Gå til sidens hovedinnhold

«Forbudte» fantasier: Derfor bør du ikke dele fantasien din

- Har du glede av en seksuell fantasi, bør du tenke deg godt om før du deler den med partneren, mener sexolog Siv Gamnes.

(SIDE2): Det er ikke helt uvanlig å fantasere om sex med andre personer enn kjæresten. Noen fantaserer om sjefen, noe om sex med samme kjønn og noen kanskje om en annen type sex enn det de er fornøyd med å ha.

Denne saken er en del av en serie der Side2 etter søkelys på de vanligste spørsmålene vi stiller sexologen. Forrige gang skrev vi om at sexmyten om sexlyst står for fall.

Ulike nyanser av forbudt

Sexologisk rådgiver ogsykepleier Siv Gamnes sier det er ingenting i veien for å ha seksuelle fantasier. Men mange opplever det litt «forbudt».

-Det er veldig forskjellig hva folk oppfatter som forbudt. For noen føles uskyldige fantasier forbudt å ha. Mens andres fantasier kan handle om ting som er forbudt med norsk lov, som sex med et familiemedlem, med et dyr eller et barn, og da er vi over i noe annet, sier Gamnes.

FOLK LAR SEG OFTE SJOKKERE AV ANDRES SEXHISTORIER SOM HER:

HTML EMBED
embedNAvideo("5WZXX9-LtdcXrUbGDYsa8g", false)

Siv Gamnes, som blogger for Nettavisen, har tidligere svart på spørsmål fra en kvinne som fantaserte om å ha sex med en av samme kjønn, skjønt hun aldri hadde hatt et lesbisk forhold eller forelsket seg i en jente.

Enkelte fantasier går igjen

Og det er en fantasi som går igjen;

- Fantasier om å ha sex med en av samme kjønn selv om personen definerer seg som heterofil, skaper problemer for mange. De undrer seg over om de er lesbiske eller homo. Eller motsatt - en som definerer seg som homo, kan fantasere om heterofil sex. Fantasier om tidligere partnere gjør at de føler at de «svikter» sin nåværende. Noen fantaserer om å ha sex med partneren til en venn eller venninne - eller naboen og føler seg utro. Dette er det jeg definerer som de mer uskyldige fantasiene, sier Gamnes.

Les hva Siv Gamnes mener om morgensex kan gi deg en rekke fordeler.

Siv Gamnes sier slike uskyldige fantasier slett ikke trenger å være negative.

Det er viktig å se forskjellen på en tanke (fantasi) og en handling. En tanke/fantasi er ikke «farlig» eller forbudt før den eventuelt blir forsøkt satt ut i livet, at man handler, sier hun.

Det kan hjelpe å forstå at en tanke - altså fantasien - er der for å skape sexlyst og rett og slett kan ses på som et "seksuelt hjelpemiddel" - for å bli (mer) kåt, sier hun.

Nylig fant forskerne en stor faktor for folk som hadde et godt sexliv over tid.

Å fortelle partneren

Det er ikke uvanlig at Gamnes møter personer i sin terapi, som har dårlig samvittighet og lurer på om de skal fortelle partneren om sine seksuelle fantasier – som kanskje ikke omfatter den man er kjæreste med.

- Jeg ber alltid personen om å tenke gjennom HVORFOR de ønsker å fortelle om fantasien til partner. Hva vil de oppnå med det? Ikke alle fantasier egner seg til å deles med noen og er best om man holder for seg selv. Noen fantasier kan også såre partner eller skape utrygghet hos dem, sier hun.

Mange opplever også at «lufta går litt ut av ballongen» når de deler fantasien med noen.

- Dermed mister de kanskje noe av det seksuelle hjelpemiddelet som fantasien i utgangspunktet fungerte som, sier Siv Gamnes.

SE OGSÅ:

HTML EMBED
embedNAvideo("rZkVbQtIEQpDvDyi4nDiNg", false)
Les mer

Derfor føles orgasme så godt

Les mer

5 grunner til at forholdet ryker

Les mer

Hvordan finner jeg G-punktet?

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus