Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg kan bli forbauset over hvor lenge folk har funnet seg i smerter under sex

For noen går det så lang tid at de unngår å ha samleie. Og det kan ha en årsak de ikke vil snakke om.

(SIDE2:) - Smerter ved samleie rammer både kvinner og menn, sier sexolog Siv Gamnes til Side2.

LES OGSÅ: Seks grunner til at sextørke kan være bra for deg

Søk hjelp fort

En gjenganger for Gamnes’ sexologiske rådgivning er at folk kommer til henne og forteller at de har smerter under samleie. Det kan ha mange ulike årsaker. Men ofte har de som kommer til Gamnes én ting felles.

De har unnlatt å oppsøke hjelpe ganske lenge.

- Til lenger du går med denne type problematikk, jo lenger tid tar det å nøste opp i. Men det er ikke håpløst, sier Gamnes.

Likevel:

- Skjer det deg gang på gang på gang over en viss tid, så oppsøk hjelp, sier hun.

SE OGSÅ: - Morgensex kan gi deg en rekke fordeler

Kan ramme ammende kvinner

Årsakene til smerter under samleie er mange.

-Det kan ramme kvinner som har tørr skjede, slik at friksjonen gjør den sår og øm. Gravide kvinner, og spesielt kvinner som ammer, kan også oppleve smerter under samleie. Det er fordi kvinnen, mens hun ammer, er i det vi kaller en hormonell overgangsalder på nivå med en kvinne som er i menopausen. Man får rett og slett ikke helt kroppslig respons.

- For spesielt yngre kvinner, så kan stram skjedekrans, det som tidligere ble kalt jomfruhinne, være årsaken. For menn handler det ofte om stram forhud eller andre anatomiske årsaker.

-Jeg ser at ofte er inngangsporten til dette temaet ofte er fysisk fordi de fysisk opplever smerte ved samleie. Men for mange kommer den psykiske faktoren oppå. Fordi man blir stresset av tanken på seg, og gruer seg, påvirker det igjen hormonene som for eksempel fukter skjeden, sier Siv Gamnes.

Veldig mange som oppsøker Gamnes, håper at problemene deres «bare kan fikses».

-Veldig mange ønsker nok at hele forklaringen skal være fysisk for da er det lettere å gjøre noe med. Og selvfølgelig bør alle som opplever smerter ved samleie over tid, ta et legebesøk eller en gynekologisk undersøkelse.

Om ikke noe fysisk avdekkes, forsøker Siv Gamnes dem å gi troen på tryggheten og kroppen tilbake.

Tenner du på partneren?

- Jeg blir noen ganger forbauset over hvor lenge folk har funnet seg i smerter. Til lenger du går med den type problematikk, men det er ikke håpløst, men en enda lenger vei å gå. Kjenner du at det skjer gang på gang på gang i en viss tid, så oppsøk hjelp, sier hun.

Samtidig kan det være én faktor som de som oppsøker Siv Gamnes ikke vil vedkjenne seg. De har rett og slett sluttet å tenne på partneren.

- Mange har blitt bestevenner. De opplever å ha god kontakt, de er flinke til å ta på hverandre, men tenningen er borte. Noen tenker nok «bedre han enn ingen». Og så har man funnet en form som begge er mer eller mindre fornøyd med, sier Siv Gamnes. For mange kvinner og menn handler det dermed om å erkjenne at man enten må jobbe med den delen av forholdet. Eller at man rett og slett må innse at man må finne seg en ny partner, om det er en situasjon man ikke ønsker å leve med.

Les mer

- Orgasme er ikke noe mannen skal gi dama. Det må hun klare selv

Les mer

«Forbudte» fantasier: Derfor bør du ikke dele fantasien din

Les mer

- Det er like ofte menn som mangler sexlyst

HTML EMBED
embedNAvideo("Zj8YSr8lQas20wLGJ_RmZQ", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("vhz41xhB_lXGgAPspxZlUA", false)
Reklame

Hva skjer dersom man vinner 925 millioner?