Gå til sidens hovedinnhold

- Klamydia-feilen kan få dramatiske konsekvenser

Kan ha gitt så mange som 1000 personer feilaktig klamydia-påvisning.

(SIDE2): - Det er selvsagt uheldig at flere har fått beskjed om at de har en klamydiainfeksjon, når de ikke har det, sier seksjonsleder Sindre Ringvik ved Olafiaklinikken til Side2.

Bakgrunnen er at så mange som tusen nordmenn skal ha fått beskjed om at de har klamydia, uten at det er tilfelle. Årsaken er at maskinen som analyserte prøvene ikke har blitt renset på riktig måte. Dermed ble arvestoff fra forrige prøve liggende igjen, og kan ha gitt feil resultat for neste pasient.

LES her: Tusen kan ha fått feil svar om kjønnssykdom
OG her: Avdelingsleder beklager klamydiatabben på det sterkeste

- Ødeleggende

Også seniorrådgiver i Ung.no og helsesøster ved Helsestasjon for ungdom og studenter i Ås, Anne Holter Bentzrød, mener dette er triste greier.

- Denne feilanalysen er jo ødeleggende, både for det forebyggende arbeidet med å få unge til å teste seg, og også unge som kan ha fått feil svar på sine tester. Jeg har jo opplevd at unge som har testet seg avslutter forholdet når de får beskjed om at testen til partneren er positiv, og det er jo en dramatisk konsekvens, dersom analysen er feil, sier hun til Side2.

Hun sikter til par som har testet negativt før de gikk inn i forholdet, og kan ha fått beskjed om at en eller begge har klamydia.

- Da tror de jo at den andre har holdt på med noen andre, og det er ikke særlig hyggelig. Når unge hos oss forteller at det ikke kan stemme at de har fått positiv test så pleier vi å ta en ekstra test, og det kommer nok vi til å gjøre framover også, sier hun.

LES også: Kondomene som skifter farge i kontakt med kjønns- sykdom

Medisinstudent Ellen Støkken Dahl, som står bak bloggen «Underlivet» sammen med medstudent Nina Brochmann, mener det er todelt det å få feil informasjon på denne måten.

- Det kommer an på situasjonene man er. Er man singel og har mye risikosex, vil det kanskje være bedre med en beskjed for mye, enn en for lite. Men for folk i faste forhold kan det skape forvirring og vanskeligheter. Men det er alltid en kjip opplevelse å få beskjeder fra helsevesenet som ikke stemmer, sier hun til Side2.

Øye- og analsmitte

Smitte av klamydia skjer oftest ved vaginale og anale samleier der det ikke benyttes kondom.

I teorien kan man ikke utelukke å bli smittet med klamydia selv om man ikke har samleie. Det er ikke nødvendig med penetrering, det at kjønnsorganene er i kontakt kan være nok. Smitte skjer også ved analt samleie, noe som kanskje ikke er like godt kjent for alle.

LES mer: Porno får skylda for at flere unge har analsex

Klamydia er nemlig blant de vanligste årsakene til seksuelt overført betennelse i endetarmen og dette er en tilstand som blir stadig vanligere blant homoseksuelle menn, og generelt ved praktisering av anale samleier.

- Hvis man bare har vaginalsex er vaginal smitte helt klart det vanligste, men har man analsex kan klamydia også smitte analt. Klamydia-smitte i øyet er heller ikke uvanlig. Bakterien smitter indirekte, det vil si at tar man på et kjønnsorgan som er smittet, så får man bakterier på hendene. Gnir man seg deretter i øyet, kan klamydiabakteriene smitte dit. Klamydiainfeksjon er en vanlig årsak til plager fra et øye, forteller Støkken Dahl, men kan berolige:

- Det går fint å behandle klamydia i anus eller i øyet med antibiotika, og det er viktig at man oppdager slik smitte. Hvis det er en risiko for at man er smittet i øyet eller analt, er det fint å si i fra til legen om det når man går for å teste seg. Det hjelper ikke å teste seg med urinprøve eller en vaginalprøve hvis smitten sitter et annet sted.

Kvinner vs menn

Klamydia er den hyppigste seksuelt overførbare sykdommen i Norge. Hvert år stilles denne diagnosen hos ca. 22.500 personer, hvorav cirka 60-70 prosent er kvinner. Høyest forekomst av klamydia finnes hos kvinner under 25 år.

- Smittetallene for klamydia holder seg jevnt høyt og den største utfordringen er å få opp bruken av kondom og få menn til å teste seg. For menn er det oftest få eller ingen symptomer på klamydiainfeksjon, selv om man er smittet, og jeg tror også at menn er litt enklere enn kvinner på den måten at de nok oftere tenker at så lenge de ikke kjenner noe, så trenger de ikke å sjekke seg, sier Ringvik ved Olafiaklinikken.

- Jevnt over er det flest kvinner som kommer for å sjekke seg, og jeg tror nok det er en del myter som fortsatt lever blant gutta, som handler om at noen tror testen utføres ved å stikke en pinne inn i urinrøret. Dette stemmer ikke, og det eneste som skal til er en urinprøve.

LES også denne: Jenter om kondombruk

Behandling og resistens-problematikk

Tidligere var det vanligere med en enkelt dose-kur av typen, Azitromax, men Helsedirektoratet anbefaler helsevesenet å gi en sjudagers-kur med Doksylcin. Ikke alle behandlende leger følger den oppfordringen, noe Støkken Dahl sier er et problem.

For selv om begge tar knekken på klamydia, kan førstnevnte, ved smitte av også mycoplasma, gjøre denne bakterien resistent.

- Man vet mindre om mycoplasma, men den vil trolig ha samme konsekvenser som en klamydia-infeksjon. Faren er det som kalles en bekkeninfeksjon hos kvinner. Da går bakteriene opp i livmoren og lager betennelse. Dette kan føre til nedsatt fertilitet. Bekkeninfeksjon er også ubehagelig i seg selv. Hos menn kan bakteriene lage betennelse i bitestiklene. Det at bakterier blir resistente mot antibiotika vil skape trøbbel for oss senere.

LES også: Nå er uhelbredelig gonoré på vei til Norge

Står på egen liste

Er man smittet av klamydia, så skal man gi personer man har hatt sex med beskjed om dette. Kjønnssykdommen står på listen over såkalt allmennfarlige smittsomme sykdommer, der også blant annet HIV, tuberkulose, gonoré og hepatitt er å finne.

- Ikke bare skal man behandle seg selv, man er også pliktig til å hjelpe helsepersonell til å gjøre en smitteoppsporing. Det er i folkets interesse å bli kvitt klamydiabakterien hos alle som er smittet.

Olafiaklinikkens seksjonsleder har denne oppfordringen:

- Vår oppfordring er å sjekke seg for klamydia etter at man går ut av en relasjon og før man går inn i en ny relasjon.

- Herpes mer tabu enn klamydia

Seniorrådgiver i Ung.no, Anne Holter Bentzrød jobber med ungdom mellom 13 og 25 år, og ved helsestasjonen er det mange som kommer for å teste seg.

- Jeg opplever at mange unge i dag snakker åpent om klamydia, både med oss på helsestasjonen og til hverandre. Det kan selvsagt bli litt flaut, men jeg opplever at de syns at det å si fra til eventuelle partnere de kan ha smittet er mer viktig enn flaut. De aller fleste gjør dette selv og vil ikke ha hjelp fra helsestasjonen til å ringe partnere de kan ha smittet. Når det gjelder andre kjønnssykdommer, som herpes og gonoré, føler nok de unge at dette er mer tabu. Herpes kan jo ikke behandles på samme måte, det fins ingen behandling som tar det bort og det kan nok være litt av grunnen.

- Hva lurer unge på omkring klamydia?

- Noen vet og kan mye, de vet at de enkelt kan teste seg, mens andre ikke har hørt om at de enkelt kan teste seg. Mange spør om «hvilke skader» de kan få av det og om de blir sterile. Noen er engstelige for dette, men det er meget sjelden at dette skjer. Man kan få nedsatt fertilitet dersom man får en bekkeninfeksjon, derfor er det så viktig å teste seg. Jeg pleier å si at klamydia er som en forkjølelse, bare i kjønnsorganene. Og at det kan være en bakside ved det å kose seg med sex. Oftest vet man ikke at man har smitten og kan smitte videre dersom man ikke oppdager det ved en test. Klamydiatallene i Norge er jo stabilt høye og derfor er den aller aller viktigste beskjeden å nå ut med, å bruke kondom. Å få flere til å bruke kondom er viktig forebyggende arbeid.

Kommentarer til denne saken