Gå til sidens hovedinnhold

- Det er like ofte menn som mangler sexlyst

At kvinnen har mer lyst på sex enn kjæresten, er et helt vanlig problem, sier Siv Gamnes.

(SIDE2): - Det er mange menn som oppsøker meg på grunn av lav sexlyst, og som viser seg å ha ereksjonssvikt. Ofte har de en partner som er veldig glad i sex, og som også har mye erfaring, sier sexologisk rådgiver, sykepleier og Nettavisen-blogger Siv Gamnes til Side2.

Myten om at mannen er pådriveren og den mest virile i et forhold lever fremdeles i beste velgående. Men det er på ingen måte virkeligheten.

LES OGSÅ: 6 ting som skjer med kroppen når du slutter å ha sex

- Det er veldig lett å tenke på at det er hun som ikke har lyst. Men av de som oppsøker meg, er det nesten like hyppig andre veien, sier Siv Gamnes.

LES OGSÅ: I denne «farlige» alderen er du mest utro

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

HTML EMBED
embedNAvideo("rZkVbQtIEQpDvDyi4nDiNg", false)

Får problemer med ereksjonen

Når par oppsøker sexologisk rådgivning på grunn av lav sexlyst, har det ofte gått så langt at mannen har fått problemer med ereksjonen. Årsaken kan være fysisk, men vel så ofte er det fordi han stiller, muligens litt uklare, forventninger til seg selv som til slutt går over i prestasjonsangst.

- Hun kan ha lagt lokk på sine lyster fordi hun opplever å bli avvist. Mens han føler seg litt overkjørt av hennes initiativ, og legger lokk på sine lyster fordi penis svikter, forklarer Gamnes.

Har lyst, men får det ikke til

At lysten på sex ikke fordeler seg jevnt hele tiden i et forhold, eller at en kanskje har mer lyst enn den andre, er ikke en unormal situasjon.

Gamnes sier at verken kvinner eller menn kan kreve at den andre skal tilfredsstille en til enhver tid.

Men over tid er et godt sexliv et gjensidig forhold som trenger å pleies fra begge parter.

Siv Gamnes møter imidlertid stadig flere menn i sin praksis som har lyst på sex med kjæresten, men ikke får det til.

- Han vil jo, men han klarer ikke å spille på lag med prestasjonen. Ofte skyldes problemet forventningene han skaper i eget hode. Mannen vil gjerne være bedre enn andre hun har hatt før. De vil være den sterke Don Juan-en og være pådriveren, men så får de det ikke til, sier Gamnes.

Sexnormer i endring

Hun mener at samfunnsnormene og forventningene i det som ligger i «det sterke kjønn» spiller inn.

- Mange ganger tror mennene at det er noe fysisk galt med dem, men så er det ofte bare et mønster de har skaffet seg selv, sier hun, og presiserer at både lav sexlyst og ereksjonssvikt kan ha andre og sammensatte årsaker.

Selv mener hun dette er medaljens bakside av at kjønnene er blitt mer likestilt, også i sexlivet.

- Jeg er glad for at det begynner å bli mer aksept for kvinnens seksualitet, det at hun kan være like sterk og driftig som mannen. Det er utelukkende positivt. Men jeg føler samtidig at vi er i en overgangsfase der vi får se «bivirkningene». I de neste generasjoner er det forhåpentligvis ikke et problem for mannen at kvinnen er en pådriver.

LES MER OM DISSE TEMAENE: (Artikkelen fortsetter under)

Les også

Mange klarer ikke å slutte med Tinder, selv ikke når de føler det ikke er bra for dem

Les også

Seks grunner til at sextørke kan være bra for deg

Les også

Derfor føles orgasme så godt

Rammer også unge menn

Ereksjonssvikt er ikke noe som kun rammer godt voksne menn.

- Jeg har møtt altfor mange unge menn som sliter med lystproblematikk og ereksjonssvikt, og som er i et parforhold der seksuallivet ikke fungerer. Uansett alder anbefaler jeg alltid at de likevel tar en sjekk hos fastlegen og kartlegger om det er noe fysisk som er årsaken, sier hun.

For mange menn er manglende lyst forbundet med skamfølelse.

- Det beste rådet er å fjerne alle krav, og at kvinnen i en periode ikke tar initiativ – ikke er pådriveren. På den måten klarer han ofte å roe ned prestasjonsangsten. Jeg har sett at en liten periode uten krav om sex, kan føre til at problemet blir løst, sier Gamnes.

Slutte å sammenlikne deg med eksen

Men som hun sier – ofte er det mer komplekst enn som nå. Og da må man nøste i ulike problemstillinger. Men å slutte å sammenlikne seg med tidligere partnere, er uansett en god idé.

- Du må tenke at det å være sammen med den andre er like nytt for begge parter. Det betyr egentlig lite hva slags erfaringer man har før. Er man fornøyd med den partneren man nå har, er det ingen grunn til å sammenlikne. Og det er jo en grunn til at tidligere forhold tok slutt, sier hun.

SE OGSÅ DISSE VIDEOENE:

HTML EMBED
embedNAvideo("vhz41xhB_lXGgAPspxZlUA", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("Dxcdmxem3XHeco1Zl30Xhg", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("m_Xa2NmoRABGUpQjee-8yw", false)

LES OGSÅ: Forskning: En av de største sex-mytene avslørt

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken