(SIDE2): - Selv om Kvikk Lunsj nå kommer i en mørkere variant så betyr ikke det at det er et «sunnere valg», sier Side2-blogger og ernæringsfaglig rådgiver Silje Bjørnstad.

I september lanserte Freia nyheten: Kvikk Lunsj mørk. Selv reklamerer sjokoladegiganten med at forbrukeren i en lengre periode har etterspurt Kvikk Lunsj med mørk sjokolade, og nå er den i butikk.

Vi har sammenlignet smaken på den mørke nyheten med den originale sjokoladen, og også sett på næringsinnholdet. Har vi fått en ny favoritt å ta med på tur?

Tidligere i høst har vi vurdert den nye Sprite-brusen, samt at både barn og voksne har smakt på grønnsakspølser.

Vi har også skrevet om de nye popcorn-produktene som inneholder både frukt-og smørsmak.

Smakstest av Kvikk Lunsj

Kvikk Lunsj mørk, terningkast: 5

- Fy, søren. Mums. Det nye medlemmet i Kvikk Lunsj-familien min. Smaker aldeles snadder. Ikke bedre enn originalen, men den mørke sjokoladen er passe søt, passe syrlig og står godt til kjeksen.

- Smaker veldig kakao, litt mer besk. Mye bedre enn klassikeren.

- MMM. God. Den mørke sjokoladen passer godt til kjeksen, en ny favoritt.

- Knallgod.

- Fikk ikke helt Kvikk Lunsj-følelsen. Kommer nok til å kjøpe den originale - i alle fall når jeg skal på tur.

Kvikk Lunsj original, terningkast: 4

- Gode, gamle originalen. Jeg elsker jo Kvikk Lunsj. Søt og god. Mindre smak enn den mørke.

- Evig klassiker, kan ikke snakke om norsk sjokolade uten å nevne Kvikk Lunsj.

- God, men tydelig behov for fornyelse. Klassiker likevel.

- Denne blir altfor søt sammenlignet med den mørke nyheten. Nå føles den kjedelig i forhold.

- Lite som kan slå denne. Den er og blir bedre enn den nye varianten.

(Artikkelen fortsetter nedenfor videoen)

HTML EMBED
embedNAvideo("Dxcdmxem3XHeco1Zl30Xhg", false)

- Kvikk Lunsj erstatter ikke mat

Bjørnstad har sett på næringsinnholdet i de to sjokoladene, og svarer på spørsmålene om hva hun tenker generelt om Kvikk Lunsj som sjokolade, og Norges selvutnevnte tursjokolade.

- Ernæringsmessig er sjokolade, som de fleste vet, noe som er forbundet med kos, det inneholder mye tilsatt sukker og fett, og er ikke noe som skal erstatte vanlig næringsrik mat. Man sier ofte at sjokolade er «tomme kalorier», altså at det er energirikt, men bidrar lite med de gode næringsstoffene. Dette gjelder også for Kvikk Lunsj, tursjokolade eller ei, sier Bjørnstad og legger til:

- I tillegg til sjokolade så består Kvikk Lunsj av kjeks som heller ikke kan skryte av å bidra med næringsrik energi. Kvikk Lunsj er på ingen måte noe som kan erstatte en næringsrik matpakke på tur, men den er med i sekken fordi det for mange har blitt en tradisjon å ha med «tursjokoladen» når man er på tur og at den derfor er med for kosens skyld. De fleste trenger noe mer næringsrikt som bidrar med langvarig energi for å holde energinivået oppe på en lengre tur.

HER KAN DU FÅ STOR OVERSIKT OVER ALLE HØSTENS MATNYHETER.

Hvilken er «sunnest?»

Bjørnstad har inntrykk av at mange tror at «mørk sjokolade» er noe man kan spise ubegrenset av, fordi det er «sunt».

- Mer konkret er det kakaoiinnholdet i sjokoladen som bidrar til at mørk sjokolade «er et sunnere valg» enn lys sjokolade, men mørk sjokolade inneholder også som oftest tilsatt sukker, fett og mye kalorier. Man sier gjerne at «jo høyere kakaoinnhold det er i sjokoladen, desto bedre». Rå kakao er en kilde til både antioksidanter og ulike vitaminer og mineraler, men i et bearbeidet produkt som sjokolade så er det stor risiko for at innholdet av de gode næringsstoffene blir negativt påvirket når det bearbeides slik som det blir under produksjonen av sjokolade, sier Bjørnstad og understreker:

- Det er også mange mørke sjokolader som har et høyere kaloriinnhold per 100 gram enn tradisjonell, lys melkesjokolade, slik at det fort kan bli mange ekstrakalorier selv om du velger det «sunnere, mørk sjokolade» enn «lys sjokolade».

Den ernæringsfaglige rådgiveren påpeker derfor at selv om Kvikk Lunsj kommer i en mørkere variant, så betyr ikke det at det er et sunnere valg. Begge Kvikk-Lunsj-sjokoladene har oppgitt sukker som hovedingrediens og den vanlige Kvikk Lunsj-sjokoladen et kakaoinnhold på «minst 30 prosent», mens den mørke sjokoladen inneholder «minst 44 prosent kakao», opplyser hun.

- Med andre ord er det ikke store ernæringsmessige ulikheter på disse to sjokoladene, og som med det meste annet vi spiser, så handler det ofte om mengden man putter i seg. Selv om en sjokolade nå kommer i «mørkere variant» så fortjener det ikke nødvendigvis et «sunnhetsstempel» av den grunn. De fleste forbinder jo faktisk mørk sjokolade med sjokolader som har et kakaoinnhold på minst 70 prosent eller mer, og jo høyere kakaoinnhold, jo bedre.

LES OGSÅ SAKEN: Smaker billig eller dyr sjokolade best?