Gå til sidens hovedinnhold

Ett år etter «The Biggest Loser Norge», slik går det med deltakerne

- Man må være psykisk sterk for å gå gjennom det vi gjør, mener May Jorun Bjølgerud, som gikk ned 60 kilo i løpet av konkurransen.

HTML EMBED
embedNAvideo("QRHzTO9lunqa7YfpRuitDg", true)

(SIDE2): Det har gått et år siden den norske «Biggest Loser»-finalen, der Lars Johansen, med et imponerende vekttap på 68,5 kilo, gikk seirende ut.

LES OGSÅ: Se de utrolige før- og etterbildene

Deltakerne startet på treningsleir i Holmsbu, der de trente i opptil åtte timer om dagen og fulgte en relativt streng kostholdsplan. Enkelte av deltakerne var nede i 750 kalorier, men jevnt over lå inntaket på rundt 1.000 kalorier.

Kiloene raste av, og på seks måneder gikk de tolv deltakerne ned nesten 600 kilo til sammen.

Men hva skjedde etter konkurransen var over og deltakerne måtte klare seg på egen hånd?

Se video øverst i saken!

13 av 14 la på seg igjen etter konkurransen

Av erfaring vet man at det ikke nødvendigvis er det å gå ned i vekt som er det vanskeligste, men å holde vekta nede for godt. Kevin Hall, forsker ved The National Institutes of Health i USA, har fulgt totalt 14 amerikanske «Biggest Loser»-deltakere, skriver Business Insider.

Av de 14 han fulgte, hadde 13 av dem lagt på seg igjen etter konkurransen var over. Fire av dem er tyngre i dag enn de var da de først ble med i Biggest Loser.

Årsaken er at kroppen kjemper mot vektnedgang, spesielt etter man har vært på diett og trent hardt og ofte. Fordi man har spist færre kalorier, vil forbrenningen gå ned, og mange opplever å legge raskt på seg når matinntaket går opp igjen.

Nesten alle de 14 deltakerne Hall fulgte måtte ligge på et lavere kaloriinntak enn det som var normalt for mennesker med samme vekt. Økte de inntaket, gikk de relativt raskt opp i vekt.

Saken fortsetter under.

HTML EMBED
embedNAvideo("di2sPwFbf44N1fi5z9gfYQ", false)

- Har vært over 100 kilo, det var helt krise

Side2 har pratet med fire av Biggest Loser-deltakerne, nesten akkurat ett år etter finalen. De forteller alle at de har gått litt opp i vekt, men at de er langt unna den vekta de lå på før konkurransen.

Erik Berg gikk ned totalt 74 kilo, og vant den såkalte hjemmeprisen. Han veide 85,3 kilo på finaledagen, og ligger i dag på rundt 95 kilo.

- Rent mentalt har det vært tungt å se at vekttallet har gått oppover. Jeg tenker hele tiden «nå må jeg passe meg slik at jeg ikke veier for mye», og det handler jo om at jeg har vært overvektig så lenge og ikke vil tilbake dit. Jeg har også vært over 100 kilo etter konkurransen, og det var helt krise. Men jeg jobber med å lære meg at det viktigste er å føle seg vel, ikke å veie lite, sier Erik til Side2.

24-åringen forteller at han nå prøver å bygge muskler i håp om å kunne stramme opp den overflødige huden. Han må fortsatt holde fokus på kaloriinntaket, og ligger på rundt 1600-1800 kalorier om dagen.

- Det er jo vesentlig mindre enn andre menn på 95 kilo, men dette var jeg også forberedt på. Jeg må jobbe meg gradvis oppover og prøve meg frem. Vi i Biggest Loser har jo gått gjennom en ekstrem prosess, og på det minste var jeg nede i 750 kalorier om dagen. Nå må jeg hele tiden fokusere på å spise det kroppen min trenger, ikke bare det jeg har lyst på, sier Erik.

Gått opp 14 kilo, men trives med det

Per Arne Ramberg (23) deler mange av Eriks erfaringer. Han gikk ned totalt 68,8 kilo, og de fleste kiloene tok han av etter han forlot Holmsbu. På finaledagen veide Per Arne 86,8 kilo, i dag veier han rundt 100.

- Det var ikke noe mål for meg å bli liggende på 86 kilo, det var jo for konkurransen sin del at jeg tok av såpass mye. Nå trives jeg godt med vekten min, og trener fortsatt både styrke og kondisjon flere dager i uka. Livet mitt er absolutt bedre etter Biggest Loser, jeg er aktiv, har fått mer selvtillit og lykkes i jobben, sier Per Arne.

Hvis Per Arne inntar mellom 2100 og 2300 kalorier daglig, så holder han vekta. Det er litt mindre enn de fleste menn på 100 kilo, men Per Arne har et avslappet forhold til det.

- Jeg følger en kostholdsplan, men unner meg å spise det jeg har lyst på av og til. Men avviker jeg fra normalt kosthold legger jeg merke til at det ikke skal så mye til før jeg legger på meg, så jeg har tatt meg selv i nakken noen ganger, sier Per Arne.

LES OGSÅ: Disse feilene gjør mange når de prøver å gå ned i vekt

Hadde det veldig vanskelig etter finalen

Romina Dehzani (26) gikk ned 61,1 kilo og kom på andreplass i Biggest Loser. Hun endte på 79,3 kilo, og har lagt på seg litt over 10 kilo etter konkurransen.

- I dag har jeg det bra, men den første perioden etter konkurransen var veldig tøff for meg. Alt var over, og jeg måtte liksom finne min egen vei, og syntes det var veldig tungt. Jeg skulle jo egentlig ha det bra og skulle vært på rosa skyer, men ingen visste hvordan jeg hadde det inni meg, sier Romina.

Hun opplevde voldsomme «cravings», og greide ikke å styre matinntaket. Fordi hun hadde vært flink så lenge, følte hun også at hun fortjente å spise det hun ville.

- Kroppen min reagerte på en veldig spesiell måte etter konkurransen, det var som om den ville legge på seg og jeg ble helt besatt av mat. Først trodde jeg jo at jeg var blitt psykisk syk, men så leste jeg meg opp på dette og fant ut at det er ganske normalt at kroppen prøver å kjempe seg opp i vekt igjen.

I dag har Romina det mye bedre, og har greid å finne tilbake til en trenings- og diettplan hun trives med.

- Jeg fant tilbake til treningsgleden, og gjør ting jeg trives med på trening. Det har hjulpet meg mye. Jeg holder vekta hvis jeg ligger på rundt 1800 kalorier. Koser jeg meg en dag, er jeg litt strengere de andre dagene. For meg handler det om balanse.

Fokuserer på sunnhet og prestasjon - ikke vekttallet

May Jorun Bjølgerud (38) gikk ned totalt 59 kilo i Biggest Loser, og veide 81,8 kilo på finaledagen i mai 2015. Nå ligger hun mellom 93 og 97 kilo, men sier til Side2 at hun ikke fokuserer så mye på tallet på vekta.

- Jeg fokuserer heller på sunnhet og prestasjon, som at jeg har gjennomført en sykkelrunde på 67 kilometer, eller 17, om det var det jeg fikk til den dagen. Eller at jeg, som er redd for vann, ble med på et sprint-triatlon, og at guttungen løper 10 kilometer sammen med meg. Eller det absolutt viktigste av alt: At jeg fortsatt har plass til mine tre barn på fanget mitt! Det var jo motivasjonen for å bli med i utgangspunktet, sier May Jorun.

Selv om «helvetesuka» med Adrian Paul, treneren for blått lag, på Holmsbu var tøff, sier May Jorun at det ikke kan sammenlignes med det livet som ventet på henne hjemme.

- Vi lærte alle mulige triks for å påvirke tallet på vekta, men vi tok til oss lite kunnskap om tiden etter programmet ble spilt inn. Søvn, stressmestring og mental styrke ble utelatt, og vi fokuserte i stor grad på å telle kalorier inn og kalorier brukt. Går man tilbake til det livet man hadde før konkurransen vil man nok rask legge på seg igjen. Livsstilen man hadde var jo i stor grad årsaken til at man var såpass overvektig, sier May Jorun.

- Man må være psykisk sterk

Selv har hun jobbet mye med å endre livsstilen sin i etterkant av konkurransen, slik at ikke kiloene kommer tilbake.

- Man må være villig til å gjøre drastiske endringer, som å skifte jobb, selge bil, flytte, bytte ut enkelte i omgangskretsen og sette nye grenser for seg selv og sine. Denne prosessen er vanskelig, og vi deltakerne møter den uten noe verktøy tilpasset vår egen situasjon. Jeg har sagt hele tiden at man må være sterk psykisk for å gå gjennom det vi gjør.

May Jorun er likevel glad for at hun var med i Biggest Loser, mest fordi hun føler hun har blitt kjent med seg selv på nytt.

- Det er ikke centimeter og kilo som gjør folk lykkelige! Jeg så ikke på meg selv som så stor som jeg faktisk var blitt da jeg veide 140 kilo. Det var først da jeg gikk ned 60 kilo og så de gamle klærne mine at jeg forsto hvor sykelig overvektig jeg hadde vært. Derfor har jeg også hatt vanskeligheter med å «se» den nye meg etter finalen. Selv på 81 kilo var jeg ikke fornøyd, hodet henger langt etter kroppens forandring og man har sjelden et riktig syn på seg selv, uansett hvor man er.

- Alle har gått litt opp i vekt

Personlig trener Tonje Jenssen trente det røde laget i Biggest Loser, og har god kontakt med alle sine deltakere i dag.

- Vi hadde et reunion i februar, og det gikk veldig fint. Samtlige av dem har betraktelig bedre livskvalitet i dag enn før Biggest Loser, samtidig som de alle har gått litt opp i vekt. Men de er langt unna der de var før konkurransen, og jeg hadde forberedt dem på litt vektoppgang, sier Jenssen til Side2.

Biggest Loser-vinneren, Lars Johansen, gikk som nevnt ned 68,5 kilo på seks måneder. Det vil si at han gikk ned cirka 11,5 kilo i måneden, altså rundt 2,8 kilo i uka.

Med tanke på at man gjerne anbefaler en ukentlig vektreduksjon på 0,5-1 kilo i uka, er det svært mye.

- Anbefaler du å gå like raskt ned i vekt som det Lars gjorde?

- Nei, absolutt ikke. Men dette var en konkurranse, og deltakerne var klare over hva de gikk til. I tillegg må vi huske på at de hadde alt tilgjengelig på Holmsbu. Røde Kors var der, og de tok blodprøver og andre tester hver eneste uke. Så alt var under veldig kontrollerte omstendigheter, sier Jenssen.

Bruk målebånd i stedet for vekt

Uavhengig av hvor raskt du har gått ned i vekt, er det utfordrende å holde vekta nede, påpeker Jenssen.

- Man må handle smart og være tålmodig. Du bør stabilisere vekta di ved å gå sakte opp i kaloriinntak, slik at kroppen rekker å bli vant til det. Jeg anbefaler dessuten å skifte fokus fra hvor mye du veier, til hvor bra du har det. Finn en målsetning innenfor fysisk prestasjon, og jobb mot det målet. Vi vet at muskler veier mer enn fett, så det er i tillegg lurt å bruke målebånd i stedet for å kun fokusere på tallet på vekta, sier hun.

HTML EMBED
embedNAvideo("CarMqo0UeAIT8wHzSeU5YA", false)

LES OGSÅ: Disse feilene gjør mange når de prøver å gå ned i vekt

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller