste overfor sin mann. Det indikerer at de ikke er sammen om problemene og relasjonens indre liv. Hun opplever gjerne at han ikke tar samlivsflokene på alvor og er lei av å ta utallige initiativ for å reparere eller snakke sammen som av mannen gjerne bare oppfattes som «mas» eller at hun «aldri er fornøyd». Intensjonen hennes er positiv, problemet er bare at effekten ofte blir negativ. Som igjen går utover mannens selvtillit, og kvinnens tålmodighet, sier Søyland.

4. Tatt for gitt

- Kvinner som oppgir dette som grunn, beskriver at de ikke føler seg sett, anerkjent og verdsatt. De savner at han gir komplimenter, at han er oppmerksom på hvordan hun har det og tar hensyn, at han viser interesse for henne som samtalepartner og at han viser takknemlighet for den hun er og det hun gjør, sier Huseby, som har skrevet om dette på bloggen sin.

Noen kvinner opplever at mannen forholder seg til andre mennesker med større respekt og oppmerksomhet, noe som igjen forsterker følelsen av å bli tatt for gitt.

5. Tar ikke ansvar

Mange kvinner opplever å ha hovedansvar for barn, hjem og parforholdet. Mens enkelte liker dette ansvaret, er det andre som kan synes det blir for stort, og sitter igjen med følelsen av å være alene om alt.

- Kvinnene som oppgir dette som årsak til at de ønsker brudd, har gjerne formidlet i klartekst at hun ikke ønsker å ha det slik og at hun vil han skal ta mer ansvar. Mange forteller at dette fører til anstrengelser og forbedring for en periode, før de faller tilbake til gamle mønstre, sier Huseby.

HTML EMBED
embedNAvideo("rZkVbQtIEQpDvDyi4nDiNg", false)

LES OGSÅ: Her er forskjellen på hva kvinner og menn anser som utroskap