Gå til sidens hovedinnhold

Hver tredje norske 3-åring har hull i tennene

Nå innkalles 2-åringene til tannkontroll.

(SIDE2): Alle foreldre til barn som er født i 2014 i Bjølsen og Sagene skolekrets i Oslo har nå fått, eller får et brev, i posten fra Barneklinikken ved Det odontologiske fakultet.

I brevet får barna tilbud om gratis undersøkelse og behandling allerede fra 2-års alder.

- Lenge ønsket å kalle inn barn tidlig

Vanlig praksis er at barn blir innkalt til første tannhelsekontroll når de er rundt 3 år gamle.

- Vi har lenge ønsket å kalle inn barn på et tidligere tidspunkt, slik det gjøres i blant annet Sverige og Danmark, sier professor Ivar Espelid ved Det odontologiske fakultet, Avdeling for pedodonti og atferdsfag.

Grunnen skal være at undersøkelser har vist at så mange som hver tredje 3-åring har hull eller begynnende hull i tennene og at dette kan forebygges ved at begynnende angrep blir oppdaget tidlig.

- Vi kan derfor unngå at skadene på tennene blir verre og at begynnende hull kan stanses før de blir fyllingskrevende.

- Noen barn har uheldige vaner

Ifølge Barnehelserapporten, som ble publisert i februar 2016, får barn og unge i seg for mye sukker fra sukkerholdige drikker og godteri og selv om utviklingen har gått i riktig retning, er salt og sukker fortsatt en utfordring.

- Er det flere små barn med hull i tennene nå enn tidligere?

- Nei, de aller fleste små barn i Norge har god tannhelse, men vi ser at noen barn har uheldige vaner som kan gi hull. Som saft på tåteflaske om natten og slike ting. Barn er jo prisgitt sine foreldre og noen foreldre har uheldige vaner.


- Er innkallingen av 2-åringer spesielt for denne skolekretsen i Oslo?

- Innkallelsen kommer fordi vi har ansvaret for skolebarna i denne skolekretsen, og vi har sett at det kan være gunstig å komme på banen tidligere. Dette er noe vi har ønsket lenge. Helsedirektoratet er også enig i at barn trenger undersøkelse av tennene på et tidlig tidspunkt.

- Ny kontroll ved helsestasjonene

Espelid kan fortelle at direktoratet anbefaler at barn under 3 år skal få munnundersøkelser ved respektive helsestasjoner rundt om i landet, og at munnundersøkelsen kombineres med helsestasjonskontrollene.

- Helsemyndighetene holder for tiden på å utvikle nye retningslinjer til blant andre tannleger, tannpleiere og helsesøstre rundt barns tannhelse, forklarer Espelid, som sitter i arbeidsgruppen for de nye retningslinjene.

- Det faglige grunnlaget ved Helsestasjonene skal styrkes, og ved å gjøre en enkel munnundersøkelse ved helsestasjonen kan barn som trenger videre tannbehandling henvises videre.

- Småspising kan gi hull

- Noen gode råd til foreldre for god tannhelse hos barn?

- Husk tannpuss med fluortannpasta morgen og kveld fra første tann. La barnet spise regelmessig fordi småspising mellom måltider kan føre til hull. Vann er anbefalt drikke om natten. Et godt råd er å unngå saft på flaske eller hyppig inntak av annen sukkerholdig drikke. Gode kostvaner styrker kroppen og er godt for tannhelsen.

HTML EMBED
embedNAvideo("N-3a_BUjdl4TZMQF7lY4yA", false)
Les også

Seks myter om tannhelsen din

Les også

Det finnes et supertriks mot syreskader

Les også

Dette prøver munnen din å fortelle deg

HTML EMBED
embedNAvideo("tOt7b1fLj_e3c44V0S3j6w", false)

Kommentarer til denne saken